Am trait 12 ani din viata in comunism. Ai mei povestesc ca au fost cei mai grei ani si isi aminteau cu nostalgie faptul ca pe la inceputul anilor ’70, Romania, desi comunista, traia intr-o oarecare prosperitate. Familia din partea tatalui meu a avut locatari prin inchisorile comuniste, unul dintre ei, unchiul Iulian fiind inchis ani buni la Periprava, din cauza unei glume spuse unde si cui nu trebuia.
Anul asta am trecut pe langa Periprava intr-o plimbare cu barca si m-am gandit la ironia lucrurilor si a vietii. Unchiul Iulian nu si-a mai revenit niciodata, s-a spanzurat la scurta vreme dupa ce a fost eliberat. Unchiul Iulian era fratele bunicii mele, mama tatalui meu, au fost patru in total, doua fete si doi baieti. Al doilea baiat a fugit si dupa peregrinari multe s-a asezat la Paris, iar eu am crescut cu mitul unchiului din Franta. Bunica mea s-a stins in 1991, pe 11 septembrie, iar „mezina” familiei traieste si azi, in iubitul meu Cluj.
Viata cu o ruda inchisa la Periprava, si ulterior una fugita peste hotare nu a fost usoara pentru ei, bunica mea a fost casnica toata viata ei, bunicul meu a lucrat la Teatrul National din Cluj, deci iar intr-un domeniu destul de marginalizat, si au trait intr-un mediu in care „nu stie cine asculta”. Acest „nu se stie cine asculta” il mai aud si azi, desi sincer, cred ca daca ar fi cineva care sa imi asculte convorbirile mele cu mama si cu tata ar muri instantaneu de o supradoza de plictiseala.
Tata a fost urmarit in primul an de facultate de catre cei de la Securitate care voiau sa il racoleze. A refuzat si a incurcat-o pe la finalul anului. A refuzat sa devina membru de partid, insa nu a mai avut ce face prin 86 (?), cand a cedat. Avea la activ vreo 12 ani de santier si zero la suta sanse de promovare, daca nu devenea membru. Daca ma pui sa imi amintesc de tata in perioada aia, imi amintesc doua momente cu o claritate extrema: unul in care a venit intr-o seara tarziu de tot, eu ma culcasem deja, dar m-a trezit cu niste pui de iepure intr-o cutie. Lucra pe langa un CAP, si mi-i adusese sa ii vad, iar a doua zi la sase dimineata iepurasii disparusera, ii luase sa ii duca inapoi. Am plans dupa iepurii aia de mama focului. Al doilea moment a fost pe cand eu aveam vreo sapte ani, deci prin ’84.
Era seara, mama ma intrebase ce vreau sa mananc, eu am zis ca pui, mi-a facut pui, nu am mai vrut pui, i-am zis ca vita, m-a bodoganit dar mi-a facut vita. Dupa ce mi-a facut vita i-am zis ca nu vreau nici vita. In momentul ala, tata, care tacuse in tot intervalul ala de aproape o ora a tras un pumn in masa, a atins cutitul, care a zburat in aer si a aterizat in farfuria goala, spargand-o in doua bucati. Jur, imi amintesc si acum cu incetinitorul cum s-a frant farfuria aia in doua bucati aproape identice. Pentru cine nu intelege contextul: carnea incepuse sa fie un lux. Asa cum acum luxul este definit de excentricitati, friptura de iac, whatever, atunci o bucata amarata de pui incepea sa devina un produs vazut doar in vis si de neatins in realitate.
In 1989 mi-am petrecut aproape trei luni din viata pregatind un spectacol din ala grandios. Am stat de dimineata si pana seara, am mancat carne fiarta cu viermi (asta ni se distribuia), am repetat again and again aceleasi miscari. Am fost o petala obosita, dintr-o floare obosita, dintr-o coregrafie obosita, emblema a unui partid obosit dintr-o tara si mai obosita.
