Daca saptamana trecuta am vorbit despre felul in care am impacat alaptarea cu diversele situatii care s-au ivit de-a lungul anilor, saptamana aceasta, inainte de a face tragerea la sorti (by the way, va multumesc doamnelor pentru comentariile voastre!) v-as pune cateva cuvinte din partea Soranei Muresan de la Centrul ProMama.

Cum sa continui cu succes alaptarea?

Incearca sa stai cat mai mult timp posibil cu bebelusul tau! Bucura-te de timpul petrecut cu el! Fiecare clipa impreuna este importanta, pentru ca niciodata copilul tau nu va mai avea varsta pe care o are azi!

Pentru a continua cu success alaptarea, mamele au nevoie de TIMP (pentru alaptat sau muls), SPATIU ADECVAT (pentru alaptat sau muls) si SPRIJIN (din partea familiei, a angajatorului si colegilor).

In legea Romaniei este stipulat faptul ca mamele care alapteaza beneficiaza de 2 pauze de cate o ora pentru alaptare sau de program redus la 6 ore, fara afectarea venitului, deci cadrul legislativ este adaptat in acest sens.

Iata, mai departe, ce poti face pentru a oferi, in continuare, protectie si hrana bebelusului tau:

  1. Pregatirea copilului

Cu exceptia cazului in care bebelusul poate fi adus pentru alaptat sau te poti deplasa acasa in pauzele de alaptare, laptele matern ii va fi oferit bebelusului de catre persoana care il ingrijeste. Laptele se poate oferi fie din biberon, fie cu degetul, fie cu cana de baut apa (in functie de varsta copilului). Daca varsta copilului este mai mica de 6 luni si copilul a fost alaptat exclusiv, exista un risc mai mare ca bebelusul sa refuze sanul din cauza folosirii biberonului. De aceea recomand aducerea bebelusului la serviciu, la mama, in pauzele de alaptare sau poti apela la ajutorul consultantului in alaptare pentru a-ti oferi informatii despre metode alternative de oferire a laptelui muls.

Astfel, cam cu 2 saptamani inainte de revenirea la job, ar trebui introdusa o masa de lapte muls cu metode alternative de hranire, pentru ca bebelusul sa se poata obisnui si ca mama sa nu fie stresata ca bebelusul refuza sa manance altfel decat de la san.

2. Spatiu dedicat alaptarii/ mulsului

Tot cu o perioada decenta inainte de revenirea la job, ar trebui sa discuti cu managerul/ o persoana de la HR pentru a solicita un spatiu dedicat activitatii de alaptat/ muls. Acesta trebuie sa fie comod, privat si relaxant, sa se poata incuia si sa fie accesibil cate o ora, de 2 ori pe zi. Preferabil si recomandat este ca atunci cand alaptezi sau colecteazi laptele cu ajutorul pompei, sa te deconectezi de la munca, sa inchizi telefonul si sa iti creezi o atmosfera relaxanta, pentru ca stresul se poate rasfrange asupra lactatiei (inhiba ejectia).

3. Instrumente necesare si depozitarea

Pentru alaptare ai nevoie de un scaun comod in spatiul dedicat. Colectarea laptelui matern se poate face prin muls manual sau cu o pompa de san (si o priza pentru alimentare) direct intr-un recipient sau o punguta de stocare a laptelui. Laptele matern se pastreaza timp de 4-6 ore la temperatura camerei (26°C), 2-3 zile la frigider si 3-4 luni la congelator.

4. Lichide, hrana si odihna

Pentru ca laptele colectat sa fie suficient iar tu sa iti pastrezi tonusul, ai nevoie sa consumi lichide suficiente, in functie de cat iti este sete, sa te hranesti si sa te odihnesti. Evita sa te cufunzi in munca si sa omiti hidratarea si hranirea!  De asemenea, nu te lasa atrasa de urgente si respecta programul pe care ti l-ai propus pentru aceasta activitate; corpul se va obisnui intr-un anumit fel si daca amani alaptatul/ mulsul, productia de lapte va incepe sa scada.

Sunt cateva idei, in continuare ramane deschisa discutia, iar voi puteti contribui cu propriile voastre experiente. Si acum, momentul mult asteptat. Inscrierile au fost in aceasta ordine:

  1. Diana Elena
  2. Raluca B
  3. Crisa
  4. Raluca Manea

Iar castigatoare este:

Screen Shot 2015-08-17 at 15.56.01

Crisa, felicitari, te astept cu un mail cu datele tale, pentru a le oferi mai departe catre Philips.