Daca e sa ma intrebati cata miscare am facut eu in cele trei sarcini ma puneti in incurcatura mare. Bineinteles ca nu am stat ca leguma, am lucrat si m-am miscat la fel ca inainte, insa am pus in cui orice fel de mers la sala sau efort sustinut. Am avut o perioada in care am fost sa inot, si chiar inotam, insa la final eram complet stoarsa de energie si cu un rau cumplit de la mirosul de clor, asa ca nu m-a tinut mult. Am mai avut o tentativa de Pilates, m-am dus, am vorbit cu instructoarea, care mi-a zis ca pot sa particip si ca s-ar putea sa fie exercitii pe care sa nu le pot face, dar mare parte din ele mi-ar fi fost accesibile. Eram prin luna a cincea, jumatate din timp am stat uitandu-ma la restul gagicilor iar jumatate din timp am scos limba de un cot, fiind ignorata complet de catre instructoare, ceea ce m-a enervat peste masura, motiv pentru care a doua oara nici ca am mai calcat pe acolo. Masaj am facut in schimb. Un masaj adaptat sarcinii, iar diferentele au fost semnificative. Daca in sarcina cu David nu am facut deloc, si asta s-a vazut dupa nastere, cand eram toata o mare celulita, apai in sarcina cu Radu am facut saptamanal, pana in ultima saptamana, iar rezultatul a fost woooooow. Problema a fost ca de la un punct incolo am pus on hold si aceasta placere, din motive de buget, insa de plans, plang si acum de dorul celor doua sedinte saptamanale.

Am facut toata aceasta introducere luuuungaaaa fiindca pana de curand nu am vazut aproape nicaieri un program special de fitness pentru gravide. Am aflat de el acum vreo trei saptamani, printr-o coincidenta din aia frumoasa, un fel de potrivire a astrelor, si mi-a atras atentia, nu pentru mine, ca epoca sarcinilor a apus de mult in constelatia mea ci pentru voi. Si spun ca mi-a atras atentia fiindca este un mix tare fain acolo. E locul care arata impecabil (si am cu ce sa il compar, Slava Domnului!), este programul care este individualizat si mai este femeia care a conceput acest program, Gloria, care este admirabila. Gloria este kinetoterapeut la baza. S-a scolit pe langa Cerasela Radu, care e una din cele mai cunoscute terapeute din Bucuresti si mai mult decat atat, nu s-a multumit doar cu asta, si a devenit doula, absolvind cursul lui Michel Odent si al Lilianei Lammers. Lucreaza de mai bine de zece ani in acest domeniu si dincolo de toate enumerarile astea, isi pune toata pasiunea la bataie, si cand vorbeste despre ceea ce face ea si cum lucreaza cu femeile insarcinate vezi cum i se lumineaza privirea. Mai jos aveti un interviu cu ea:

Buna, Gloria, la baza esti kineto-terapeut, si te-ai specializat in aceasta zona lucrand cu una din cele mai cunoscute terapeute, din Bucuresti cel putin. Spune-ne, ce inseamna pana la urma sa fii kineto-terapeut in Romania, avand in vedere ca a ti se face masaj este vazut mai degraba ca un “moft”? 

Buna, Bogdana. Da la baza sunt kinetoterapeut si da in Romania meseria de kinetoterapeut este o meserie putin cunoscuta si pentru multi inseamna doar masaj insa o traducere a termenului de kinetoterapie este „terapie prin miscare” J

In Romania kinetoterapeutii sunt intalniti cel mai des in spitale, insa eu am ales sa lucrez in preventie si nu in tratament asa ca azi imi desfasor meseria in cluburi de wellness cum este Pescariu Sport&Spa unde ideea de miscare pentru sanatate este cheia. Masajul pentru mine este o arta. Este o arta pentru ca presupune sa creezi o legatura de incredere cu persoana careia ii oferi un masaj si de asemenea necesita, pentru tine ca persoana care oferi masajul sa poti sa fii extrem de atent la persoana cu care lucrezi pentru a simti ceea ce ea are nevoie in sedinta respectiva. Corpul nu minte niciodata si daca reusesti sa descifrezi mesajele corpului atunci vindecarea este spontana.

