Azi dimineata cand am deschis laptopul si implicit Facebookul, newsfeed-ul meu era plin de shareuri de la alti prieteni cu o fotografie urcata pe pagina atribuita lui Laurentiu Reghecampf, insotita de o poveste induiosatoare. Am verificat pagina, mi s-a parut destul de oficiala, dupa care i-am dat si eu share la randul meu, avand in cap in primul rand ideea de a transmite o povestea unei fapte buna mai departe.

Wrong. Caci fotografia nu arata o fata de 15 ani ci un baiat, a carui mama nu este plecata in Franta, poza este mai veche, nu e facuta recent, cum sustine cine a postat-o pe pagina lui reghe si asa mai departe. Toate informatiile despre copilul din imagine le aveti aici.

Acum, intrebarile sunt:

  • cine este PR-ul sau omul de Facebook al lui Reghe?
  • cum isi permite sa ia o fotografie si sa fabrice o „poveste” (cu destul de multe detalii ce par „autentice”)?
  • este aceasta o pagina oficiala a lui Reghe? caci atunci chiar este grav!

Ma intristeaza mult de tot, cu atat mai mult cu cat oamenii au preluat-o mai departe (fotografia are peste 3900 de shareuri).

Povestea adevarata a baietelului din imagine, Radu pe numele lui, o aveti aici: https://www.facebook.com/The.child.and.the.dogs

si da, este adevarata, am informatiile la prima mana, verificate cu persoane care s-au implicat activ in campania umanitara si care il cunosc direct pe acest copil. Se poate vedea in comentariile de la share-ul dat de mine, pe care initial am vrut sa il sterg, acum ma bucur ca nu am facut-o. Mai mult, sotul meu si Raluca Stratulat care s-a implicat personal in ajutorarea lui (a fost inclusiv un eveniment dedicat familiei lui Radu, la Muzeul Taranului Roman), au incercat sa comenteze pe pagina lui Reghe, insa comentariile le-au fost sterse imediat. Ulterior, amandoi au fost blocati, iar acum nu mai pot comenta.

Sunt curioasa cate publicatii vor prelua maine informatia, si care vor fi titlurile… Ca oricum nu poate ramane asa. E vorba pana la urma de folosirea imaginii unui copil pentru a-ti crea ceva capital de imagine, iar pentru Reghe este grav de tot daca cineva face chestia asta in numele lui, autorizat sau nu.

Later edit: Karioka ma mustruluia, ca data viitoare sa fiu mai atenta cand preiau cu share ceva (ceea ce normally I do, ca-s foarte zgarcita cu share-urile, pe care le dau dupa ce pierd cam o ora de documentare) :) si are dreptate mare cand spune asta. Pe de alta parte stau si ma gandesc ca ea nu ar fi ajuns sa sesizeze fake-ul si toate ar fi ramas bune si frumoase.

Si chiar vreau sa stiu daca este intr-adevar o pagina ce ii apartine lui Reghe sau nu. O pozitie oficiala, orice. Ca altfel, deja stirea a ajuns in Cancan…
Update 1: stirea a ajuns in Libertatea si in sport.ro preluata copy/paste de pe pagina lui Reghe, bineinteles cu titluri „pompoase”; pe pagina cu pricina numarul like-urilor si share-urilor a crescut cu minim 1500 fata de ieri
Update 2:  stirea a fost stearsa de pe pagina de facebook!