Au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele clasificate drept rare, cu cauze şi manifestări diferite, însă cea mai întâlnită dintre toate şi poate cea mai nebăgată în seama este cea cauzată de carenţa de fier.

În articolul anterior spuneam că în lume se estimează că peste o şesime din populaţia lumii are carenţă de fier, însă extrem de puţină lume ajunge să îşi facă analizele care pot stabili acest diagnostic şi, şi mai puţină lume ajunge să urmeze şi un tratament corespunzător. Paradoxal, se estimează că inclusiv în ţările dezvoltate, carenţa de fier este cea mai dominantă malnutriţie.

La femei, incidenţa anemiei este mai crescută decât în cazul bărbaţilor, una dintre cauze fiind pierderea lunară de sânge prin menstruaţie. Astfel, cele mai expuse sunt femeile tinere, active, şi în special femeile însărcinate sau cele care au născut prin cezariană.

La copii, anemia prin carenţă de fier (feriprivă) este cauzată de aportul insuficient de fier prin alăptare sau alimentaţie şi se poate instala încă din perioada de sarcină în cazul în care mama, la rândul său, a lăsat netratată carenţa de fier şi nu a luat suplimente încă din luna a patra.

Carenţa de fier se dezvoltă încet şi nu este vizibilă decât după ce anemia e majoră şi există consecinţe. Principalele cauze sunt consumul insuficient de mâncăruri ce conţin fier, absorbţia slabă a acestuia în organism şi pierderea de sânge.

Tratamentul se obţine numai pe baza diagnosticului stabilit în urmă analizelor sangvine pe care este bine să le repetaţi anual şi chiar mai des atunci când sunteţi însărcinate:

  • Hemoleucogramă (eritrocite, hemoglobină şi hematocrit)
  • Reticulocite
  • Fierul seric şi feritină serică
  • Vitamina B din sânge,
  • Electroforeza hemoglobinei

Există două variante de tratament pe bază de fier: injectabil sau oral. În cazul variantei de tratament injectabil, repetarea este realizată la o lună şi doar dacă medicul consideră necesar, este foarte posibil însă să nu mai fie nevoie, pe când tratamentul pe cale orală este urmat minim trei luni. Opţiunea pentru o formă de tratament sau cealaltă este realizată de comun acord cu medicul pe baza mai multor criterii.

Nu fac recomandări nici de suplimente şi nici de medicamente. Nu este treaba mea, este treaba medicului vostru. Ce vreau însă să vă recomand este să mergeţi să vă faceţi analizele, mai ales dacă aveţi vreun simptom, mai multe sau toate (paloarea, oboseală sau stare de slăbiciune, păr fragil şi unghii casaante, greutate în respiraţie, letargie, senzaţii de leşin sau stări de ameţeală, dureri de cap sau în piept, palpitaţii, tahicardie, iritabilitate, mâini şi picioare reci, hipotensiune arterială), fiindcă în afară de puţin timp, eventual nişte bani (deşi sunt suportate de casele de asigurări toate analizele menţionate mai sus) şi câteva eprubete din sângele vostru, NU aveţi NIMIC de pierdut, doar de câştigat. De asemenea, o idee ar fi să vă întrebaţi medicul despre anemie la următorul consult, în special dacă vă regăsiţi în descrierea de mai sus.

Da, ştiu, cred că 90% dintre noi (inclusiv eu), bifăm cu “succes” aproape toate simptomele de mai sus. Dacă stau să mă gândesc bine, numai săptămâna trecuta am bifat şase din ele.

Aşa că, ar fi bine ca, din când în când, să ne punem pe noi pe primul loc, nu copiii, jobul, familia, casă şi ce-om mai avea pe lista de “priorităţi”. Şi am putea să ne “răsfăţăm” cu nişte rezultate bune la analize, nu numai cu un drum la coafor. Sau poate cu amândouă.

Până la urmă, noi suntem cele care trebuie să conducem cu „o mână de fier” o gospodărie. Cum să o facem dacă nu avem resursele de fier la nivel optim? :)

Iniţiativa de informare a publicului „Anemia este slăbiciunea ta! Testează-ţi fierul!” realizată de Asociaţia Anemia Working Group România, îşi propune să crească nivelul de cunoştinţe cu privire la anemia prin carenţă de fier şi asupra riscurilor la care femeile tinere, active, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, se expun în cazul în care nu corectează această stare prin tratamentul pe bază de fier, recomandat de medic.