Stiu ca dincolo de a fi kineto-terapeut, ai urmat si cursul de doula al Lilianei Lammers si al lui Michel Odent. Ce te-a decis sa faci acest pas, si cum s-au schimbat lucrurile in relatia cu viitoarele mamici pe care le ai ca si cliente la orele de fitness?

Da, pasiunea mea pentru a lucra cu femeile insarcinate mi-a fost trezita de Cerasela Radu in ultimul an de facultate insa apoi cand am pornit pe drumul asta singura, am devenit din ce in ce mai curioasa. Am citit o multime de carti de specialitate iar atunci cand l-am cunoscut pe doctorul Michel Odent la evenimentul de lansare a cartilor lui in limba romana am fost cucerita de ceea ce acest domn spunea si anume ca poti naste fara dureri intr-un mod bland. Acea conferinta mi-a schimbat instant modul de abordare si am inceput sa caut si mai mult informatii legate de acest subiect, asa ca atunci cand am auzit ca el si Liliana vor tine cursul de doula in Romaian a trebuit sa fiu acolo.

Dupa curs am introdus in programul de exercitii partea de relaxare si conectare cu bebe si de atunci imi doresc ca fiecare femeie care face programul de gimnastica cu mine sa isi regasesca in ea puterea ei personala astfel incat sa poate aduce cu incredere copilul pe lume.

Povesteste-ne un pic despre programul special pentru femei insarcinate. Cum l-ai gandit si care sunt beneficiile lui, atat pentru viitoarea mama cat si pentru bebelus?

In primul rand, cand am gandit acest program pentru Pescariu Sports&SPA, am avut in vedere importanta pe care o are legatura dintre mama si bebelus. Am plecat de la acest lucru si am tinut cont de toate avantajele si limitarile pe care le impune perioada sarcinii.

Durata programului este de 60 minte, iar exercitiile sunt adaptate pentru fiecare persoana. De aceea, incerc sa lucrez cu maximum 10 persoane odata (de cele mai multe ori participarea la o clasa de group fitness pentru perioada maternitatii este undeva la 6 persoane).

Exercitiile se bazeaza pe miscari din pilates, yoga, kinetoterapie, imbinate cu tehnici de respiratie si de relaxare. Acest program este conceput in asa fel incat indiferent de saptamana de sarcina in care esti sa poti participa la clasa. Daca cumva mamele au anumite conditii speciale putem oferi si clase private.

Principalele avantaje de care se vor bucura participantele la curs sunt: o stare fizica si psihica buna, o pozitie si o tehnica de respiratie corecta, imbunatatirea circulatiei si a mobilitatii si nu in ultimul rand, nasterea unei comunitati

Exista contraindicatii sau interdictii din punct de vedere medical, de care viitoarele mame ar trebui sa tina seama?

Inainte de a incepe un program de exerctii fizice pentru femei insarcinate aceastea au nevoie sa ceara acordul scris al medicului curant.

In plus, noi tinem cont de nivelul de efort pe care il poate depune fiecare mama, de aceea, la inceput, testam acest nivel. Apoi, adaptam exercitiile si gradul lor de dificultate. Incercam sa mentinem pulsul la valoarea maxima de 130 de batai pe minut si sa evitam un ritm prea intens, care sa duca la aparitia durerilor de cap sau a ametelilor.

Mamele sunt de asemenea incurajate sa nu faca nici un exercitiu care le creeaza senzatii de disconfort.

Si la final, dupa nastere, ce exercitii le recomanzi proaspetelor mamici care ti-au urmat cursul? Aveti in plan vreun program special si pentru ele?

Da, la Pescariu Sports&SPA avem in plan dezvoltatea unui program pentru mame si bebelusi astfel incat nevoile celor doi sa fie satisfacute impreuna. Le recomand totusi mamelor cu care am lucrat sa inceapa treptat programul de gimnastica si sa tina cont de faptul ca modificarea corpului lor s-a intamplat in 9 luni si ca este nevoie cam de aceeasi perioada de timp pentru revenirea corpului lor la starea initiala. Programele cubului nostru sunt foarte diversificate si mamele pot alege programe de sport atat pentru ele cat si pentru copiii lor.

 

Pe Gloria o gasiti la Pescariu Sports & Spa, pachetul cu opt sedinte este inclus in abonamentul pe o luna, abonament ce costa 200 de euro si include acces si la piscina eu nu va mai spun decat ca merita din plin.