As mai avea de enumerat multe. Cum ma trimitea mama la bunica la Cluj cu faina si zahar in bagaje, cum mergeam cu ea sa luam paine pe cartela, cum, cu toate astea, copilaria mea acolo a fost cea mai fericita copilarie din lumea asta.
Nu vreau sa va transmit ca ne reintoarcem acolo daca iese Ponta, insa nici ucrainienii nu cred ca si-ar fi imaginat in urma cu doi ani ca vor ajunge unde sunt acum. Nu vreau sa par patetica, au trecut 25 de ani de atunci. Un sfert de veac in care am senzatia ca nu am invatat mare lucru.
De fapt sunt patetica. Patetic inseamna plin de patos. Si eu nu stiu ce sa va mai spun.
Daca aveti pana in 30 de ani inseamna ca nu ati apucat sa votati in 2000, inseamna ca erati oricum prea mici ca sa va amintiti ceva din perioada pre ’89. Inseamna ca sunteti multi dezamagiti, inseamna ca sunteti multi blazati, un pic indiferenti, focusati pe vietile proprii si mai putin pe ce se intampla in societate. Va inteleg, credeti-ma, insa acum e momentul sa deschideti ochii, fiindca peste cinci ani s-ar putea sa fie cam tarziu.
Daca aveti peste 50 de ani inseamna ca ati trait indeajuns de mult in comunism, ca de fapt v-ati petrecut in haul acela ceea ce ar fi trebuit sa fie cea mai frumoasa parte a vietii. Inseamna ca acum aveti fii sau fiice, care la randul lor s-ar putea sa aiba copii. Cand mergeti la vot ganditi-va ca nu votati pentru dumneavoastra in mod neaparat, ci dati un vot pentru copiii si nepotii vostri. Nu cred ca vreti sa dati din nou toata tara pe mana unui singur partid.
Daca aveti undeva intre cele doua varste, sunteti cam pe unde suntem noi. Cu ceva memorie a trecutului si destul de trecuti prin viata. Cu copii, cu datorii, poate mai constienti, mai interesati si cu siguranta mai informati.
Daca nu va place Iohannis nu e nicio tragedie, fiindca aici nu e un concurs de popularitate. E o alegere constienta, intre trecut si viitor, intre stanga si dreapta, intre est si vest, intre rau si bine, intre golanie si seriozitate, intre indiferenta si implicare, intre risipa si eficienta, intre tupeu si decenta, intre nesimtire si bun simt, intre minciuna si adevar, intre poleiala si substanta.
„Copiii nostri vor fi liberi”, scrie pe pancarta. Stiti ceva? Si noi putem fi liberi iar eu voi incepe prin a alege constient duminica asta. Si voi la fel, sper.
Si daca inca nu sunteti convinsi, priviti filmuletul acesta, facut de niste fani Iohannis din Sibiu. Caci da, omul are aceasta calitate, de a-si face fani care sa il sustina din convingere.
Copiii celor din poza sunt liberi si traiesc in alte tari.
hm, crezi?
da, Bogdana. cand spun ceva o fac in cunosttinta de cauza.
Paulo E Teodora Coutinho Tinerii din poza sunt cumnatul si fratele meu. Fratele meu a protestat, a fost luat de pe strada si aruncat in puscarie, a militat, a renuntat. Ambii locuiesc de ani buni in America de Nord, cu familiile.
See Translation
9 November at 11:43 · Like · 9
Andreea Diana Paulo E Teodora Coutinho Fantastic! Ce mica e lumea asta mare! Ar fi minunat sa scriem o poveste impreuna cu ei la 25 de ani de la Revolutie.
Raluca Popa shared Andreea Diana’s photo.
