Am dat la Diana pe Facebook peste articolul asta, absolut demential. O sa reiau aici cele doua imagini din articol, fiindca as vrea sa vin in ajutorul gravidelor din Romania cu cateva raspunsuri, care sper eu, sa le fie de ajutor :)

In lume treaba sta cam asa:

The New York Times; illustrations by Ayumi Takahashi

The New York Times; illustrations by Ayumi Takahashi

Paradoxal, vad ca doar gravidele din Nigeria vor sa fie sanatoase. Dupa restul, potopul, ca sa zic asa: mancare si sex.

La noi treaba sta cam asa:

Screen Shot 2014-05-28 at 13.13.39

Screen Shot 2014-05-28 at 13.14.19

Screen Shot 2014-05-28 at 13.15.12

Si acum sa raspundem pe rand cu rabdare:

Pot sa ma vopsesc in sarcina? Da, poti sa te vopsesti in sarcina, grija mare ca totusi s-ar putea sa se revolte stomacul la mirosul ala cumplit de vopsea.

Pot sa fac sex in sarcina? Daaaaa! Atata timp cat esti ok, sarcina decurge bine, nu exista probleme (sangerari), poti face sex (prefer sa ii spunem dragoste) pana ti se rupe apa :)

Pot sa previn vergeturile? hmmm, nu prea, contrar tuturor gogosilor pe care incearca sa ti le vanda farmacistele si reclamele/advertorialele de prin reviste. Pot fi diminuate, dar ideea este ca o piele predispusa la vergeturi va face vergeturi oricate tone de creme, uleiuri si unturi vei pune pe ea.

Pot sa pierd din greutate in timpul sarcinii? De ce naibii ai vrea sa faci asta? Da, poti pierde in greutate mai ales in primul trimestru, cand senzatia de rau este extrem de acuta (citisem apropos de asta, undeva, candva, ca este o reactie imunitara a organismului de a „respinge” corpul strain aka bebelusul si tot acolo se spunea ca cu cat sunt greturile mai puternice la inceput cu atat este sarcina mai bine fixata. ok, nu stiu daca e la nivel de „zvon” dar nah, it was worth mentioning). Altfel, nu as intelege de ce o femeie intreaga la cap chiar ar dori in mod voluntar sa piarda in greutate in timpul sarcinii.

Cum sa „stay fit” in timpul sarcinii? Pai la fel cum poti sa „stay fit” si inainte de sarcina si dupa: hidratare, alimentatie sanatoasa si miscare. Doh!

Cum sa dorm in timpul sarcinii? Eh, asta e un fel de Sfantul Graal al femeilor gravide: somnul.  Daca il gasiti, sa imi spuneti si mie. Eu la ultima sarcina adormeam dupa multe matanii si sute (sau poate mii?) de oi numarate, cateva lacrimi varsate (multe!), vreo doua sute de foieli stanga dreapta, cu capul cocotat pe sase perne, cam pe la patru dimineata. Evident auzeam eternul „dormi acum, ca dupa aia nu vei mai putea ca nu te va lasa copilul” de la toata lumea, iar mie imi venea sa le bag sfatul direct undeva, cu atat mai mult cu cat STIAM deja de la ceilalti doi copii ca DAAAA, nou nascutul chiar nu prea te lasa sa dormi in primele luni. Doh! Totusi, cica pe unele le-a ajutat asa numita perna speciala de dormit, in realitate un sul kilometric, umflat cu diverse umpluturi, mai mult sau mai putin bio-eco-nturale. Mie mi-a fost mai util cand l-am pus la usile de la balcon, ca sa nu mai intre alizeul.

