Incepand de ieri, sociologii ar cam trebui sa isi reinventeze meseria. Fiindca toata stiinta lor a fost vax albina in estimarile de dinaintea votului, toate modelele lor neluand in calcul un simplu fapt: generatiile actuale au cu totul alta dinamica, au cu totul alte tool-uri de informare si comunicare la dispozitie si au cu totul alte motivatii in spate.
Nu spun ca internetul/online-ul/facebook-ul au fost singurele care au dus la acest rezultat, insa au actionat pe post de catalizator al tuturor optiunilor, frustrarilor si nemultumirilor.
Pe online Ponta a fost pierzator din start. In primul rand, pentru ca in mediul online nu activeaza masa de votanti a PSD, nu la nivelul la care activeaza restul populatiei. In al doilea rand pentru ca a crezut ca si-n online merge cu pacaleala. A folosit exact aceleasi strategii in online ca si-n offline. Asta a infuriat si pe buna dreptate. Fanii au fost cumparati, fie cu sponsored ads, fie cu marea campanie a tricourilor. Strategia a fost completamente paguboasa, multe din postarile puse generand mai multe reactii negative decat pozitive, cu atat mai mult cu cat, in marea lor majoritate au fost postari „capuse” legate de evenimente populare si trending (vezi victoriile Simonei Halep, ale Romaniei).
Iohannis a castigat online-ul mai intai, si l-a castigat nefacand nimic special, fiind el insusi. Strategia de comunicare nu a iesit cu nimic in evidenta, in afara de decenta, mesaje cu substanta, focusate pe alegatori/fani/romani, nu pe candidat.
Coincidenta sau nu, Ponta a reusit sa indeplineasca ceva ce a promis. Unul din cele mai promovate slogane a fost cel cu Marea Unire si Ponta, presedintele care uneste. Da, ne-a unit. A reusit performanta de a ne aduce pe toti laolalta si ne-a unit, insa ne-a unit impotriva sa.
Nu va asteptati sa se schimbe totul peste noapte. Abia de acum incepe greul.
Astea fiind zise, sa ne reintoarcem la ale noastre, dupa cum tocmai a zis Iohannis mai devreme la conferinta de presa.