Citeam mai devreme articolul Marei despre cam cum e viata de mama si cum de multe ori abia asteptam sa se termine seara ca sa ne putem prabusi mai repede in pat si cum prietenele noastre fara copii nu ne inteleg uneori.  Articolul m-a starnit, caci m-am regasit in el destul de mult. Un eu mai vechi, de acum ceva ani (multi) cand eram singura cu copil si eram chiar singura, fiindca nici una din prietenele mele nu mai comunica cu mine, motiv generator de mari frustrari pentru mine.

Am trecut prin toate fazele, m-am gandit inclusiv ca poate arata copila mea in vreun fel si evita sa o vada, le-am urat, dupa care m-am urat pe mine ca le-am urat, le-am invidiat pentru viata fara griji pe care o au, dupa care mi-am tras cateva palme ca le-am invidiat, dupa care am intrat intr-un fel de staza, in care am inteles ca viata mea cu copil face parte din alt univers si ca ele nu au cum sa inteleaga, pana nu trec efectiv printr-o sarcina si-o nastere.  Iar  eu am terminat prin a intelege de ce nu imi mai dau nici macar un telefon, am terminat prin a accepta faptul ca nu o fac intentionat, ca nu m-au uitat ci ca pur si simplu asta este cursul vietii. I moved on.

Culmea este ca dupa ce eu mi-am jurat in barba ca EU nu voi face asa, eu voi da telefoane, eu voi…, eu voi…., nu m-am tinut de cuvant si ocupata cu propria mea viata, am uitat ca pentru prietenele mele, proaspete mame, timpul se scurge altfel. Pentru ca asta este cursul vietii.

Singuratatea asta este nasoala, iar eu am gustat din plin din ea.

Ce sfat pot da? Indiferent cat de „busy” sunteti, mai puneti mana pe telefon si sunati-va prietenele. In cel mai rau caz va vor respinge apelul. Sunati-le, nu facebook messaging sau whatsapp. Sa va auda vocea.  Mai duceti-va din cand in cand la ele. Sigur, nu e prea funny sa vedeti scutece, fund de bebelus, sa auziti plansete sau sa va vedeti prietena cu copilul la purtator non stop, sa va vedeti conversatia intrerupta de un milion de ori, sa va vedeti prietena mai lalaie, incercanata, obosita si neglijent imbracata, insa stiti care e treaba? Dupa cele doua ore petrecute cu ea, voi va puteti intoarce la viata voastra linistita, in care nu trebuie sa va ingrijiti decat de propria persoana. Si in cel mai rau caz veti pleca de acolo usurate ca voi nu treceti prin toate astea. In cel mai bun caz veti pleca de acolo jinduind la armonia vazuta in casa aceea, la un copil al vostru.

Recitind ce am scris realizez ca, trei copii mai tarziu, I didn’t move on. Ca am supravietuit, dar nu am trecut peste acel an de singuratate. Si ca, fara sa vreau am facut acelasi lucru la randul meu. Si nu ma pot ierta pentru asta. Nu inca.