Ca sa fie totul clar pentru toti cititorii acestui articol, se dau urmatoarele date de la bun inceput:

  • nu suntem atei, nici eu, nici Bogdana si am fost crescuti amandoi in familii ordodoxe care respecta traditiile romanesti
  • am fost (de mici copii) si vom merge in continuare la biserica, suntem logoditi in biserica dar nu suntem casatoriti la starea civila si amandoi credem ca nu e nevoie de o asta pentru a avea o familie cu copii si tot ce presupune aceasta
  • eu personal cred ca exista extrem de putini preoti in Romania care sunt cu adevarat ceea ce trebuie sa fie un preot
  • tot eu cred ca biserica in Romania (si nu numai) a fost si va fi unul din cele mai puternice instrumente de manipulare a oamenilor
  • recunosc deschis ca am anumite rezerve personale (temeri, retineri, idei preconcepute, nu stiu cum sa le spun) referitor la subiectul relatiilor intre persoane de acelasi sex

Ieri parlamentul Romaniei, comisia juridica din Camera Deputatilor, a respins cu unanimitate de voturi un proiect de lege ce facea referire la parteneriatul civil intre doua persoane indiferent de orientarea sexuala a acestora. Proiectul de lege a fost sustinut de Remus Cernea, un personaj care mie mi se pare oarecum “necalibrat” realitatii dar, nu despre asta este vorba in cele ce urmeaza.

Proiectul a fost respins si de Senat, desi la mijlocul lunii martie, Parlamentul European recomanda statelor membre acceptarea uniunilor intre persoane de acelasi sex si reglematarea parteneriatului civil.

Proiectul a fost respins chiar daca el nu se refera doar la acceptarea uniunilor intre persoane de acelasi sex.

Proiectul a fost respins la interventia, la rugamintea patriarhiei care a comunicat Camerei Deputatilor faptul ca “avem obligatia sa aparam familia traditionala constituita prin casatoria dintre un barbat si o femeie”. Deputatii au respins proiectul spunand ca exista o familie traditionala si doar aceea are dreptul sa existe în Romania si in plus ca nimeni nu obliga parlamentarii romani sa accepte legislatia europeana?! Adica eu si Bogdana nu avem dreptul sa existam in Romania ca familie pentru ca nu suntem una traditionala?!

Faptul ca Romania este un stat laic, un stat in care biserica functioneaza fara a respecta legile si chiar fara a respecta cetatenii, este un lucru despre care s-a mai scris (mai ales in ultima vreme), este un lucru pe care il observ mereu inclusiv atunci cand alerg in jurul casei poporului si trec pe langa biserica de pe 13 Septembrie.

Proiectul de lege il puteti studia si voi aici: http://www.cdep.ro/proiecte/2015/300/40/0/pl414.pdf. Pe langa referirile la parteneriatul civil intre persoanele homosexuale el isi dorea sa reglementeze si parteneriatul intre persoanele heterosexuale. Ce inseamna asta? Inseamna peste 400.000 persoane heterosexuale, care traiesc impreuna in aceasi casa, (unele) au copii, formeaza o familie la fel cum este cea a noastra sau cum este orice alt fel de familie, dar care din perspectiva legala, spre deosebire de persoanele care au un certificat de casatorie, beneficiaza de mai putine drepturi si de mai multe ingradiri. Spre exemplu – stiti ca in conformitate cu legislatia din Romania, copiii cuplurilor necasatorite, sunt exclusiv in custodia mamei?

Printre altele parteneriatul civil stabileste situatia bunurilor cumparate impreuna, a veniturilor celor doi parteneri, a utilizarii asigurarii medicale de catre partener, a dreptului de mostenire.

Parteneriatul civil este legal in 19 tari Europene, printer care – Franta, Spania, Olanda, Marea Britanie, Slovenia, Belgia, Suedia, Norvegia, Portugalia, Islanda, Ungaria, Danemarca, Croatia…..

Raspunsul oficial al Patriarhiei il puteti citi aici: 264930251-Avem-Obligatia-Sa-Aparam-Familia-Constituita-Prin-Casatoria-Dintre-Un-Barbat-Si-Femeie

Ceea ce eu nu inteleg este ce anume i-a oprit pe senatori si deputati sa scoata sau sa propuna scoaterea din proiectul de lege referirile la persoanele homosexuale si sa valideze proiectul de lege pentru cuplurile heterosexuale?

Ce cauta biserica in discutarea legilor din Romania?! Este lenea atat de mare? Este prostia atat de mare? Este habodnicia atat de mare?

Ce inseamna familie “traditionala” romaneasca? Adica eu si Bogdana nu suntem o familie traditionala? Cine reglementeaza drepturile noastre ca familie cu trei copiii in Romania – biserica si patriarhia? De ce mai alegem deputati si senatori, poate ar fi bine sa alegem niste preoti? Oare toti parlamentarii din Romania fac parte, sunt parte doar din familii “traditionale”, posesoare de hartie care sa certifice acest lucru? Oare nu am dreptul sa NU cred in institutia casatoriei si sa cred ca adevaratele valori traditionale sunt altele?

O lista lunga de intrebari la care astept cu maxim interes raspunsurile si opiniile voastre.