Ieri a fost operat primul copil in noul Centru de Excelenta pentru Malformatii Cardiace de la Marie Curie, de catre o echipa mixta de specialisti italieni de la clinica San Donato din Milano si specialisti romani.

Pentru cine nu stie povestea completa, ofer un rezumat scurt aici.

In perioada 2009-2011 s-a desfasurat una din cele mai mari si impresionante campanii de strangere de fonduri la nivel national. Fondurile urmau sa fie destinate crearii acestui centru, primul de acest fel specializat pe cardio-chirurgie pediatrica din Romania.

In 2011 au fost finalizate lucrarile la acest centru, inclusiv cu dotarile aferente. Investitie totala de 4,2 milioane de euro, din care peste 1,9 milioane de euro donatii particulare (Fundatia Inima Copiilor 1,5 milioane euro si alte entitati, restul) si 2,3 milioane euro prin Ministerul Sanatatii

Intre 2011 si 2013, acest centru nu a functionat pentru ca nu a avut angajati. Sau daca a avut angajati, nu au avut fonduri alocate pentru desfasurarea activitatii (instrumentar, etc. ). In continuare nu este acoperit tot necesarul de cadre medicale. Una din explicatii este ca se gasesc extrem de greu cadre bine pregatite.

Toate echipamentele si dotarile de ultima generatie, printre cele mai performante din Europa, au stat pur si simplu degeaba, pentru ca angajarile au fost blocate fie de Ministerul Sanatatii, fie de Ministerul Finantelor, fie de amandoua. In tot acest timp, copii care aveau nevoie disperata de operatie si/sau tratament nu au putut fi operati si internati aici pentru ca nu avea cine sa ii preia. Variantele erau fie Targu Mures sau Cluj Napoca, care oricum nu mai fac fata de foarte multa vreme, fie tratamentele in strainatate, care de cele mai multe ori erau peste posibilitatile financiare ale parintilor. Doi ani de zile, domnii de la cele doua ministere au tinut blocata activitatea a ceea ce putea fi singura sansa de salvare pentru copiii cu malformatii cardiace.

Dar gata. De ieri s-a inceput, aici aveti un material despre cea care va conduce aceasta sectie, cea care va tine, la propriu, in mainile sale, inimile copiilor.

Iar urmatorul pas este finalizarea sectiei de terapie intensiva pentru nou nascuti, care in acest moment poate asigura tratarea a 200 de cazuri pe an, inca 200 fiind refuzate din cauza lipsei de paturi si spatiu. In continuare este nevoie de bani pentru finalizarea ei. Lucrarile se desfasoara sustinut, au venit sume de peste 1,2 milioane de euro donati de catre Fundatia Vodafone, la care se adauga cele stranse din campania de SMS (aproximativ 104.000 de euro – cifre din 2012) insa e nevoie de mult mai mult. Asa ca orice ajutor din partea voastra este binevenit. Oricat de putin, conteaza enorm.

Legat tot de viitoarea sectie de terapie intensiva pentru nou nascuti, puteti afla mai multe informatii accesand paginile dedicate, despre stadiul actual in care se afla lucrarile si despre unde se doreste sa se ajunga la final.

Felicitari, Inima Copiilor, pentru tot ceea ce ati facut pana acum, pentru toate eforturile depuse de-a lungul timpului.

Si, mai ales, felicitari tuturor celor care s-au implicat, tuturor celor care au facut eforturi (de orice natura ar fi ele) ca aceasta sectie sa prinda viata. In ciuda indolentei si birocratiei statului roman.