Poate ca sunt singura (sper ca nu) care nu e de acord de aceasta data cu Tolontan. Articolul lui de ieri a facut inconjurul internetului de cateva zeci de ori, ajutat fiind si de un boost platit (mie-mi apare obsesiv de cateva ore incoace) insa porneste de la o premisa complet gresita. Tolontan spune ca:

„Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.”

Si in capcana acestei informatii am cazut si eu. Totusi, nitel mai tarziu, am aflat si care e baza calcularii acestor procentaje – via Moise Guran, care, ca de obicei pune lucrurile cap la cap.

33% dintre votantii cu studii pana la zece clase insumeaza, atentie, 2,1 milioane de romani. Repetati cu mine: 2,1 milioane de romani.

71% dintre votantii cu studii superioare inseamna 1,3 milioane de romani.

Deci nu, chiar nu este falimentul dispretului pentru „prosti”

Ca o paranteza, nu stiu cum sa spun, dar restul de 66% din votantii cu pana la zece clase ar fi bine sa stea acasa in continuare, nu de alta, dar din astia 2,1 milioane, 1,5 au votat pentru Ponta.

Eu as zice sa analizam de acum inainte pe cifre absolute, nu pe procente, mai ales cand procentele nu pornesc de la aceeasi baza de calcul.

Sa va mai zic ceva, ne punem baza in „studiile superioare”? Pai, leitmotivul zilei de ieri pe online a fost shareuirea unei imagini-comparatie intre KI si VP, imagine care de altfel, circula de peste doua saptamani, daca nu si mai mult, si care a fost distribuita cu darnicie in ideea ca: „sa il cunoastem si noi pe KI, daca tot votam in turul 2 cu el”.

Sa il cunoastem, da? Pana in turul 2 toate aceste persoane nu au avut nici cea mai mica curiozitate sa citeasca ce scrie, sa asculte ce spune,  sa ii citeasca platforma, sa il cunoasca pana la urma. Nu. Preferintele la noi se duc in directiile care atarna mai greu ca si coolness si bonton in bula de care apartinem (remember Nicusor Dan? – nu radeti, inclusiv eu l-am votat), fara sa te mai uiti sa vezi ce se intampla si-n afara bulei.

Da, as zice falimentul dispretului, dar iar falimentam pe barba noastra, fiindca noi, astia de ne consideram superiori ca educatie si acces la informatie nu avem o doza minima de intentie sa ne informam, daca o facem, o facem tot in bula noastra, in timp ce in restul lumii toate merg ca pe roate fara ca noi macar sa mai contam.

Partea buna: oamenii incep sa il cunoasca pe Iohannis. Macar in ceasul al doispelea, sper sa nu fie prea tarziu.