Eu am avut probleme cu dintii de cand ma stiu, in copilarie am refuzat sa port aparatul corectiv, iar ai mei m-au lasat sa imi fac damblaua, spunandu-mi doar „vei vedea tu mai incolo si vei regreta”. La un copil treaba cu „vei vedea mai incolo” este fix apa de ploaie, fiindca un copil nu poate cuprinde cu mintea niste predictii legate de un viitor indepartat si nici nu poate intelege termenul de „consecinte”. Am aflat asta tarziu, dupa ce am devenit mama si am studiat intens despre cu ce se mananca „parentingul”.

Evident ca „am vazut eu mai incolo si am regretat”. De regretat am regretat cam jumatate de viata, pe care mi-am petrecut-o zambind putin si spre deloc. De vazut, am vazut pe la 30+, cand am ajuns la unul din cei mai renumiti chirugi bucuresteni de maxilo-facial, care mi-a zis ca am o frumusete de malocluzie de tip II, foarte accentuata, mostenita ereditar.  Care la varsta mea s-ar fi putut corecta doar chirugical, insemnand spargerea mandibulei in cele doua laterale, inserarea unor placute fixate cu suruburi. Moment in care am intrebat: este de viata si de moarte? Pot trai pana la adanci batraneti cu treaba asta sau nu? Mi s-a spus ca da, deci in concluzie, am zis pas la placutele metalice. Insa, mi-am corectat dintii de jos, i-am ordonat cat de cat, cu aparat clasic cu bracketi, pe care l-am purtat vreo doi ani de zile, despre care am mai povestit aici la vremea respectiva.

Distractia adevarata a inceput cu Rebecca, caci malocluzia asta ereditara este ereditara si mai departe, deci am transmis-o cu „darnicie” si copiilor mei. Pe Rebecca am dus-o la un prieten, specialist in ortodontie, pe care il stiu de pe vremea cand era proaspat student la stomatologie, si pe care l-am admirat mereu pentru pasiunea lui pentru aceasta meserie. Este tanar, cu vreo trei sau patru ani mai mic ca mine, si ati putea spune ca am riscat oarecumva, in loc sa ma duc la cineva cu nume si renume, agenda ultra aglomerata (ce vorbesc, ca si a lui este la fel!).

Noi am mers cu Rebecca cu totul si cu totul intamplator, nu as fi crezut ca are vreo problema. Eh, de la vizita aceea am intrat intr-un carusel si nu ne vom opri prea curand. Asta fiindca la o prima strigare, fiica-mea are urmatoarele diagnostice:

