Preambul.

La noi in casa se consuma cel putin un litru de lapte zilnic. Toti copiii mei isi incep ziua cu o cana de lapte, undeva in jur de 300 de ml, iar noi ne bem cafeaua tot cu lapte. Uneori e mai mult, rareori e mai putin, dar cam pe acolo este media. Am avut o perioada in care David nu ar fi consumat altceva decat lapte si alte derivate. Obisnuia sa bea la prima ora cel putin jumatate de litru, plus inca vreo 2-300 de ml undeva dupa amiaza, cerea si cate un iaurt, la care se mai adauga niste branza, sub diverse forme, cas, telemea proaspata sau mozarella, si bomboana pe coliva, untul. Pe care l-ar fi mancat si gol, motiv pentru mine de a avea revolte crunte in stomac, la vederea copilului muscand din bucata de unt cu o placere vadita intiparita pe fata.

Comportamentul asta l-a dus la o constipatie cronica, de care cu greu a scapat, si asta numai datorita doctorului Giosanu, care a luat la bani marunti tot comportamentul alimentar al lui David si ne-a explicat pas cu pas ce trebuia sa facem ca sa aducem lucrurile la limanul firesc. Nu am mai cumparat iaurturi, untul a devenit invizibil in frigider, era ascuns bine de tot, ca David sa nu il mai zareasca, iar laptele l-am scazut in cantitate, usor usor, desi copilul meu a „simtit” fiecare diminuare si a protestat vehement, inclusiv cu lacrimi. Dupa o munca asidua de mai bine de cinci luni in sfarsit am ajuns la cantitatile pe care i le dam si azi. Tot dupa vreo cinci luni am eliminat si spectrul constipatiei din rutina noastra, desi periodic mai revine.

In rest, zi de zi, incerc sa le ofer un meniu echilibrat, sanatos, care sa acopere toate grupele din faimoasa piramida alimentara si sa le asigur si diversitate, astfel incat experienta fiecarei mese sa fie una placuta. Ceea ce nu este foarte usor, avand in vedere ca este cronofaga si ca ma lovesc de trei fiinte cu preferinte culinare destul de diferite.

Realitatea.

Realitatea este ca familia mea este o exceptie in privinta consumului de lapte in Romania. Laptele a ajuns sa se consume din ce in ce mai rar in tara noastra, suntem pe o panta descendenta din acest punct de vedere si asta nu o spun eu ci niste masuratori la nivel european, unde, ca de obicei suntem pe penultimul loc.

Se consuma in medie cam 36 de kg pe cap de locuitor de lapte si derivate, ceea ce inseamna ca intr-o zi un roman consuma cam 100 de grame din aceste produse, daca nu chiar mai putin. Este infim. Pe langa asta, copiii din Romania au parte din pacate de o alimentatie complet defectuoasa. Daca nu consuma produse lactate, cele mai la indemana pentru asigurarea cantitatii de calciu potrivita varstei, va asigur atunci ca nu consuma aproape nimic din celelalte grupe de alimente bogate in calciu, cum ar fi semintele de susan, sau legumele „verzi” (brocoli, spanac, patrunjel, varza de Bruxelles etc), pestele (sardinele, ansoa, somonul) – a se vedea imaginea alaturata, care este extrem de sugestiva, mai ales ca arata si care este procentajul estimativ in care calciul din alimentele cu pricina este absorbit de catre organismul uman.

Sursa foto

Ce am enumerat mai sus sunt niste „rara avis” in alimentatia de zi cu zi. Da, le folosim noi, mamele care staaaaaam si ne informam si avem drept deviza alimentatia sanatoasa pentru copiii nostri. Insa restul?

Restul, cu precadere copiii de varsta scolara, nici nu mai mananca dimineata. Se pare ca 43% din populatie sare peste micul dejun, care este cea mai importanta masa a zilei. Astfel, o parte din copii ajunge la scoala, de cele mai multe ori fara „pachetel” de baza fiind „bufetul” deschis in incinta de unde cumpara numai porcarii. Proiectul „Laptele si Cornul” a fost motiv de disputa puternica insa este poate una din singurele sanse ca acesti copii sa mai puna gura pe lapte pe parcursul zilei si sa bage in stomac ceva sanatos in prima parte a zilei.

