Din 2008 eu folosesc Iphone. Mai intai un 3GS, ulterior un 4 si acum, de un an si jumatate un 5S. O data la doi ani si un pic, reinnoiesc abonamentul si telefonul, si dupa cum v-ati dat seama deja, inlocuiesc un iphone cu alt iphone. Anul acesta este anul cu schimbarea,  motiv pentru care sunt cu antenele ciulite in toate directiile :). Pana in 2008 aveam o slabiciune cu Nokia si chiar daca am mai avut incercari de alte telefoane, prin mainile mele trecand un Motorola A1000 care era state of the art la vremea lui, un RAZR, preferatul meu – un MPx200, si last but not least, P990-ul care a marcat trecerea la segmentul mai business pentru mine, faceam ce faceam si tot la Nokia ma intorceam. Eh, din 2008, restul telefoanelor si-au pierdut brusc din „appeal”, oricat de cool ar fi fost modelul si oricat de multe ar fi stiut sa faca. In 2011 s-a mai produs o ruptura, fiindca a fost anul in care am facut trecerea de la laptop pe windows la un macbook pro si cu asta am pierdut contactul cu orice produs care nu era facut de Apple. Asta fara sa fiu „mactarda” asa cum sunt porecliti prozelitii Apple, pentru mine s-au dovedit a fi niste produse atat de intuitive si de potrivite, incat nu am mai simtit nevoia de altceva.

A trebuit sa vina anul de gratie 2015, sa ajung sa pun mana pe un telefon cu sistem android. Mai pusesem mana pret de cinci minute la un alt eveniment la care Samsung era partener, insa la momentul respectiv focusul era pe alt subiect (mai exact moda!), asa ca am luat telefonul in mana, l-am intors pe toate fetele, i-am testat stylus-ul, m-am dat batuta dupa doua minute si aia a fost.

Cand am primit invitatia sa fac cunostinta cu noul Galaxy Note Edge (de acum inainte ii voi spune doar Edge!) recunosc ca nu am ezitat nicio secunda, insa lipsa retinerilor s-a datorat altui motiv: aveam ocazia sa fac cunostinta si sa stau de vorba cu unul din cei mai cunoscuti si reputati atleti romani: Marian Oprea. Marian a fost medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Atena, la triplu salt, si mai nou, tocmai s-a intors de la Campionatele  Europene de Atletism in sala de la Praga, de unde a venit cu medalia de bronz. Nu stiu cat de multe s-au spus la stirile sportive despre performanta sa, insa cred ca merita subliniata, aplaudata si apreciata asa cum se cuvine.

Da, deci am avut onoarea sa il cunosc si sa stau la povesti cu el, si fiindca de cele mai multe ori endorserul unui produs are charisma indeajuns de puternica incat sa convinga publicul, la final ma uitam cu alti ochi la Edge-ul pe care urma sa il primesc in teste. Asta chiar daca nu am vorbit absolut deloc despre telefoane, culmea :) In schimb am vorbit despre toate cate-n luna si in stele. Despre performanta, sacrificii (sau nu), restictii dar si bucurii, sustinere (sau dimpotriva) dar si despre dezvoltarea copiilor, despre ce e bine pentru copii si ce nu.

Pana la urma, ideea celor de la Samsung, aceea de a aduce doi oameni, din zone si medii aparent complet diferite a fost una extrem de inspirata. Fiindca in pofida diferentelor majore dintre noi doi, amandoi avem un lucru in comun: in amandoi exista o dorinta mare de a ne depasi propriile limite. Fiecare in felul sau, in stilul sau, in domeniul sau. Nu stiu daca si ce a avut el de invatat de la mine in urma intalnirii, insa eu am invatat enorm de multe de la el si poate cel mai important aspect, care m-a pus pe ganduri foarte tare a fost faptul ca este extrem de calm. Era cu cateva zile inainte de competitia de la Praga si i-am admirat atitudinea relaxata cu care privea concursul, gandindu-se ca nu are nimic de pierdut, ci doar de castigat, ca singurul contra caruia poate lupta este el insusi. Pana la urma despre asta e vorba in depasirea propriilor limite, despre felul in care alegi sa abordezi fiecare hop, fiecare zi, fiecare provocare.

Samsung-Galaxy-Note-4-and-Edge-blueS-au facut doua saptamani de la intalnirea aceea, el intre timp a castigat o medalie de bronz, eu nu am castigat nicio medalie, insa castig sute de pupici zilnic, care sunt de nepretuit. Ah, si am testat intensiv Edge-ul alb-satinat (chiar intensiv, fiindca mi-am impus sa il folosesc ca si „primary phone”). Am zis ca va fi un articol despre telefon, insa cred ca voi lasa „detaliile tehnice” pentru un alt articol.

Pot spune insa ca telefonul acesta m-a scos mult din zona de confort si nu mi-a dat ocazia sa ma plictisesc, ba dimpotriva.

Acum, ca tot m-am deturnat de la intentia cu care am pornit sa scriu articolul acesta, voi incerca in urmatorul articol sa il iau la puricat foarte foarte bine, atat din punct de vedere al usurintei in utilizare cat si al performantelor. Cu bune si mai putin bune. Am incercat pe cat posibil ca in aceste doua saptamani sa ma abtin sa fac comparatii intre iOS si Android. Nu mi-a iesit mereu si daca voi fi oarecumva subiectiva in relatare, va rog sa imi tolerati subiectivismul, doua saptamani totusi nu pot sterge aproape sapte ani de iOS. Daca vreti sa aprofundez vreun subiect, spuneti-mi.

Foto: prima poza facuta cu Edge, in decorul minunat al ceainariei Camera din Fata.