In prima faza i-am montat un disjunctor prevazut cu scut lingual (daca dati click pe link, aparatul Rebeccai a fost un mix intre imaginile b) si c) de la punctul 2), aparat fix, pentru a corecta deglutitia infantila si pentru a forta arcada superioara sa se extinda. Din cauza arcadei superioare care era prea ingusta (ingusta din cauza deglutitiei infantile si a respiratiei orale) caninii superiori blocau caninii inferiori si astfel blocau cresterea arcadei inferioare. Cerc vicios in toata regula. Aparatul i l-am pus pe 15 august anul trecut, undeva prin decembrie am renuntat la bucata cu scutul lingual, disjunctorul ramanand pe loc inca cateva luni de acum inainte. 
In faza a doua, urmare fireasca a modificarii pozitiei limbii combinata cu malocluzia, buza de jos a inceput sa stea mai mult sub incisivii frontali superiori, ceea ce in timp a dus la mutarea incisivilor frontali si laterali inferiori spre interior. Moment in care am trecut la faza a doua, faza in care suntem in prezent: cel de-al doilea aparat, un lip bumper, aparat mobil, care sa ii readuca buza inferioara in pozitia normala. 
In timp ce povestesc toate astea fiica mea are un aparat fix in partea de sus, care ii imbraca bolta palatina si un aparat mobil jos, toate prinse in niste inele metalice care sunt fixate pe cele patru masele (sus si jos, dreapta si stanga).
In faza a treia, urmeaza sa reparam alta belea, caci toate astea nu erau indeajuns, si anume asa zis-ul fren labial, care mai pe romaneste este acea fasie de piele care tine buza superioara prinsa de gingie. La fiica-mea, acest fren este fix pana la nivelul dintilor, motiv pentru care intre incisivii ei frontali s-a dezvoltat o frumusete de strungareata, care a creat un hau intre cei doi frontali si i-a impins pe cei doi incisivi laterali atat de mult incat sunt aproape perpendiculari fata de pozitia lor normala. Frenul asta trebuie taiat, deci ne-am facut si cu o mica operatie, numita frenectomie, dupa care trecem la montarea catorva bracketi, ca sa reparam diastema (strungareata) si sa castige un strop de spatiu suplimentar si restul dintilor. 
Abia DUPA toate astea, ajungem si la faza a patra in care se va corecta problema majora, si anume malocluzia. Cu un aparat ce poarta numele de: aparat functional Frankel tip II si care arata cam asa:
Eh, va intrebati daca am terminat, nu-i asa? Raspunsul este: NU inca. 
Dupa toate astea, Rebecca va fi re-evaluata, si se va lua decizia daca se impune si faza a cincea, adica daca se vor monta si aparate cu brackets, ceea ce, mai mult ca sigur se va si intampla, la ce haos si deranjament este in aliniamentul dintilor iesiti pana acum. Sa nu mai zic ca vin si ceilalti puternic din urma si daca e sa ma iau dupa ce se vede pe radiografia panoramica, haosul va fi si mai mare. Mai mult, Rebecca are parte de niste dinti definitivi carnosi si zdraveni, pe care ii suspectez ca sunt mai mari chiar si decat ai mei, deci va puteti imagina ce balamuc si inghesuiala e acolo in gura ei.
La un moment dat, intr-un viitor mai indepartat vom intra si intr-o ultima faza, a sasea, de contentie si mentinere, cu retainer. 
Eh, va intrebati poate cum Dumnezeului s-au nimerit toate la ea in gura, nu-i asa? Habar nu am, este o aglomerare de diagnostice, insa nici unul nu este insurmontabil si nici grav.
Eh, si cred ca va mai intrebati cum primeste Rebecca toate aceste suplicii, nu-i asa? Ca va asigur, ca nu e usor sa porti doua aparate in acelasi timp, nici sa treci prin o gramada de luari de mulaje, fixari de inele pe masele si vizite din trei in trei saptamani la ortodont, pentru controlul regulat. 
Rebecca ia totul cu o lejeritate si un curaj incredibile si admirabile pentru varsta ei. Ea m-a insotit la multe din controalele pe care le-am facut eu cat am purtat aparatul si a capatat suficienta incredere in noi (parinti si stomatologi/ortodonti) incat sa mearga pe mana noastra. Mereu i s-a vorbit cu calm, i s-a explicat in detaliu si cu sinceritate ce i se va intampla la fiecare vizita in cabinet, i s-au oferit la final mici atentii (l-a tapat de-a lungul timpului pe saracul Alex de o multime de manusi de unica folosinta, si seturi de gumite pentru brackets si nu il vad bine nici in viitorul apropiat). 
Si chiar daca primele zile au fost intr-adevar mai grele, si nu a putut manca decat mancare pasata sau in stare lichida, chiar daca a stalcit si a „mancat” in mod nevoit litere intregi din cuvinte, toate astea au trecut pe nesimtite. Da dovada de o maturitate in gandire pe acest subiect care pe mine ma impresioneaza si ma face extrem de mandra de ea. Nu ca as fi avut nevoie de asa ceva pentru a fi mandra, dar totusi.
Eh, si poate va mai intrebati cat va dura toata „distractia”, nu-i asa? Vreo trei ani de acum inainte, asta in cel mai bun caz, fara fazele cinci si sase. Nu mai stau sa ii iau in considerare si pe cei doi frati, care vin si ei puternic din urma, ca ma ia durerea de cap. 
Ma scuzati pentru lungimea obscena a articolului, dar la asa diagnostic, asa articol. Mno, si acum sunt deschisa la orice fel de intrebari, nedumeriri, nelamuriri, ca deja am capatat o experienta pe subiect, mai mult decat mi-as fi dorit vreodata.