M-am tot gandit cum sa abordez subiectul. Sa scriu ceva funny, usor sarcastic, sa rada tot poporul care citeste, sa dea bine la trafic? Cu epitete, gadileli, figuri de stil, glumite plasate strategic ici si colo? Neah, not my style. In schimb, o zic pe sleau:

Oameni buni, mame, bone, bunici, lasati naibii caciulile copiilor acasa.

Acum trei zile, in mandra zi de 1 mai, in Jilava, pe o ulita, o tanti tinerica isi plimba kinderul, de aproximativ opt luni cu 2 (DOUA!) caciuli pe cap. DOUA! Si nu e singura, fiindca nu trece zi sa nu vad cel putin un copil imbracat complet neadecvat cu temperatura exterioara. Si asta in conditiile in care un copil de agita de nu stiu cate ori mai mult decat adultul care il insoteste. Dupa care auzi trilurile disperate ale mamelor care baga mana in jos spre coloana sa verifice odrasla: „vai, in ce hal ai transpirat! Stai locului, ca racesti!” Logica de nevertebrata.

Si e in stadiu de maladie nationala.

Baietii nostri sunt printre cei mai dezbracati din gradinita (si eu imi fac griji ca ii infofolesc). Restul inca vin cu gecile si caciulile de acum trei luni. Manusile mai lipsesc, pe cuvant.

Nu inteleg de ce, daca noi iesim in espadrile, pe piciorul gol, in tricouri si fuste fara dres, ne imaginam in acelasi timp ca fara fas si o caciulita cu fundita, copilul ingheata de frig.

In opozitie, imi aduc aminte de vecinii nostri turci de la Iannis, care si-au lasat pustiul de sase ani sa faca baie in mare. Ei nu au avut curaj, de fapt tatal lui a incercat sa intre, si cand a ajuns cu apa la genunchi a facut cale intoarsa, insa pustiul s-a balacit fara probleme. Ii dau exemplu, fiindca i-am admirat in mod deschis pentru relaxarea de care au dat dovada.

Si tot revin la spusele doamnei Culcer: „Părinţii români fac o mare greşeală în ceea ce priveşte îmbrăcarea copilului iarna. Ei îşi înfofolesc copiii cu haine groase, ceea ce duce la supraîncălzire şi îi sensibilizează pe micuţi, făcându-i chiar mai vulnerabili la viroze. Înfofolitul a devenit boală naţională”.

Partea nasoala e ca nu mai e vorba doar de iarna, ci maladia a cuprins si primavara, si voila, si aproape-vara.

Ma depaseste, jur.