Azi am dat peste articolul lui Radu Herjeu care m-a socat si pe buna dreptate. De la Veronica Bereanda incoace nu am mai dat peste un exemplar de „invatator” atat de hidos, inuman.

Am stat si am scotocit prin arhivele INSSE sa vad exact cat castiga un cadru din invatamantul romanesc. Am aflat: 1413 lei net in luna iunie a acestui an. Atat castiga, in medie, un om pe mana caruia sunt lasati cam 30 de copiii intru educare.

Si atunci de ce sa ne mai miram? De ce sa ne miram ca suntem la nivelul la care suntem cu invatamantul? De ce sa ne mai miram cand trebuie sa „cotizam”? De ce sa ne mai miram cand ni se cere de la obraz, cand se fac fite la cadouri?

Eu as avea un singur motiv: decenta. Macar atat. Dar si aia s-a dus undeva pe apa sambetei. In schimb a ajuns firesc „balcanismul”.

Am avut mereu oroare de subiectul „cotizat” si dintr-o naivitate vecina cu prostia, inainte ca Rebecca sa intre la scoala am crezut ca generatia mea gandeste relativ similar pe subiect. Si ca noi poate schimbam din cultura „cadoului”. Repet, naivitate vecina cu prostia. Caci s-a dovedit ca a trebuit sa mergem cu plocon inclusiv la Olga Gudynn pentru a ne inscrie mijlociul acum un an jumate. Noi am stat linistiti, stiindu-l inscris deja, si am aflat cu stupoare ca doamna directoare a crezut ca nu mai vrem sa il inscriem. „Imi pare rau, dar locuri nu mai sunt”. Noi disperati ca David sa ajunga la fosta miss a Rebeccai ne-am inarmat cu o punga cu cele trebuincioase, si uite asa, brusc a aparut locul. Impreuna cu un „Vai, dar nu trebuia sa va deranjati”. Imi vine sa vomit pana si acum cand imi amintesc.

Eu vin dintr-o familie care nu a crezut in cadouri. Asa se face ca invatatoarea mea nu prea a primit de la a mea mama mai nimic in cei patru ani de scoala. A avut insa grija sa imi reaminteasca asta de fiecare data si sa imi umileasca parintii cu orice ocazie. Eu eram „rebela” si „ma uitam urat” la ea. Nu va puteti imagina ce fericire a fost pe mine cand am terminat clasa a patra si am dat peste un inger de diriginta. Faptul ca toti cei patru ani de ciclu primar au fost presarati cu teroarea doamnei care se razbuna pe mine pentru ca ai mei nu ii duceau cadouri a lasat niste urme, si una din fricile mele de proaspata mama de copil scolar a fost sa nu pateasca si fiica-mea acelasi lucru.

Noi suntem cazul fericit as spune. Cazul acela in care doamna le-a tras o sapuneala zdravana acelor parinti care au indraznit sa se planga ca la „scoala x copiii primesc teme multe si stau pana la sase seara sa le faca si ca la noi in clasa nu se dau teme indeajuns si copiii au prea mult timp liber”. Noi suntem cazul in care doamna face cu drag ceea ce face si in care nu ni s-a sugerat niciodata de catre ea, nici macar aluziv, ca ar trebui sa ducem ceva cadou. Asa ca am daruit si am facut-o cu drag din initiativa mea. Pe de alta parte, suntem intr-o clasa in care unii parinti, dupa cum ziceam, vor mai multe teme. Sau se uita chioras cand copilul ia „B”. Sau se uita prin alte ograzi si vin si spun: „Vai, dar la clasa X parintii au cotizat cate 100 de lei la ziua doamnei, cum sa fim noi mai prejos?!?”

Si uite asa, se prolifereaza si se duce mai departe „balcanismul asta firesc”. Pentru ca noi am fost invatati de mici ca daca zambim, aducem cadouri, suntem conformi cu normele, lumea se poarta bine cu noi. Daca nu, suportam consecintele.

Si cine-s eu sa schimb asta?

PS: Editia intreaga dedicata invatamantului a emisiunii Romania, te iubesc! o aveti mai jos. Asta asa, ca sa mai punem sare pe rana: