Undeva acum un an, cand reveneam pentru prima data din Thassos, am sfatuit pe toata lumea sa mearga acolo. Cum era o rugaminte de recomandare pe facebook, cum bagam eu „Mergeti in Thassos”. Reversul a fost ca s-au trezit destul de multi sa spuna „Nuuuu, sub nici o forma. Thassos era misto acum vreo cativa ani, insa in ultimul timp s-a umplut de romani si s-a stricat”. Acum, dilema mea e urmatoarea: oamenii aia care spuneau de romanii care au umplut insula, nu erau si ei tot romani? Nevermind, snobii tot snobi raman, si am invatat sa ma tin departe de fitele astea de „eu nu merg in x loc, ca este plin de romani. Si tare ma tine limba sa nu le recomand cateva locuri in care sigur nu vor gasi romani, cum ar fi Polul Sud. Sau Nord, ca e mai aproape.

Acum, despre romanii din Thassos. Da, sunt multi. La o prima strigare, empirica of course, cam din zece masini, vreo cinci sunt cu numar de Romania. Din care vreo trei sunt de Bucuresti. Restul, un mix de greci, bulgari, sarbi si ce mai pica printre.

Romanii din Thassos sunt ok. Mai mult decat ok, sunt oameni normali, cu bun simt. Nu am intalnit pe langa noi nici macar unii care sa intre in categoria „prost crescuti”. Bine, nu am ajuns inca pe Golden Beach, unde am auzit ca se mai asculta manele, dar de ce sa ma duc acolo unde nu mi-ar placea, cand mai am alte peste 40 de plaje mai mari sau mai mici pe insula?

Daca e sa intru in stereotipuri si generalizari, hai sa spunem ca insula e plina de sarbi. Unii dintre ei vin si se aseaza cu cearceaful exact in fata ta, iti strica toata privelistea, isi scot berea din lada frigorifica, si cand li se face foame pun si de un picnic cu conserve cu pateu aduse de acasa. Nu ridicati spranceana a mirare, it happened to us. De mai multe ori.

Sau hai sa spunem ca este plina de greci plaja. Se intampla si asta, da, ca si ei merg la plaja din cand in cand. Si grecii, vorbesc tare si repede, si rad mult. Fac o galagie de nedescris.

Grecii isi traiesc viata. Se simt bine. Poate asta ar trebui sa facem si noi, in loc sa declaram plini de ifose ca Thassos s-a stricat de cand au inceput sa vina romanii. Vrei plaja virgina de romani? Maldivele au peste 1100 de insule, din care doar vreo 250 sunt locuite.

Mai jos aveti Saliara, aka Marble Beach. Sunt poze mai putin artistice insa informative :)

Daca puteti sa treceti de senzatia de sufocare data de aglomeratia care este dimineata (pana in ora 12:00 geme de lume, dupa care, in mod miraculos se goleste) veti descoperi o plaja cu un farmec incredibil. Si da, peste 70% din cei care vin la plaja asta sunt romani. Romani faini, care isi vad lungul nasului, care nu au fite, care nu sunt galagiosi si intruzivi, fac curat atunci cand pleaca si asa mai departe. Sa nu ziceti ca nu v-am zis :)

#povestidinthassos un proiect vizual (si povestit) Calea Lactee