Saptamana trecuta Corina ma invitase sa il ascult pe Raed Arafat vorbindu-le studentilor, prin intermediul Fundatiei Leaders. Nu aveam cum sa ajung acolo si am refuzat-o cu inima stransa, fiindca mi-as fi dorit sa ajung sa il vad pe Arafat vorbind. Am mai primit o sansa noua, cand m-a anuntat ca s-a amanat evenimentul pentru luni seara.

Ghinionul a facut ca Radu sa nu ajunga la timp acasa pentru a-i prelua pe copii, si uite asa toate sansele mele de a ma intalni in persoana cu Arafat s-au naruit o data in plus. Trecand peste neajunsul acesta (nu e nici prima data cand refuz un eveniment si cu siguranta nu e prima data cand nu ajung la un eveniment confirmat din cauza ca nu am cu cine sa las copiii – de alftel am pierdut sirul momentelor similare, dar m-am resemnat in privinta asta si fac cat pot si cum pot) vreau sa povestesc din ce mi-a impartasit Corina legat de ce s-a intamplat acolo, fiindca este important sa existe mai multe initiative de acest fel. Studentii si nu numai ei, chiar si elevii, ar avea astfel sansa de a vedea in carne si oase niste personalitati emblematice, niste exemple vii de urmat, care sa isi puna amprenta pe viitorul lor, care sa ii inspire.

Raed Arafat le-a povestit studentilor despre istoria SMURD si obstacolele pe care a trebuit sa le depaseasca pentru a putea transforma un experiment din Targu Mures intr-un succes nationa. Intrigile politice, prejudecatile si inchistarea in vechile oranduieli au facut ca drumul Serviciului De Mobil de Urgenta si Reanimare sa fie unul extrem de anevoios. Nimic surprinzator, nu? Pana la urma stim cu totii cat a avut de luptat pana ca SMURD sa fie implementat la nivel national.

Arafat le-a transmis studentilor sa fie cat mai „nerezonabili cu putinta”. Persoanele nerezonabile sunt cele care incearca mereu sa testeze limitele, sa le impinga si sa invinga obstacolele, pe cand cele rezonabile sunt „cuminti, pe linie si nu ies in evidenta”. Suna cunoscut, cred!

Tot Arafat le-a spus ca de la ei trebuie sa plece schimbarea, nu din alta parte, si ca cine nu vrea spune „nu pot”.

Despre Fundatia Leaders, de a carei existenta, recunosc ca habar nu aveam aveti cateva detalii mai jos:

LEADERS a fost fondată în anul 2000, la inițiativa unui grup de tineri care și-au dorit să promoveze leadershipului în Romania, prin forumuri, întâlniri etc. Mai apoi, LEADERS s-a concentrat pe programe de formare continuă, adresate tinerilor între 14 și 35 de ani. Practic răspund nevoii de învățare practică, care există în sistemul educațional român. Sunt o variantă de complementaritate a sistemului public prin programe care dezvoltată aptitutidini de lider prin aplicații practice, creative, mentorship. 
 
Printre programele desfășurate de ei se numără:
 
Leadership Autentic – program gratuit dedicat elevilor de liceu din mediul rural și urban
Leaders School – program dedicat studenților, sub forma unei tabere urmate de sesiuni de mentorat
Leaders Education – program desfășurat în cadrul universităților
Leaders Academy – program destinat tinerilor manageri și antreprenori

Ii felicit pentru initiativa si imi pare enorm de rau ca nu am reusit sa ajung. Altfel, mi-as dori sa existe mult mai multi oameni ca Raed Arafat, si nu e prima data cand spun asta aici.