Asociația Unu și Unu, afiliată la The European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), celebrează Ziua Internațională a Prematuritatii și anunță iluminarea în violet a unor clădiri de prestigiu din București și Iași în seara de 17 noiembrie.

Astfel, în București lumina violet va colora Palatul Parlamentului, clădirea Guvernului, clădirile de birouri Lakeview și Skytower, iar în Iași Maternitatea „Cuza-Voda”, clădirea Primăriei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” și Universitatea „Cuza-Voda”.

Micii luptatori„Pentru că prematurii sunt frumoși, speciali, perfecți, am ales să fim reprezentați în cadrul acestei acțiuni de clădiri de referință, frumoase și speciale din punct de vedere arhitectural, care schimbându-și culoarea pentru o noapte ne scot din normalitate și ne atrag atenția asupra acestui fenomen care afectează tot mai multe familii în România, dar și la nivel internațional” declară Corina Croitoru, fondator Asociația Unu și Unu.

Pe toată perioada lunii noiembrie, clădirile și instituțiile importante din întreaga lume vor fi iluminate în culoarea violet, desemnată la nivel internațional ca fiind culoarea prematuritatii, cu scopul celebrării copiilor născuți prematur și familiile acestora.

Iluminarea instituțiilor va contribui la sporirea vizibilității acestui aspect alarmant prin atragerea atenției publice și contientizarea prematuritatii, ca principal factor al decesului infantil și al riscurilor asociate nașterii înainte de termen.

În România, Ziua Internațională a Prematuritatii este celebrată anual, prin programul „Socks for life”, de către Asociația Unu și Unu, program care în această perioadă împlinește un an de funcționare și care a ajuns la sute de beneficiari, la nivel național, prin proiectele de sprijinire a bebelușilor prematuri și a familiilor acestora.

“Ziua Prematurului este un prilej de celebrare a eforturilor pe care personalul medical, impreuna cu parintii, le fac pentru ingrijirea cat mai buna a copiilor care se nasc inainte de termen. Prematuritatea la nastere, situatie in care se regaseste unu din zece copii, conduce la o fragilitate crescuta a nou-nascutului care poate rezulta in diferite probleme de sanatate ce trebuie tratate cu multa atentie, si sa nu uitam aici rolul extrem de important al familiei pe perioada de recupere a nou-nascutilor prematuri.” Prof. Dr. Maria Stamatin, Maternitatea “Cuza-Voda”, Iasi:

Asociația Unu și Unu în parteneriat cu EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn infants) coordonează activități la nivel local dar și global, pentru a atrage atenția asupra problemelor grave privind prematuritatea și pentru a oferi speranța familiilor afectate de acest fenomen.

17 noiembrie a fost desemnată Ziua Internațională a Prematuritatii și sunt planificate activități, evenimente speciale atât în Europa, cât și la nivel mondial pe toată perioada lunii noiembrie. Ziua internațională a prematuritatii este în 2014 la a IV-a ediție, în 2013 desfășurându-se în peste 60 de țări la nivel global, atingând 1.5 miliarde de oameni.

„Invităm publicul de a se alătura efortului nostru și de a spori conștientizarea în rândul populației prin realizarea unor poze (selfiuri) în fața clădirilor iluminate, în seara de 17 noiembrie și postarea lor pe rețelele de socializare folosind #voceaprematurilor #WPD2014 sau să distribuie fotografiile cu aceste clădiri iluminate  pentru a le ajuta să călătorească în jurul lumii și pentru a așeza România pe harta țărilor care susțin lupta împotrivă prematuritatii” spune Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.

Aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prea devreme în fiecare an. În România sunt aproximativ 20,000 de copii care se nasc prematur. Datorită progreselor din medicina modernă, pot fi salvate mai multe vieți. Totuși, cu cât este mai mică vârsta gestationala și greutatea la naștere, cu atât este mai probabil ca bebelușul va avea complicații după naștere. Aproximativ 1 milion de copii nu supraviețuiesc luptei pentru viață în fiecare an. Dar multe decese ale nou-născuților și dizabilități puteau fi evitate prin luarea unor măsuri simple precum implicarea părinților sau cunoașterea lecțiilor învățate din trecut. În mod problematic, schimbul de cele mai bune practici dintre spitale este foarte limita la nivel național dar și regional, de-a lungul Europei și chiar în întreaga lume.

Mulțumim partenerilor şi reprezentanţilor intitutiilor care care au făcut posibil acest eveniment: Fundaţiei CRED, Abbvie România, Palatului Parlamentului, Guvernului, clădirilor de birouri Lakeview și Skytower, în Iași Maternității „Cuza-Voda”, clădirii Primăriei, Universitații de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” și Universitații „Cuza-Voda”.