Tocmai am dat peste un filmulet extrem de interesant. Il aveti mai jos.

(Offtopic, puteti selecta subtitrarea in limba romana din meniu)

Acum, eu l-am urmarit, si pot spune ca mi-a ridicat putin din valul de „frici” cu care au venit copiii mei la pachet pe lumea asta. Evident, ca ma lupt zilnic cu asta, evident ca imi sta inima in loc la fiecare bufnitura, ca sunt la un pas de infarct de fiecare data cand escaladeaza o piesa de mobilier, sau se arunca de pe canapele (cu capul in jos, de preferinta). La fel de evident, o alta parte din mine intelege faptul ca nu pot fi 24/24 o closca sacaitoare. M-am educat sa le spun copiilor in loc de „Nu te urca acolo, ca o sa cazi”, varianta mai light: „Daca te urci acolo, fii atent, exista o posibilitate sa cazi”, eliminand astfel certitudinea si negatia si lasand indeajuns de mult loc in mintea lor (si in a mea) sanselor de a nu cadea.

Pe de alta parte, am niste „linii rosii”. Focul si cutitele sunt printre ele, si urmarind acest filmulet, am inteles faptul ca ele sunt la mine. Si ca este si o doza de comoditate in mine, o si mai mare doza de lipsa de responsabilitate, responsabilitate pe care EU nu sunt dispusa sa mi-o asum. Cand de fapt le apartine lor, eu avand doar rolul de a-i insoti si de a-i ghida.

Si da, cred cu toata taria ca de fapt ii limitez in felul asta si le fac viata mai complicata, in timp ce mi-o usurez eu pe a mea.

Cui pe cui se scoate, deci.