Stiti povestea cu “incalta-te, ca racesti” sau “nu iesi asa dezbracata afara, ca racesti”? Eu le-am auzit de la mama toata viata mea.

Eh, un studiu din 2005 realizat de Scoala de Biostiinte din Cardiff (da, sunt cercetatori britanici, dar nu din “aia”) a urmarit efectele racirii puternice a picioarelor pe un esantion de 180 de subiecti, dintre care jumatate au fost parte a grupului de control. In urma studiului au constatat ca 13 persoane, din cele 90 de persoane carora le-au fost racite picioarele, s-au imbolnavit in urmatoarele 4/5 zile. In cazul grupului de control, 5 persoane din 90 au racit in acelasi interval desi acestia nu au trecut prin testul propriu-zis. In urma rezultatelor, cercetatorii au decis ca sunt necesare si alte studii pentru a veni cu o concluzie clara asupra problemei.

Se crede totusi ca numarul mare de imbolnaviri din sezonul rece poate fi explicat, mai degraba, prin faptul ca aerisirea incaperilor este mai scazuta iar aglomeratia creste astfel incat o persoana bolnava, intr-un spatiu inchis, poate infecta mult mai usor pe altii.

Cu alte cuvinte: unde nu intra aerul pe fereastra, intra doctorul pe usa. Stiti vorba? Pe asta am auzit-o mereu de la tata.

Asa ca eu am avut in casa mereu un clash puternic intre doua curente: cel infofolit si cel calit. Si ca tot am scris “curent” mai sus.

“Nu sta in curent ca te trage”

Pe asta am auzit-o, de un milion de ori aproape toata viata mea si tot nu am priceput inca cum te poate trage curentul. Ca sa nu mai zic ca nu are un echivalent in alta limba. Incercati si voi sa traduceti, poate aveti mai mult noroc.

Sa iesi cu capul proaspat spalat si uscat idem. Nu se intampla absolut nimic, doar s-ar putea sa ti se strice nitel coafura, daca bate vantul afara.

Pe Rebecca am trimis-o la scoala fara caciula pana de curand. De fapt am realizat ca era bine mersi, fara caciula abia cand m-am intalnit cu o prietena de-a ei, care avea pe cap un ditamai caciuloiul, din lana groasa-groasa, desi afara erau vreo 7-9 grade.

Si ca tot am ajuns la capitolul asta, daca mersul prea despuiat nu are ce sa strice, apai infofolitul face cumplit de mult rau. Iar la noi, pe langa trasul curentului, infofolitul vine puternic din urma. Si cel mai nasol lucru pe care il vad extrem de des, peste tot, in parcuri, pe strada este copilul cu fularul legat peste gura si nas, peste gluga care e pusa peste cele doua caciuli legate cu funda dubla sub barbie. E boala curata, fiindca din respiratie se realizeaza un condens si o umezeala in zona respectiva, care este inrautatita de caldura si un mediu umed si cald este perfect pentru orice bacterie sau virus.

De unde aceste “mituri”?

O explicatie ar fi dintr-o intelegere gresita a unor texte, zic unii. De exemplu, Celsus ar fi spus in cartea sa de capatai, De medicina, ca “iarna apar tusea si durerile de cap, precum si alte afectiuni care ataca lateralele pieptului si plamanii” – de unde s-a tras concluzia, pare-se, ca iarna e de vina, deci frigul. (http://healthpsych.psy.vanderbilt.edu/2008/CommonCold.htm)

Singura concluzie logica din toate cele povestite mai sus e ca ar fi bine sa nu exageram cand vine vorba de perioada rece. Sa lasam copiii sa isi ia doza zilnica de aer curat, sa nu ii imbracam mai mult decat ne-am imbraca pe noi (ba chiar mai relaxat, as plusa eu, fiindca sunt mult mai agitati si mai plini de energie decat suntem noi, deci e posibil sa transpire mai mult decat o facem noi), si mai ales, sa nu ii acoperim prea mult in zona capului (este o zona prin care corpul isi regleaza temperatura). Ca mi-am adus aminte, mamici cu bebelusi, va rog, mult, mult de tot, nu mai puneti caciulite pruncilor prin casa!

Daca da frigul, va rog mult, nu dati fuga direct in mall sau la locurile de joaca cu copiii, pe motiv ca e frig in parc si raceste odorul. Stiti ce? Daca il duceti la mall, tocmai ii cresteti exponential sansele de a lua un virus sau o bacterie ☺.

Uitasem de cireasa de pe tort: gatul rosu. Gatul rosu este deja in stadiul de pandemie si imi vine sa innebunesc la cat de des aud de aceasta “boala”. Gatul rosu nu este o boala, si gat rosu poti sa ai absolut toata viata si totusi sa nu fii bolnav deloc. Deci daca nu exista alte manifestari, copiii cu “gat rosu” sunt niste copii sanatosi.

Iar daca totusi se intampla pocinogul, si deh, a racit copilul, sa facem diferenta intre raceala, guturai, gripa si alte “minuni”, sa monitorizam copilul, si sa nu intervenim dupa ureche.

In ceea ce priveste febra, am mai scris, nu e un bau-bau. Este cel mai bun semn ca organismul lupta si sistemul imunitar e la datorie. Un antitermic bun, cum e Nurofen pentru copii poate fi de ajutor, mai ales daca este un disconfort vizibil, si semnalele sunt ca temperatura e in crestere iar celelalte metode nu fac fata. Recomandarile in ceea ce priveste temperatura sunt:
• Pana in 38 de grade nu se considera febra si stare subfebrila.
• Intre 38 si 38,5 este febra scazuta
• Intre 38,5 si 39,0 este febra moderata si se recomanda administrarea de antitermic (Nurofen pentru copii will do usually)
• Peste 39 se considera febra inalta si de-aici in sus e nevoie de o monitorizare constanta, fiindca lucrurile pot degenera.

Important: administrarea de antitermic sa o faceti doar la recomandarea/indicatia medicului pediatru daca micutul sau micuta voastra are sub 3 luni sau daca stiti ca are anumite restrictii in ceea ce priveste medicamentele. Nu mergeti dupa ureche.

There I said it. De mult imi doream sa scriu pe tema asta!

© Wessam Eldeeb | Dreamstime.com