Uneori am exact senzatia asta. Ca traiesc intr-un glob de cristal. Frumusel, tapetat cu roz, cu norisori pufosi si dragalasi. Tot uneori, in aceeasi nota plutitoare, in lumea mea frumoasa, roza si dragalasa, eu vorbesc despre empatie, conectare, iubire, tandrete, mangaieri, atingeri, educatie bazata pe respect, timp de calitate cu copiii din dotare, in fine, ati prins ideea, chestii frumoase si roze, ca globul meu de cristal.

Tot uneori insa, primesc cate un pumn direct in plex. Din ala crunt, care ma face sa constientizez cat de micuta este insula asta pe care traiesc eu cu membrii tribului meu, si altii asemenea noua. Sunt lovituri mai de slaba intensitate cum, par example, au fost cele doua momente la care am fost martora duminica, la Ferma Animalelor si altele mai puternice.

Primul context: la trambulina, o fetita de vreo trei-patru ani, cu mama ei. Fetita mai voia sa mai sara, mama voia sa plece de acolo. O ia cu proteste, o aseaza pe bancuta sa o incalte. Fetita protesta in continuare si refuza sa se dea jos ca sa plece. Mama incepe cu bombardamentul: „Sa stii ca plec si te las aici. Gata, eu am plecat, tu ramai aici singura, treaba ta ce faci”. Zice o data, de doua ori, de trei ori, fetita nu si nu, a patra oara face stanga imprejur si pleaca agale. Fetita izbucneste intr-un plans deznadajduit, si aproape cand dispare mama ei din raza vizuala se da jos, isi inghite lacrimile si pleaca dupa ea.

Al doilea context, doua minte mai tarziu, il las pe Radu cu baietii si ma duc in afara spatiului de la trambulina, sa fumez o tigara (NU, NU M-AM LASAT!) indispusa de momentul inca nedigerat. Intr-un cort de langa mine, iese un baietel de cinci (cred) ani plangand, cu mama lui. Maica-sa il ia, se aseaza pe vine in dreptul lui tinandu-l de ambele maini si ii spune: Este ziua ta, de ce te porti asa? Esti marait de cand te-ai trezit. Ti-am spus aseara sa te culci, nu ai vrut. Ti-am zis azi dimineata sa dormi mai mult, tu te-ai incapatanat sa te trezesti. Nu meriti nimic. Nimic nu meriti. Nu meriti nici o petrecere de ziua ta, ma auzi? Niciodata nu iti mai fac vreo petrecere! Te linistesti si termini cu maraiala?” Copilul se opreste din plans, da din cap a „Da”, maica-sa ii zice „Bravo, hai, da-mi un pupic acum si fii cuminte” si se intorc inapoi in pavilion.

Am relatat cuvant cu cuvant, uneori memoria mea retine mult prea bine. Well, astea le vezi zilnic. Te lovesti de bunici, mame, bone whatever care asa inteleg sa comunice.

Insa, nimic nu m-a lovit mai tare ca descoperirea gradinitei cu program prelungit nr. 274.

Daaa, chiar traiesc intr-un glob de cristal, chiar nu am capacitatea de a intelege DE CE unii parinti aleg sa isi lase copiii mici acolo (nu vorbesc de cazurile in care sunt nevoiti, de familiile cu probleme financiare si monoparentale). Believe it or not, sunt parinti pe lumea asta care ALEG sa isi lase copiii acolo.

Reminiscenta a sistemului comunist, gradinita aceasta inca mai exista, ea si cu inca alte cinci in Bucuresti, si mai mult, sunt coplesite de cereri.

Cititi daca doriti tot materialul de pe Gandul. E heartbreaking pe alocuri.

Serile, la culcare, ca să le aline dorul celor de la grupa mică care încă nu-s învăţaţi să stea separaţi de părinţi câte cinci zile la calup, educatoarele le mai lipesc la capul patului fotografii cu membrul familiei preferat: „În cazul copiilor de la grupă mică, care chiar sunt supăraţi şi plâng după părinţi, le aducem poza lui mami sau a tatălui, după cine plâng ei mai mult şi le lipim poza părintelui acolo la tăblia patului.

Un alt material despre aceste gradinite, in Evenimentul Zilei.

Noaptea e iureş. Sunt şapte dormitoare, cel mai are având 80 de paturi. Deschizi uşa şi vezi rânduri-rânduri de pătuţuri şi ici-colo câte-o poză lipită de rama din lemn.

Cam asa. Mai multe nu pot spune. Din globul meu frumos, uneori nu prea imi vine sa mai ies. Self -preservation technique.

Foto: Dreamstime