Acum aproape doua saptamani am plecat intr-o minuscula „excursie” la Varsovia, ocazia fiind una de nerefuzat, vizitarea fabricii Avon de la Garwolin, a doua ca marime din lume. Nu prea stiu cu ce sa incep, a fost prima iesire din tara singura si a fost prima oara cand am zburat din nou cu avionul, din 2011 incoace, si regretul cel mai mare a fost ca totul a durat ataaat de putin, incat inca ma intreb daca a fost „for real”. Stiu ca pentru multi nu mai este nimic „woow” intr-un zbor cu avionul, insa pentru mine a fost un rasfat cap coada si m-am bucurat de tot procesul ca si cum as fi fost un copil. Concluzia este ca trebuie sa repet cat mai repede experienta, tot ce imi mai trebuie este o „scuza”. Si bani, evident….

Revenind la oile noastre, toti cei cu care am interactionat pana la plecare au ridicat a mirare din sprancene la auzul destinatiei mele, care parea de-a dreptul exotica. „Pleci si tu o data la cincinal singura, si fix la Varsovia ti-ai gasit sa te duci?”, cam asta a fost leit-motivul. Varsovia nu e nici exotica, nici de ocolit, insa.

Varsovia este impresionanta prin spatiile largi, bulevardele imense si mixul stilistic dintre rigoarea germana (influenta se simte si mai ales se vede in curatenia exemplara de pe stranzi!) si megalomania stalinista.  M-as reintoarce chiar si numai ca sa fotografiez cladirile. Zeci de jocuri cu tipuri diferite de piatra, in toate nuantele posibile de pamantiu si pe toate tonurile de gri, insa complet lipsite de monotonie. Parcuri imense, interminabile si o multime de oameni alergand, desi vremea era extrem de mohorata si era si cam frig (cam foarte frig!). Asta nu ne-a impiedicat sa facem o plimbare destul de lunguta pana in Centrul Vechi, intrat in patrimoniul Unesco, unde ne-am si oprit, data fiind si ora tarzie si oboseala acumulata. Am mai avut parte de o premiera, fiind cazata la etajul 36 si avand o panorama senzationala a orasului de la fereasta. Nu am apucat sa ma bucur prea mult de panorama, fiindca a doua zi dimineata am spus „adio” camerei mele si ne-am pornit cu noaptea-n cap direct spre Garwolin, localitate aflata la vreo 60 de kilometri de Varsovia, unde se afla cea mai moderna unitate de productie si distributie a Avon. De fapt, dupa cum am zis si la inceput, este a doua ca marime in lume, dupa cea din Brazilia, de la Interlagos.

Avon Operations Polska este hub de distributie pentru toata zona EMEA, trimitand colete in peste 50 de tari din zona, catre peste 300000 de reprezentanti. Pe usile fabricii ies anula in jur de 450 de milioane de produse. O zi tipica la fabrica din Garwolin inseamna o productie de peste 190 de tone, reprezentand aproximativ 1,2 milioane de produse finite. Peste 45 de tir-uri parasesc fabrica zilnic.

Avon este prezenta in Polonia incepand din 1992. In 1997 au deschis fabrica de la Garwolin, care a trecut prin mai multe etape de modernizare si extindere, iar din 2005 Avon Operations Polska este si hub financiar (nu numai de distributie) pentru toata zona EMEA (Polonia in general este hub pentru aproape toate companiile, nu numai Avon…).

Trivia: se vand cate 4 rujuri Avon in fiecare secunda. Banuiesc ca va intrebati cate se vand intr-un an, nu? Va spun eu: peste 126,1 milioane :)

Screen Shot 2015-03-02 at 15.36.57
Fabrica de la Garwolin este impartita ca si activitate in trei unitati de sine statatoare, fiecare dintre ele cu propriile linii de productie si asamblare integrate sub acelasi acoperis: unitatea de parfumuri, unitatea de produse in ingrijire corporala si unitatea de rujuri (pe care nu am vizitat-o, spre disperarea noastra a tuturor!)

Fabrica arata ca desprinsa dintr-un film science-fiction. Am mai fost prin fabrici, cu reguli foarte stricte, insa asta le intrece pe toate. Exista reguli de circulatie, treceri de pietoni, avertismente la tot pasul si asta pentru ca, data fiind marimea fabricii totul a fost pus la punct cu cea mai mare rigurozitate. Liniile de productie sunt impresionante si ultra-tehnologizate, as fi stat sa ma uit la o banda din aceea de asamblare cu orele, atat de fascinant era. Intr-o ora se pot produce intre 120 si 190 de lotiuni pe o singura linie. Am vizitat si laboratorul unde se lucreaza si se testeaza formule noi, din unitatea dedicata ingrijrii corporale si am fost martori la o particica minuscula din lungul proces al fabricarii unei creme (acesta a fost al doilea motiv pentru care am mers la Garwolin, insa despre asta vom vorbi in viitorul foarte, foarte apropiat :) inca e secret!). Am trecut ulterior in aripa de distributie, de unde pleaca cele peste 45 de camioane zilnic, aripa in care, cat vezi cu ochii sunt benzi rulante si colete. Mii si mii de colete, toate intr-un sistem aproape perfect pus la punct. Spun aproape perfect si nu chiar perfect, fiindca rata de eroare este undeva in jur de 1 la 4000 ceea ce este totusi foarte, foarte putin, mai ales ca in zona de asamblare inputul uman este destul de vizibil.

Daca ma asteptam totusi sa fiu impresionata, pot spune ca asteptarile mi-au fost cu mult intrecute. Niste fluxuri de productie impecabil „desenate”, totul integrat pana la cel mai mic amanunt, niciun detaliu la nelalocul sau, liniile de productie si cele de asamblare, modul in care a fost gandit tot spatiul, procedurile de safety, felul in care arata fabrica in ansamblul sau,  toate acestea ma fac sa spun ca am avut parte de o ocazie „once in a lifetime” si ca ma bucur ca am profitat de ea!

Si-as vrea sa mai ajung acolo o data, mai pe indelete insa :)

Multumesc echipei de la Avon, fetelor minunate de acolo, care mi-a oferit aceasta sansa fantastica! Raman pe veci recunoscatoare.