Vorbeam saptamana trecuta de una din cele mai fericite descoperiri ale mele: birourile Moll aduse de Erika. Spun fericite, fiindca pe masura ce m-am documentat, am inteles din ce in ce mai bine, nu numai cat de bune sunt (calitativ vorbind) ci mai ales, cate de utile sunt. Tot datorita Erikai am aflat cateva informatii pe care poate, pe unele din ele le intuiam, dar pe care nu le constientizam. Iar pe altele chiar nu le stiam (cel putin cel cu fataiala) insa toate sunt extrem de practice daca ne dorim ca (virgulaaaa) copiii nostri sa beneficieze de o crestere sanatoasa si sa reziste in acelasi timp si la multele ore dedicate „temelor”:

  • IllusCopiii au nevoie de foarte multa miscare in aer liber, gen catarat, escaladat, alergat, de stimuli senzoriali si pentru exercitiile de echilibru si activarea functiilor motrice. Orice forma de miscare gen bicicleta sau leganatul pur si simplu pe un leagan de joaca va stimula corpul sa se dezvolte sanatos mental, fizic si psihic, pentru ca acestea sunt toate in legatura stransa. Atunci cand un copil nu are parte de suficienta miscare, un simplu scaun ergonomic poate sa substituie aceasta (efectiv lasat copilul sa se fataie pe scaun sau sa se roteasca cu el).
  • Fataitul, un aspect foarte prost inteles mai ales la scoala. Copiii nu pot sta nemiscati si nici nu au fost creati pentru asta :) . Timpul in care un copil poate sa stea nemiscat este de maxim 5 minute pentru copiii intre 6-10 ani (pentru cei mai mici de 6 ani nu este deloc normal sa stea nemiscati). Mai mult, perioadele lungi de “nemiscare”” sunt foarte daunatoare dezvoltarii copiilor. Miscatul continuu nu este un semn de lipsa de concentrare sau hiperactivitate cum o considera majoritatea, iar cerintele scolii actuale de a petrece nemiscati cate 50 de minute sunt aberante. Miscarea aceasta cat se poate de naturala a copiilor are stransa legatura atat cu dezvoltarea creierului cat si a lui ca om. Studii recente au aratat cat de strans legate sunt toate planurile de dezvoltare (fizic, mental, psihologic, emotional, etc) ale unui copil. Recunosc ca eu nu prea rezist mult la Rebecca in camera , fiindca ma aduce la exasperare de cat se foieste in timp ce isi face lectiile. E o miscare browniana, continua, neintrerupta si mereu m-am intrebat cum de se poate concentra pe ce are de facut in conditiile in care se misca NONSTOP!
  • Cea mai buna postura e una care se schimba continuu, adica cateva minute pe jos, apoi pe scaun, o rotire, in genunchi pe scaun si tot asa, daca privim copiii vedem ca ei se misca spontan pentru ca asa e normal. Creierul da mesaje spontane muschilor ca trebuie sa schimbe pozitia pentru ca asa este sanatos, pentru muschi si circulatia sangelui. Copiii se simt mai bine si se pot concentra mai bine. Circulatia sangvina are un rol important in oxigenarea creierului si deci acesta va functiona optim. Lasati copiii sa isi caute pozitia comoda, iar avand la dispozitie un mobilier dinamic si ergonomic ei vor beneficia la maxim in orice pozitie ar sta.
  • Miscarea este la fel de importanta ca si aerul. Camera copilului trebuie sa fie un mediu propice ca el sa se dezvolte perfect, aici nu ma refer la tone de jucarii,nicidecum, ci la o buna aserisire, spatiu, climat placut,materiale cat mai natural, cu mobilier sau accesorii care sa ii stimuleze simturile si nevoia de miscare. Daca se poate biroul sa fie pozitionat la geam pentru stimularea vizuala (lumina sa vina din stanga!). De asemenea e important un mic colt linistit, gen scaun/sac pe care sa se poata relaxa cand citeste sau asculta muzica preferata.
  • Richtig_sitzenEste foarte important ca biroul si scaunul sa fie amandoua reglabile, spatiul lui de invatare sa fie placut, creativ, dinamic, asa cum noua ne place sa ne simtim bine la birou si lucram mai eficient asa au si ei nevoie de “relationeze” cu spatiul propriu. Specialistii de la moll pun mare accent pe intimitatea copilului, posibilitatea de a-si schimba ei culorile accesoriilor, diverse compartimente secrete ale biroului sau ale scaunelor, sunt detalii aparent mici, dar totusi atat de importante pentru copii, aduc un plus valoare emotionala in minunata lor lume proprie care e in curs de formare. El va crea efectiv o relatie cu spatiul propriu, si implicit va creste placerea de invatare si cunoastere cu care oricum ne nastem. Aveti incredere in copiii vostri, puneti-le la dispozitie spatiul necesar si o doza suficienta de libertate, atat cat e posibil sa oferim acum in zilele noastre intre tonele de activitati, ambele sunt absolut vitale pentru dezvoltarea lor. Pozitia ergonomica corecta la masa de birou il va scuti de probleme ulterioare de coloana (din pacate majoritatea ne confruntam la maturitate cu astfel de probleme pentru ca am studiat cate 12-16 ani la acelasi birou ramas de la fratii mai mari sau masa de bucatarie uneori)
  • Blatul biroului ar trebui sa se regleze in functie de activitatile care le facem (pentru o buna sanatate a ochilor) si coloanei: 5 grade la desenat, aproximativ 10 grade la scris si aproximativ 20 grade la citit. Din pacate in general noi le facem pe dos, ridicam blatul la desenat cand de fapt nu asa este natural, mana are nevoie de sustinere, relaxare, in cazul citittului avem nevoie de inclinare de fapt. Suportii de carte cu care sunt dotate birourile confera posibilitatea aceasta de a sta correct si a citi lejer la masa de birou.
  • Marea noastra problema desigur computerele, orice fel de device/gadget pe care il utilizam deja cu totii, ne afecteaza ochii semnificativ. Aici ar fi multe de spus dar voi atinge scurt cateva puncte sensibile:
  1. Atunci cand ne uitam la monitor drept sau in sus, privirea se seteaza pe “modulul distanta” creierul trebuie sa converteasca imaginile pentru a le trimite creierului si de aici pot aparea senzatiile de durere de cap. Nu este naturala aceasta pozitie pentru ochi. Monitorul trebuie sa fie 30 grade in jos. De asemenea o privire dreapta va face ochiul sa nu clipeasca si de aici senzatia de “ochi uscati”
  2. Lipsa se sustinere a mainilor atunci cand tastam este foarte daunatoare si va duce la probleme de sanatate cum ar fi sindromul de tunel carpian (sau mai simplu dureri articulare ale mainilor/degetelor/incheieturii)
  • Iluminatul mesei de lucru este de asemenea foarte important, este necesara o intensitate de aproximativ 500 Lux si e foarte important sa nu fie umbre pe suprafata de biroului. (de aceea lampile moll au brate regabile si rotile)