9 November at 13:29 ·
Historical photo:Bucharest 1990, just after the fall of Ceausescu. The banner reads: our children will be free. It so happens that the two young men are my cousins. They were about 20 then, i was 15. Their children are free now . . . 2 in the US, 3 in Canada . . . Mine in The Netherlands and only half Romanian! Who would have thought back then in 1990. Romania is now 25 year further, free of the Communist party, yet . . . This picture started to circulate again on social media. The wind of change is blowing in Romania again. On the 16th of november Romanians will choose a president between a young (promising) socialist, who plagiarised his PhD, back by the corrupt, manipulative PSD party and their friends, and the mayor of Sibiu, an ethnic German, backed by the centrum-right parties and the civil society. Very interesting.
Oh, doamne! Senzational! Senzational.
eu nu intrebasem ca si cum nu te-as fi crezut, mai degraba intrebarea mea era asa, mai mult retorica, fiindca si eu ma simt un „copil” din pancarta aia, si in contextul de fata nu ma simt deloc libera.
Mihaela, te rog mult, imi poti da linkul? vreau sa il pun ca sursa. in articol si sa fac un update. multumesc mult!
ti-am spus vreodata ca te iubesc?
:) unele lucruri se simt cu mult inainte sa ajunga sa fie spuse. same here!
Eu doar atat sunt curioasa. Pe vremea lui Basescu vi s-a parut ok. Pt mine a fost cea ma oribila si scarboasa perioada, in care cei de la conducere o faceau pe fata, nu se ascundeau de nimeni. Oameni imbogatiti peste noapte, firme care le faceau unora cu puteri de decizie case noi doar pt un contract cu statul, oameni invrajbiti unii impotriva altora, sindicatele au fost distruse, oameni care au fost pusi directori, iar peste 1 an directorii vechi au castigat procese si au fost repusi pe functii, iar pt aceasta perioada s-au platit 2 salarii de director si mai am n exemple. Si toti acesti oameni sunt in spatele lui Iohannis. Care e garantia ca astea nu vor continua? EU am plecat din tara din cauza lui Basescu & Co.
Carmen
Carmen, pe blogul vechi de pe blogspot am avut timp de cinci ani un banner pe care scria Traian Basescu nu e presedintele meu. Cine ma citeste de la inceputuri stie despre ce vorbesc. Chiar sunt curioasa de unde si pana unde ai tras tu concluzia ca pe vremea lui Basescu mi s-a parut ok. Chiar vreau sa stiu.
PS: da cautare dupa Basescu, ai un camp sus, in dreptul meniului. Lectura placuta iti doresc.
Scuze. E vina mea. Dupa „Pe vremea lui Basescu vi s-a parut ok” trebuia semnul intrebarii. Era o intrebare. Eu nu tin cu niciunul si as dori din tot sufletul sa nu iasa niciunul. Ni se pare incredibil ca dupa 25 de ani sa trebuiasca sa alegem intre astfel de oameni. Intrebarea mea e de ce credeti (tu si altii) ca va fi altfel dc iese Iohannis uitandu-ne la oamenii de langa el. Citesc ce scrie multa lume pe net si toti sint cu Iohannis. TOTI. Nu stiu de ce, dar pe tine mi-a fost mai usor sa te intreb DE CE? Sper sa nu te superi. Nu sunt impotriva ta, vreau doar un argument. Eu consider ca romanii ar trebui sa mearga sa-i voteze pe ambii… deodata. Poate s-ar schimba ceva, poate ar iesi altcineva in fata, poate am da cu toti de pamant. Nu merg sa votez pt ca e prea departe de mine, dar sufar pt tara noastra.
Carmen
ai impresia ca papitoiul acesta neam , manevrat din umbra de gasca lui base, alde blaga si videanu etc, o sa aduca raiul in romania? sau o sa faca mari schimbari? l-au trimis astia la inaintare , ca romanii is prosti si pun botu’ ca daca e neamt, e bun, corect, onest… sa ajunga la putere papitoiul, ca pe urma preiau ei fraiele…
Din pacate asa cred si eu.
Carmen