Duminica am bibilit pret de trei ore la trei dovleci, doi mai mititei si mai rotunzi si unul slab si inalt. Nu e nicio filosofie, am ajuns la concluzia ca daca ai rabdare si nu mergi pe repede inainte chiar iti poate iesi ceva de care sa fii mandru :)

In urma cu vreo patru ani (cred) sculptam primul dovleac. Normal ca habar nu aveam care e procedura, drept care m-am aruncat pe google sa aflu, am citit ce am citit dupa care mi-a suflecat manecile si m-am apucat de treaba.

I-am creat un capac in partea de sus, acolo unde e codita, ca sa-i scot matele, dupa care m-am avantat cu o lingura. Mi s-a parut mai cool sa fac asta cu mainile goale (si mult mai rapid, de altfel). Cu toate astea, va recomand calduros sa nu faceti ca mine, fiindca toate atele dovleacului mi-au intrat pe sub unghii si mi-au facut niste taieturi de toata frumusetea. Au trecut dupa vreo saptamana.

Am terminat de gaurit, taiat, sculptat fara alte incidente, am dus „proiectul” respectiv (una bucata dovleac pentru Rebecca) la capat cu vreo trei feluri de cutite, toate foarte, foarte ascutite si subtiri si cam atat. Ba chiar i-am facut si un mic design, si mi-au iesit si niste dinti frumosi si drepti in gura cascata a dovleacului.

Anul urmator am repetat figura, acum pot spune ca mi-am intrat in mana si am trecut de la nivelul usor la cel intermediar, abordand niste stiluri mai curajoase. Le-am selectat baietilor mai multe fotografii de pe internet si i-am pus sa aleaga. David si l-a ales pe Batman, Radu pe Spiderman, am zis multumesc in gand ca puteam nimeri si mai greu, ca de exemplu un dovleac sculptat in forma de minioni. Exista si asa ceva, doar tastati in casuta de cautare: „minion pumpkin template”, and prepare to be amazed :)

Ca sfat: desenati inainte pe dovleac pe unde aveti de gand sa taiati. Nu e rocket science, dar va va ajuta foarte mult. Mai mult, atunci cand va apucati sa sculptati, incercati sa urmariti linia dovleacului, adica mereu sa aveti cutitul pozitionat perpendicular in raport cu coaja lui. Veti intelege de ce atunci cand veti taia, nu va pot explica cu cuvintele mele :)

Incercati sa nu va complicati cu contururi cu multe detalii, linii curbe sau unghiuri ascutite. Batman a fost foarte greu de facut, cred ca am trecut deo suta de ori cu cutitul de jur imprejurul conturului ca sa nu cumva sa stric ceva.

La fel, cand i-am facut lui Spiderman panza de paianjen, m-am chinuit cumplit de tare, am lucrat pana la urma cu mana pe lama cutitului si cam stresata sa nu imi fuga cumva din mana. Si am facut o mizerie de nedescris, la un moment dat eram plina de bucatele minuscule de coaja.

Nu am vreo tehnica anume, nici macar vreo strategie, de fiecare data ma trezesc in ultima clipa ca iar nu am ustensile, de fiecare data incropesc si ma descurc cu ce am prin casa, de fiecare data sunt nemultumita de calitatea cutitelor din sertar (anul asta am mers pe mana cutter-ului, desi urasc acest instrument). Compensez insa cu multa pasiune si cu faptul ca oricum, sunt singura fana a acestei legume din casa :) Anul asta de exemplu desi am cumparat dovleci din timp, duminica dupa amiaza m-am trezit ca nu sunt buni si a trebuit Radu sa faca un raid prin Auchan ca sa imi cumpere alti dovleci.

Fotografia asta nu e deloc reprezentativa, va rog sa ma credeti ca au iesit mult mai  faini in realitate :) acum decoreaza gradinita baietilor, deci mi-am luat adio de la ei. „Cooperativa munca in zadar” scrie pe mine.

In fundal este acoperisul acoperit de zapada al vecinilor pentru o atmosfera perfecta de Halloween.