Cum sa nu mai vomit in timpul sarcinii? Pai in primul rand poti evita lucrurile care te fac sa faci treaba asta: mirosuri, mancaruri, locuri, oameni (yup!). Considera-te totusi norocoasa atunci cand vomiti (nu vorbesc de cazurile cu sarcina toxica!), fiindca mai nasol este sa te trezesti dimineata cu greata in gat si sa te culci cu ea tot acolo, si eventual sa o simti si in timpul somnului. Zi de zi, ora de ora. Sa iti doresti sa vomiti si sa nu poti. Si mai exista varianta Cocculine, care e homeopat si e recomandat mai ales pentru raul de masina sau de avion, dar merge binisor si pe alte feluri de rau.

trecem la partea foodie-yummy. Pot sa mananc:

mai intai dilemele autohtone picant, ficat, usturoi si ciocolata: DA, poti manca si picant si iute (cu toate astea nu ti-as recomanda sa iti faci un obicei din a merge la indian, ok?), si pate de ficat (numai ca pliz, fa-l tu in casa, alea din comert au o lista generoasa de E-uri si numai ficat nu au!). Ciocolata este un excitant pentru creier, eu oricum nu-s mare mancatoare de ciocolata, iar sfatul meu este sa nu se faca excese.

creveti (fructe de mare)? – eu aici am o problema. asta pentru ca nu suntem o tara la mare (ok, avem si noi marea noastra, dar ea nu produce creveti, caracatite si calamari), si aproape 90% din ce se vinde pe piata la noi este congelat, chiar daca este vandut ca proaspat. Deci atentie, si la restaurante si la ce cumparati voi.

vin/bere/alcool? – cuvantul de ordine este RESPONSABIL. da, ai voie un pahar, every now and then, dar nu ca obicei. altfel, pe bune, nu vei arde in iad ca ai baut un pahar de vin in timpul sarcinii. Berea e recomandata in cercurile de „atotstiutoare” ca stimuland lactatia. Un adevar exista, insa berea deshidrateaza, asa ca grija. Plus exista alte stimulente mult, mult mai eficiente pentru lactatie. Despre astea altadata, acum durerea e cu sarcina.

somon si alti pestisori de apa dulce sau sarata? – atentie la prospetime si incearca sa ii (pre)gatesti cat mai bine

inghetata, ciocolata? – daaa, normal ca ai voie, dar cu masura, ok? nu vrem nici sa racim de la un kil de inghetata mancat pe nerasuflate, nici nu dorim sa bagam prea multe excitante  in noi, nu? aceeasi situatie este si cu ceaiul verde, negru si cu cafeaua.

In rest, ca sa raspund la bulk si doamnelor din Brazilia, Indonezia, SUA, Africa de Sud ai aiurea: poti manca pizza, ananas, salam, miere, mango, banane, papaya, branza, crema de branza, de fapt orice fel de branza (cu ceva restrictii la branzeturile frantuzesti cu mucegaiuri: roquefort, bleu, si sora italiana gorgonzola). Abtine-te de la carpacio de orice fel inclusiv de la biftec tartar, muschiul de vita comanda-l „bine facut”, nu mediu si in nici un caz „in sange”

Poti lua paracetamoale si nurofene, de fapt poti lua multe chestii, poti merge chiar si la dentist (doh!). Poti purta aparat dentar in timpul sarcinii, poti face anestezie, extractie, ce este absolut necesar.

Poti zbura cu avionul, atata doar ca trebuie verificate in detaliu politicile liniilor aeriene, ca difera de la una la alta. Mai mult, pregateste-te sa fii tratata nu ca un ou de portelan, ci ca o persoana cu potential exploziv :) Poti conduce masina, poti folosi centura de siguranta (chiar te sfatuiesc sa o folosesti).

Poti face sport, in locul tau as evita totusi partiile si sporturile extreme de orice fel. Dar un inot, gimnastica, pilates, yoga, fitness, alergare, mers pe jos, go for it!

In rest, toate bune si frumoase. Vestea misto e ca sarcina nu e boala si poti face aproape orice vrei tu, poti manca aproape orice iti doreste sufletul, cu singura conditie sa o faci cu moderatie.

Cat despre tabu-ul etern, fumatul in sarcina, nu mai spun decat ca daca esti din Bucuresti, vineri se va lansa programul Allen Carr dedicat exclusiv femeilor gravide. Simplu ca 1, 2, 3.

Daca mai aveti si voi intrebari, dati aici cu ele.