S-a discutat intens articolul din Hotnews si inclusiv articolul meu, la Cetin pe blog, si as vrea sa fac putina lumina pe acest subiect.

Disclaimer: este parerea mea personala, privita prin propria-mi experienta, atat profesionala (ca angajat si angajator) dar si de „stay-at-home” mom.

In primul rand, sa clarificam niste neconcordante.

Concediul de ingrijire copil nu este concediu – te duce cu gandul la o vacanta si realitatea este uneori foarte departe de adevar. La fel, sintagma „stay-at-home mom” nu are nici o legatura cu „statul acasa”. Odata devenita mama, ai treaba 24/24. Nu vreau sa ridic in slavi maternitatea, fiindca din punctul meu de vedere nu este nimic de ridicat in slavi, este o stare naturala, normala si fireasca. Nimeni nu te obliga sa devii mama, nimeni nu iti va ridica vreo statuie la final. Maternitatea este normala si punct. Dar nu are legatura nici cu ideea de concediu, nici cu cea de „stat acasa”, asta fiindca faci orice altceva, numai sa stai, nu.

Dupa cum bine spunea Sabina, si imi permit sa o citez, cei doi ani in care „stai acasa cu copilul” pot fi rezumati astfel:

Am petrecut doi ani la un curs extraordinar, in care am atins un nivel exceptional de cunostinte in materie de: gestionare situatii neprevazute, flexibilitate, putere de munca pana la 24 de ore, multidisciplinaritate, atentie distributiva, acuitate vizuala si auditiva, rezistenta fizica, concentrare. De asemenea, am dezvoltat si perfectionat skilluri de comunicare, negociere, empatie si am capatat competente in psihologie, fiind acum capabila sa identific intentiile si sentimentele semenilor mei, acest lucru ridicandu-mi eficienta cu peste 300%.

Hm, nu-i asa ca da o alta perspectiva asupra maternitatii? Si vorbim doar de primii doi ai copilului, care, dupa umila mea parere, te solicita cel mai putin (sau te solicita mai mult la nivel fizic decat psihic) – nu dati cu rosii, cele care aveti copii sub doi ani. aveti putintica rabdare, pana fac copiii vreo 8-9 ani (mai departe inca nu indraznesc sa ma gandesc).

Acum, care e treaba cu angajatul si cu reintoarcerea la munca?

Simplu: unele isi vor gasi postul restructurat (ca desfiintat nu e legal), altele vor fi inhamate ca si cum ar trebui sa recupereze  in productivitate cei doi ani in care „au stat” degeaba acasa.

De multe ori se intampla ca pe parcursul acestor doi ani sa inchei socotelile cu vechea companie si sa te reorientezi spre alte zone. Si aici, nah, belea, ca acel copil sau copii, atarna ca o piatra de moara de gatul tau de potential candidata.

Dintr-odata nu mai esti persoana responsabila, nu mai esti evaluata in functie de cat de bine ai putea sa performezi, ci unul din criterii este „copilul”. Pe cat de responsabil si matur este vazut un barbat care are copil si nevasta acasa, pe atat de instabila este considerata o femeie care are copil si barbat acasa. Paradoxal, nu? Si nu suna deloc feminist ceea ce spun. Este gandirea colectiva.

Intrebarea pe care mi-o tot pun eu de la o vreme incoace este: de ce nu se face un switch de la gandirea pe termen scurt la gandirea pe termen lung?

O femeie care are copii acasa va aprecia la un job in primul si in primul rand stabilitatea. Faptul ca, in conditiile actuale economice, politice, sociale si ale tuturor celorlalte conjuncturi de piata, un salariu primit lunar ii garanteaza mancare pe masa, facturi platite si asa mai departe, iar ea va rasplati aceasta stabilitate in consecinta: isi va face treaba atat cat abilitatile si cunostintele ei profesionale ii permit. Va da totul. Si mai este ceva, dincolo de motivatorul acesta extern care este salariul.

Va aprecia respectul pe care il primeste acolo. Asta ii va creste loialitatea pe termen lung, si credeti-ma ca femeile cu copii acasa, tratate echitabil, cinstit si respectuos la locul de munca sunt cele mai bune asseturi pentru o companie. O spun atat din perspectiva mea de potential candidata/angajata, cat mai ales din perspectiva de angajator, postura in care am fost in trecut indeajuns de mult incat sa acumulez experienta din situatii similare.

Nici un program de loialitate (sper ca nu vorbesc balarii si ca se mai practica asa ceva in tara asta) nu va aduce un ROI mai bun ca fidelizarea viitoarelor sau actualelor mame.

Fiindca dincolo de orice, o mama este un exemplu de responsabilitate. Pentru ea, pentru copii si in ultima instanta pentru firma. Si o mama invata mai bine ca oricine altcineva sa jongleze cu zeci de roluri, deadline-uri, taskuri, proiecte, todo-uri, calendare si asa mai departe. Pentru ca in toate lunile acelea in care ea a „stat acasa cu copilul” a deprins niste aptitudini si cunostinte imbatabile.

Copilul nu-i o scuza, decat pentru cine vrea sa fie asa. Solutii se pot gasi oricand, totul este sa se si doreasca asta. Paradoxal, femeile cu copii chiar isi doresc sa munceasca. Paradoxal, pentru unele, gestionarea situatiilor urgente la birou li se va parea floare la ureche fata de ceea ce se intampla in caminele lor. Paradoxal, o femeie cu copil acasa va fi mult mai ok in a face multitasking, va fi mult mai deschisa in a gasi solutii constructive si va fi mult mai productiva si eficienta intr-un interval orar dat. Fiindca atunci cand i se termina programul vrea sa se intoarca la copiii ei.

Si daaaaa, copiii se mai si imbolnavesc, insa dragii mei, si aici tot din Sabina citez, copiii aia peste un numar generos de ani ne vor plati noua pensia. Si voua. 

Mno, hai ca mi-a iesit un articol cam haserist. In fine, intelegeti voi ideea. Sper.