V-am zapacit, nu-i asa? Multe din aceste lucruri le aud pentru prima data, desi am un tata arhitect care divinizeaza ideea de ergonomie si aproape totul in casa la mine respecta regulile de spatialitate/ergonomie/functionalitate si asa mai departe. Cred ca totusi la partea cu biroul a chiulit de la cursuri, ca in afara de faptul ca mi-a repetat obsesiv ca lumina trebuie sa vina din partea stanga (motiv pentru care am purtat discutii aprinse cand i-am decorat Rebeccai dormitorul), in rest nu mi-a mai impartasit nimic din toate cele de mai sus.

 

 

Mai multe informatii utile gasiti pe pagina mobilamoll.ro. Si iata ca ajungem la cea mai juicy parte a acestui articol, fiindca prin intermediul unui concurs pe acest blog firma Moll Germania va ofera un birou Joker de ultima generatie.

moll-Joker-Eiche-800x532Si va trebui sa munciti putin pentru el. Nu e cu like si share, desi poate ar fi frumos sa dati si-un like paginii Moll, insa va trebui sa ne convingeti intr-o prima faza, pe Erika si pe mine, dar si pe restul cititorilor ca vreti cu adevarat acest birou. Asa ca:

1. Va asteptam sa ne povestiti intr-un comentariu aici, pe blog, cum este camera copilului vostru, ce ati avut in cap la inceput si de la ce ati pornit, ce atribute ati avut in vedere, ce restrictii ati avut si cum le-ati depasit sau cum v-ati adaptat la ele, ce ati reusit sa faceti bine, ce ati schimba si cum credeti ca s-ar integra biroul Joker in camera, presupunand ca il veti castiga.

2. In paralel, va rog sa imi trimiteti pe adresa de contact a blogului o poza cu dormitorul/biroul kinderului asa cum arata in acest moment (depinde cat si cum puteti incadra). Fara copilul din dotare, fiindca nu vrem sa apara copiii pe facebook, da? :)

Pozele si cu povestile aferente vor fi postate pe pagina de Facebook a Moll, intr-un album special, si vor putea fi votate. La final, votul popular va avea o pondere de 40% din nota finala, in timp ce votul nostru va avea restul. In felul acesta vom contracara si eventualii vanatori de concursuri :)

So, eu am emotii de pe acum, este poate cel mai valoros cadou pe care l-am dat vreodata pe blog, asa ca bafta!

Ah, concursul dureaza pana pe 17 iunie, ora 23:59 (valabil atat pentru comentarii cat si pentru fotografia trimisa pe mail), perioada de votare este pana pe 19 iunie, ora 23:59 (un vot inseamna un like la fotografia respectiva) si pe 20 iunie, adica in prag de vacanta un kinder norocos va fi pregatit deja pentru anul scolar urmator :)