Substratul

Am participat zilele trecute la relansarea campaniei TetraPak privind promovarea consumului de lapte. Campania s-a desfasurat in ultimii ani in mod constant si ma bucur ca o continua si in acest an. Nu este o companie sponsorizata de un anumit producator de lactate, este o campanie a TetraPak ce are ca principal scop constientizarea populatiei privind beneficiile consumului de lapte.

Beneficiile acestuia sunt contestate de multi. Sunt disponibile pe internet o multime de surse ce aduc contraargumente la consumul de lapte. Voi vorbi despre ele in cateva materiale viitoare, fiindca in timp ce scriu aceste randuri am deschise vreo trei ferestre ale browserului cu cate noua-zece taburi fiecare, toate cu articole dedicate acestui subiect. Ceea ce nu se vede de fapt este ca dincolo de argumentele contra, alimentatia zilnica a copiilor este deficitara la toate capitolele si ca marea majoritate a lor nu consuma in timpul unei zile minimul necesar din fiecare grupa alimentara.

Cum putem schimba asta? Promovand niste obiceiuri sanatoase, inca de la nastere, pornind cu initierea cu succes a alaptarii si continuarea acesteia pe o perioada cat mai lunga de timp, fiindca asigura cea mai sanatoasa fundatie cu putinta pentru dezvoltarea ulterioara. Mai departe o citez pe Cristina Haica, psiholog, cu cateva sfaturi si idei:

„Copilul trebuie învățat de mic să capete obiceiurile  alimentare sănătoase şi echilibrate prin crearea unor ritualuri alimentare în ce priveşte numărul de mese pe zi, dacă este posibilul orarul acestora, locul unde se ia masa şi mai ales ceea ce mănâncă. Aceasta se poate realiza în special prin modelul familial care ar trebui să fie susținut şi în cadrul grădiniței și școlii. Dacă un copil primește din primii ani de viață lapte, produse lactate, legume, fructe, le vede zilnic pe masa lui, ulterior, intrând în sistemul educațional, va continua să le consume în fiecare zi, se va obișnui cu această alimentație, își va crea astfel obiceiuri sănătoase pe care le va continua ca adolescent și adult. De aceea, este foarte important ca părinții să se implice nu doar acasă, ci și la grădiniță și la școală, să ceară informații despre meniul copilului lor, să spună NU produselor pe care acasă nu le oferă copilului, dacă le consideră mai puţin sănătoase, să fie mereu prezenți și conștienți că eforturile de a-l învăța pe copil sunt continue căci educaţia pentru o viaţă sănătoasă este una din cele mai importante moşteniri pe care un părinte le poate transmite copilului său. Este bine să nu se renunţe la aceste principii legate de alimentaţie nici sub presiunea mediului social și nici în perioadele (fireşti, de altfel) de rebeliune ale copilului, specifice anumitor vârste

la final iata si cateva informatii despre campania Tetra Pak extrase din comunicatul oficial:

Campania “Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari” inițiată de Tetra Pak face parte din programul strategic de promovare a consumului de lapte ambalat în rândul copiilor preșcolari și școlari, ca parte a unei alimentații echilibrate, venind în completarea eforturilor făcute în cadrul programului european „Lapte în școli” și în cadrul unor inițiative ale Organizației Națiunilor Unite, Food and Agriculture Organization (UN-FAO).


În anii anteriori, acest program inițiat de Tetra Pak a inclus de la vizite în școli și discuții cu elevii și cadrele didactice, seminarii susținute cu ajutorul medicilor de familie pentru copii, familii și cadre didactice, concursuri organizate în școli la nivel național în parteneriat cu Ministerul Educației și dezbateri împreună cu specialiști, reprezentanți ai autorităților (Ministerele Educației și Sănătății, Institutul de Sănătate Publică), mass media și ai unor organizații neguvernamentale care derulează activități de educare a copiilor. Anul acesta, pe lângă activități care au scopul de a informa despre beneficiile consumului de lapte ambalat la copiii preșcolari și școlari, Tetra Pak va lansa și un concurs destinat elevilor care va fi disponibil pe site-ul www.laptescolar.ro.

PS: aveti aici niste retete faine #cudetoate, mai ales #lapte :)

To be continued