De fiecare data cand ieşim pe stradă în plimbările noastre de seară sau când mergem spre şcoală/grădiniţă, repet cu copiii o mare parte din regulile care ni se aplică nouă, ca pietoni. Sunt discuţiile care uneori mai uşurează drumul de dimineaţă, în care sunt mai adormiţi, dar pe care le consider foarte importante, atâta timp cât de cunoaşterea lor va depinde mai târziu integritatea lor corporală.

A fost unul din aspectele la care am ţinut foarte mult, văzând de-a lungul anilor o mulţime de copii care fie nu le respectă, fie din dorinţa de a ajunge mai repede undeva pur şi simplu s-au smuls din mâinile adulţilor cu care erau.

În numeroase cazuri sunt singură cu toţi trei pe stradă sau e doar Radu cu ei şi e crucial să ştim că şi-au însuşit regulile de baza ca şi pietoni. Sigur, discuţiile noastre îmbracă diverse forme, uneori sunt că o joacă, alteori sunt mai serioase, însă ei au învăţat deja că există aceste reguli de siguranţă pe care trebuie să le respecte şi de la care nu se pot abate, orice ar fi. Aşa cum scaunul de maşină şi centura sunt esenţiale atunci când mergem cu maşina, cel puţin la fel de importantă este şi asigurarea înainte de a traversa, chiar dacă traversarea se face pe trecerea de pietoni.

Nu mai departe de ieri seară, întorcându-mă cu Radu de la şedinţa cu părinţii, un pic neatentă, concentrată pe o discuţie telefonică, deşi eram pe trecerea de pietoni, am fost apostrofată de o doamna aflată la volanul maşinii care a oprit, că nu m-am asigurat. Şi da, a avut şi ea partea ei de dreptate, fiindcă într-adevăr nu mă asigurasem, luând „de-a gata” trecerea respectivă.

Lidl si Politia Romana dau Verde la educatie pentru circulatieAm mai vorbit de nenumărate ori în ultimii ani despre importanţa însuşirii de la o vârstă cât mai fragedă a acestor reguli, o mai fac încă o dată, fiindcă mâine are loc cea mai amplă campanie la nivel naţional din acest moment dedicată educaţiei rutiere şi prevenţiei accidentelor: Verde la Educaţie pentru Circulaţie, organizată de Lidl şi Poliţia Română.

Astfel, mâine, pe 19 septembrie, de la ora 10:00, simultan în parcările tuturor magazinelor Lidl din ţară, copiii cu vârste între 4 şi 10 ani ce se alătură iniţiativei vor învăţa direct de la reprezentanţii Poliţiei Române cum trebuie să se comporte un pieton în trafic. Aceştia le vor sta la dispoziţie nu numai cu partea teoretică, din care cei mici vor putea afla toate informaţii legate de semnele de circulaţie şi care sunt cele mai importante reguli de respectat atunci când doresc să traverseze ci şi cu o parte practică, în care vor fi invitaţi să aplice cele învăţate, în cadrul unui orăşel miniatural.

Este al treilea an în care Lidl organizează aceste eveniment, anul trecut participând peste 23000 de copii la cursurile ţinute de reprezentanţii Poliţiei Române, iar anul acesta se aşteaptă un numai şi mai mare de copii dornici să îşi însuşească aceste cunoştinţe.

Deci, nu uitati,  maine de la ora 10.00 sunteţi aşteptaţi în parcările tuturor magazinelor Lidl din ţară, părinţi şi copii, de la mic la mare, la un curs interesant şi util de educaţie rutieră, în cadrul căruia copiii voştri vor afla cum trebuie să circule şi să traverseze corect pentru a fi în siguranţă.

Îi felicit atât pe cei de la Lidl, cât şi pe reprezentanţii Poliţiei Române, care susţin acest demers, că se implică atât de activ în educarea copiilor şi sper că această campanie să devină o tradiţie şi să se reflecte cât mai rapid într-o scădere a numărului de accidente.

PS: şi ca să vedeţi că noi am luat examenul de cunoaştere a regulilor de circulaţie cu notă maximă (well, măcar o parte, ăştia care au vrut să răspundă ☺), aveţi mai jos dovada video (raspunsurile nu s-au repetat inainte de filmare si nu s-au tras decat trei duble, si nu din cauza ca ei s-ar fi balbait, ci din cauza ca tocmai mama s-a balbait :D)