Unul din lucrurile care imi lipsesc cel mai mult din perioada de bebelusie este, paradoxal, momentul schimbarii scutecului. Ok, uneori nu era chiar placut, de multe ori s-a lasat cu surprize, nu stau sa le enumar acum, desi am ajuns in faza de amuzament la rememorarea lor, insa in proportie covarsitoare au fost momente de tandrete, de dragaleala.

Folosim scutece de aproape opt ani, zi de zi. Cred ca daca ma apuc sa fac un calcul dau niste cifre ametitoare. Am testat aproape tot ce exista pe piata, singurul lucru pe care nu l-am facut a fost sa incerc si scutecele textile, insa in rest, nu ne-a scapat nici o marca netestata. Cu toate astea, de-a lungul timpului, am avut o singura constanta, care pentru noi, de fapt pentru pielea copiilor nostri a functionat de fiecare data, si anume Pampers Premium Care. Mi-as fi dorit sa fi existat si in perioada in care Rebecca era bebelus, pentru ca atunci am avut cele mai mari probleme, insa nu a fost sa fie, am recuperat la baieti.

Nu as putea spune ca sunt cele mai bune scutece din cate exista pe piata, insa pentru noi au fost cele mai bune, din toate punctele de vedere. Trecand peste asta, as pune in acest moment accentul pe altceva. Noi ne apropiem de finalul epopeii numita „scuteceala”. Nu imi este foarte clar inca daca va mai dura mult sau putin, insa simt ca suntem pe acolo. Dincolo de faptul ca ne-au fost un ajutor de nadejde, ca nu am avut surprize neplacute, indiferent cate ore s-au scurs intre doua schimbari, ca nu am avut surprize nici in ceea ce priveste iritatiile, care, daca au fost, au fost legate strict de inceputul perioadei de diversificare si au fost nesemnificative ca durata si intensitate (chiar si in cazul lui David, care are o piele ce parca atrage iritatiile), as vrea sa subliniez nu atat produsul, cat experienta „schimbarii scutecului”, cu tot ce presupune ea.

Este esential pentru un copil sa fie curat. Cred ca suntem toti de acord pe acest subiect. Ii ofera o stare de confort si de bine, ce nu poate fi contestata. Insa dincolo de asta, cel putin la fel de importanta este experienta pe care i-o oferim in momentul schimbarii scutecului. Acea rutina de curatare, ce poate imbraca diverse forme, in functie de conceptiile si principiile fiecaruia (indiferent ca vorbim de spalat cu apa si sapun la fiecare schimbare, sau de stergere cu servetele umede, sau de stergere cu tifon inmuiat in infuzii de musetel, chiar nu conteaza, fiecare face cum crede de cuviinta ca este mai bine pentru copil) trebuie sa aiba o mare componenta de afectiune, de mangaiere, de stimulare senzoriala, pentru ca experienta schimbatului sa fie asociata de bebelus cu ceva placut.

Pielea, cel mai mare organ
senzorial al micuțului, reprezintă “fereastra lui către lume”. Dar fiind
delicată și sensibilă, are mereu nevoie de îngrijire și atenție specială,
pentru a fi sănătoasă și receptivă la atingere. Având grijă de pielea
bebelușului tău, nu numai că îi menții sănătatea, dar creezi în același timp
multe oportunități de atingere, contribuind astfel la întărirea legăturii
dintre tine și bebelușul tău.

Când este mic, iar cuvintele nu au încă o semnificație
aparte pentru puiul tău, o simplă atingere înseamnă totul, indiferent că este
vorba despre schimbarea scutecului sau despre o îmbrățișare. Atingerea și
afecțiunea ta relaxează milioane de terminații nervoase din pielea lui,
reducând stresul și făcându-l pe micuț să se simtă protejat și iubit. Este o
experiență neprețuită în crearea unei legături puternice între voi, ca mamă și
copilaș.

Comunicat de presa Pampers Premium Care

De cele mai multe ori pentru ei nu e poate cel mai fericit moment. Insa totul se poate schimba, atunci cand intra in ecuatie pupicii, gadileala, atingerea, mangaierea. Si o zic avand toata convingerea, dupa ultimii opt ani pe care mi i-am petrecut schimband un copil sau altul.

Da, au fost noptile in care schimbam pe repede inainte copiii, cu ochii aproape inchisi, nedorindu-mi altceva decat sa ma reintorc inapoi in pat, chiaunita si uneori neavand o perceptie foarte clara asupra momentului si chiar si a existentei mele pe pamant (se ajunge si acolo, dupa atatia ani de nopti dormite pe apucate), insa de fiecare data, dar absolut de fiecare data, am lasat si cate un pupic pe burtica, sau pe picior.

Ziua era alta poveste. Uneori, toata procedura de schimbare putea sa dureze si zece minute si se transforma intr-o adevarata repriza de dragaleala. Am considerat inca de la primul copil, si am facut asta la modul intuitiv (reflexul ala de mama exista din prima zi, chiar daca nu il constientizati!), ca atingerea este sfanta, si ca este primul mod in care bebelusul simte ca este iubit, ca este mama langa el, sau cineva care il iubeste si are grija de el. inca de la nastere copiii reactioneaza in primul rand la stimulii senzoriali, asa ca atingerile, mangaierile si toate actiunile din acest registru sunt esentiale pentru viitoarea lui dezvoltare din punct de vedere emotional, iar schimbarea scutecului nu trebuie sa faca exceptie. Dar despre asta voi dezvolta mai mult pe viitor.

Momentele de baie au fost o nebunie frumoasa de fiecare data, oricat de obosita si de daramata as fi fost. Le-am acordat atentie sporita, atat eu cat si Radu (dar si ceilalti membri ai tribului nostru), iar copiii au perceput aceste momente ca fiind niste experiente cu totul si cu totul speciale, generatoare de bine si de relaxare.

Acestea sunt amintirile care raman, care iti aduc un zambet pe buze, sau iti lumineaza peste ani o zi oarecare la rememorarea lor. Acum sa nu credeti ca a fost totul lapte si miere, fiindca am avut parte de copii total diferiti ca si personalitate (de la un David care ar fi stat si o ora intins pe spate linistit, pana la Radu pe care trebuia sa il alerg prin totul patul ca sa ii pot fixa scutecul :)).

Masajul dupa baie, una din cele mai placute rutinte pe care le-am avut, indiferent ca a fost vorba despre noi sau despre copii (desi uneori foamea depasea cu mult placerea masajului!)

Pupacile fac bine indiferent de unde vin. Daca vin de la fratele sau sora mai mare, cu atat mai bine :)

Sweet memories

Din nou, gadileala, atingere, mangaieri si pupicuri. Fac minuni!

Asa ca dragii mei, indiferent de ce fel de scutec alegeti sa folositi pentru bebelusii vostri nu uitati ca trebuie sa le oferiti o experienta completa ce trece dincolo de confortul fizic (material moale ce nu irita pielea si absoarbe toate materiile eliminate, banda elastica in jurul burticii, lejera si in acelasi timp sigura si asa mai departe) si ajunge pana in zona confortului psihic, care este de departe cea mai importanta.

Cat despre Pampers Premium Care, nu pot spune decat ca ii sunt recunoscatoare ca a fost langa noi atatia amar de ani si ca nu ne-a lasat niciodata la greu. Termin cu  un alt extras din comunicatul celor de la Pampers, pe care il pot gira cu propria mea experienta (din perspectiva confortului fizic).

Pentru ca puiul tău să beneficieze de cea mai bună
îngrijire, scutecele Pampers Premium Care ajută pielea micuțului tău să
respire. Oferind pielii o protecție de 5 stele, scutecele Pampers Premium Care
sunt cele mai subțiri scutece super-absorbante de la Pampers, ce mențin uscată
pielea celui mic până la 12 ore. Pe lângă tehnologia inovatoare ce permite
pielii să respire, Pampers Premium Care vine (pentru mărimile 1-3) cu un sistem
unic tip fagure, ce absoarbe atât umezeala, cât și scaunele moi. Pielea atât de
fragilă a bebeluşului se va simţi bine în materialul moale ca bumbacul, plăcut
la atingere, în timp ce benzile laterale elastice se potrivesc perfect în jurul
burticii, permițându-i micuţului să se mişte în voie.

Scuteceala placuta!