Cati dintre voi nu cunoasteti sloganul politiei din Romania – “siguranta si incredere”? Cu ceva vreme in urma ministrul de interne a modificat putin mesajul standard lipit pe masinile de politie spunandu-le politistilor ca ei trebuie sa transmita catre cetateni siguranta si respect.

Ei bine, catre mine, politia din Romania transmite multe alte lucruri dar cu siguranta nu transmite incredere si respect. De ce spun asta? Din pacate am avut ocazia in ultima vreme sa interactionez direct sau indirect cu cei din politia romana si gustul a fost mereu mai mult decat amar.

Politia romana m-a oprit si m-a legitimat, eu fiind pe bicicleta (mai exact cu ea intre picioare, cu picioarele pe asfalt) motivandu-mi faptul ca nu am voie sa traversez pe trecerea de pietoni pe bicicleta. Eu de fapt incercam sa ocolesc niste masini parcate exact pe trecerea de pietoni pe care dl.politist nu le baga in seama.

Politia romana mi-a demonstrat cu varf si indesat in perioada turneului de tenis organizat la Arenele BNR cat de mult respecta cetatenii ce locuiesc in zona Cotroceni si cat de mult ii pasa de banii pe care i-ar putea aduce la bugetul local din amenzile acordate pentru parcare neregulamentara si pentru blocarea accesului pe drumurile publice. Bine, intre timp, mi-am adus aminte de masina din fotografiile de mai jos care e parcata asa, cum mult bun simt si respect pentru pietoni, de cateva luni:

politia 1

Politia 2Din aceeasi categorie, spuneti-mi, va rog, cand ati mai vazut vreun politist de la rutiera oprindu-i in trafic si amendandu-i pe cei care depasesc coloana pe linia de tramvai, pe contrasens, etc.? O fi regulamentar intre timp si nu am aflat eu inca?

Saptamana trecuta in intersectia de piata Operei era un haos total datorat coloanei de taxi-uri stationate in sensul giratoriu, in spatele masinilor care erau parcate regulamentar. La doar 10 metri mai incolo erau 2 masini de politie si 5 politisti care stateau de vorba. M-am oprit si i-am intrebat de ce nu discuta cu taximetristii? Raspunsul a fost acela ca nu e treaba mea si ar fi bine sa plec pentru ca blochez participantii la trafic.

Tot taximetristii….pe cei de la Afi ii stiti? Zeci de taximetristi parcati zilnic in zone in care oprirea este interzisa si care blocheaza minim 1 banda. Nu cred ca am vazut de 2-3 ori politia discutand cu ei.

Sigur, probabil putem spune ca sistemul e de vina, ca nu au nici o motivatie sa dea amenzi pentru ca banii se duc la bugetul local dar nu se intorc la bugetul Ministerului de Interne. Oare asa sa fie?! Oare asta e singurul motiv pentru care politia tolereaza, ignora nereguli evidente?

Sa facem un scurt calcul. Sunteti de acord ca intr-o zi normala a saptamanii un echipaj daca se plimba printr-un cartier cum este Cotroceni sau daca sta in fata la AFI poate scrie 100 de procese verbale pentru oprire/parcare neregulamentara? Valoare minima a unei astfel de amenzi este de 200 RON. Sa presupunem ca 20% din cei sanctionati platesc in 24 ore 50% din valoarea amenzii, adica 20×100=2000 lei/zi X 20 zile (dintr-o luna) = 40.000 lei incasati lunar doar din amenzi pentru oprire/parcare. Ce credeti, e mult, e putin? Bine, daca o sa va uitati din nou la masina de politie din fotografia de mai sus, probabil ca o sa intelegeti de ce politia nu ii sanctioneaza pe cei ce parcheaza unde vor ei.

La noi in cartier se parcheaza zilnic asa:

parcare 2 parcare 4

Un ultim exemplu despre increderea pe care o veti simti interactionand cu politia din Romania:

Bunicii mei care locuiesc in Brasov si au peste 90 de ani, au fost in urma cu o luna, din pacate, victimele unei inselatorii. Pe scurt, cineva a intrat la ei in casa folosind o legitimatie falsa de la Enel si le-a sustras niste bani (nu chiar putini). Politia a fost anuntata, a venit la fata locului, a luat declaratii, a luat amprente si a plecat. Au refuzat sa lase numere de contact (in afara de cel de la centrala sectiei) – cica nu au voie, au refuzat sa ofere informatii clare despre derularea anchetei spunand doar ca ei au venit sa discute si sa analizeze probe si apoi dosarul va fi preluat apoi de un ofiter de la operativ. Mai mult, mesajul a fost….voi sunteti de vina, ati avut banii in casa, le-ati dat drumul in casa, sunt multe situatii similare, nu stim daca ii vom prinde vreodata si cu siguranta prejudiciul nu il vom putea recupera.

Dosarul a ajuns intr-un final la “operativ”, bunicul meu a incercat sa afle detalii folosind singurul numar de telefon pe care il avea dar, nu a reusit. A fost amanat, i s-a spus ca va fi sunat…nimic concret, nimic real. Pana la urma si-a luat inima in dinti si a mers la sectie. Dupa a doua vizita la sectie i s-a promis ca va veni la domiciliu cel ce a preluat dosarul. A venit dupa ce am mai dat inca 3 telefoane. Discutia a fost halucinanta. Bunicul meu i-a spus ca banuieste anumiti suspecti ce locuiesc in apropiere iar raspunsul a fost: „mergeti dumneavoastra maine si stati de vorba cu cei de la adresa, aflati cum ii cheama si apoi ne sunati”……..respect si incredere maxime!

Ca o concluzie, cheltuielile Romaniei cu educatia si sanatatea sunt mult sub media europeana dar bugetele alocate Politiei si serviciilor speciale sunt peste media europeana. Cifrele Eurostat spun ca Romania a cheltuit 2,2% din PIB pentru siguranta si ordine publica, fata de o medie europeana de 1,8%.