Radu a povestit intr-un articol de saptamana trecuta, experienta avuta la Centrul de Transfuzii. A ajuns acolo dupa ce i-am povestit de cazul unei mamici cu o nastere prematura care avea nevoie disperata de sange si pot spune ca dincolo de slabiciunea usor vizibila post donare, pe chipul lui s-a putut citi o liniste si o impacare cum de mult nu mai vazusem, el fiind din constructie destul de serios si chiar as spune incrancenat.

Ieri, tot Radu a aflat de un caz disperat, un bebelus inca nenascut cu anemie severa si care avea nevoie urgenta de transfuzie intrauterina, cu sange zero negativ. Ca de obicei, m-a coplesit reactia oamenilor de pe facebook, fiindca in cateva ore deja erau oameni la Centrul de transfuzii cu intentia de a dona, multa lume raspunzand apelului. Pana seara s-a rezolvat si situatia cu bebelusul nou nascut, transfuzia terminandu-se cu succes.

Ulterior am inceput sa primesc intrebari din mai multe directii, daca mai este nevoie de sange, inclusiv azi dimineata am avut mesaje cu aceasta intrebare. Raspunsul meu este: DA!!!.

Nu mai este nevoie pentru acest caz punctual, heirup-ul de ieri a rezolvat criza de moment, insa nu rezolva criza de fond.

Ma tot intersectez cu situatii din acestea disperate in mod constant, de cand exista acest blog. In tara asta este o criza a sangelui si nu exagerez cand spun asta, fiindca nu trec trei patru zile fara sa imi apara cate un mesaj din acest, si singura solutie pe care o vad in acest moment este sa ne urnim noi toti. Ma depaseste, jur, toata starea aceasta de incremenire in care ne aflam.

Este una din situatiile in care nimic altceva nu rezolva criza, decat trezirea propriilor noastre constiinte. Tot ce trebuie sa facem este sa ne rupem putin din timp din existenta noastra, sa facem un drum pana la un centru de recoltare, sa intindem mana si sa renuntam la maxim 500 ml din propriul nostru sange. Si sa facem din asta o regula.

Informatiile sunt la o aruncatura de bat si ele, iar beneficiile sunt imense, atat pentru cei care vor beneficia de sangele nostru, dar culmea, si pentru noi. De exemplu, habar nu aveam ca in cazul donarii, organismului nostru ii creste ulterior capacitatea de a se reface. Cu alte cuvinte, refresh-ul pe care i-l dam organismului atunci cand il punem sa produca din nou sange pentru a compensa cantitatea donata este mai mult decat benefic.

Vad in permanenta ca se perpetueaza un mit legat de grupele de sange. „Este nevoie de sange grupa zero, o grupa extrem de rara”. Grupa 0 nu este deloc rara, ci dimpotriva, este cea mai frecvent intalnita grupa la nivel global, dupa cum se vede si din imaginile de mai jos.

In Romania este prevalenta grupa A (inclusiv la mine in familie, toti au AII+, eu fiind singura „anomalie” a familiei cu ABIV+.)

Pe sistemul Rh, frecventa este, la nivelul Romaniei de 85% pentru Rh pozitiv si 15% pentru Rh negativ.

Un tabel cu distributiile detaliate pe diferite popoare aveti aici si aici. Este foarte interesant cum pe populatii mai restranse grupa zero e prevalenta in proportie de 100%.

Ce o face cu adevarat speciala este compatibilitatea. Grupa zero este donator universal, in timp ce AB este primitor universal. Cu alte cuvinte, in caz de urgenta, un pacient cu grupa AB poate primi sange de la oricare alta grupa, iar sangele din grupa zero poate fi transfuzat oricarui pacient, cu orice grupa din sistemul AB0.

Problema este la grupa zero cu factorul Rh negativ care,  fiind grupa cu cel mai mare grad de utilizare in caz de urgente, intotdeauna este un deficit de disponibil si de aici si mitul mai sus mentionat.

Insa, si aici urmeaza cel mai important aspect, acestea sunt valabile numai in cazul transfuziilor mai mici de 500 de ml. Mai mult, in cazul transfuziilor integrale, trebuie sa se tina cont si de factorul Rhessus, sau factorul Rh. Pentru transfuziile mai mari de 500 de ml, sangele trebuie sa fie din aceeasi grupa.

Screen Shot 2015-09-21 at 14.25.21

Daca vorbim de transfuziile de plasma, situatia se schimba complet, grupa Ab devenind donator universal.

Screen Shot 2015-09-21 at 14.25.29

 

O alta situatie a compatibilitatii se intampla si in cazul transfuziilor pentru masa eritrocitara.

Screen Shot 2015-09-21 at 14.25.36

Problemele sunt si mai complicate in cazul celor care beneficiaza transfuzii in mod regulat, fiindca acolo intervin multe alte coordonate, iar sangele trebuie sa aiba o anume combinatie de fenotip (in afara de cele doua sisteme de baza) pentru a avea transfuzia succes, in total fiind opt la numar, numite haplotipuri.

Ganditi-va ca dincolo de o urgenta sau alta, sunt oameni, si mai ales copii a caror viata depinde de o transfuzie regulata si faceti un exercitiu de imaginatie, punandu-va in locul parintilor, de exemplu, care stau luna de luna cu stres, intrebandu-se daca vor gasi luna urmatoare sange pentru copilul lor.

Cam asta este realitatea din teren.

Centrul de Transfuzii din Bucuresti asigura sange pentru toate cele 50 de spitale din oras si nu numai. In aceste conditii, azi dimineata, in centru nu se gasea nicio unitate de sange zero negativ, in conditiile in care, o statistica veche gasita pe undeva prin cotloanele internetului estima la peste 1000 de unitati minimul necesar in Bucuresti pe zi! (statistica are zece ani vechime). Campaniile de comunicare, educare si constientizare, oricat de ample au fost, au avut efecte doar pe termen scurt, a la long lucrurile revenind la obisnuit.

Recapituland:

Se estimeaza ca undeva intre 7-9% din populatia Romaniei are grupa zero negativ, grupa care se foloseste cel mai des mai ales in situatii de urgenta, atunci cand inca nu este cunoscuta grupa sanguina a primitorilor, ceea ce o face sa fie cea mai ceruta grupa. Numai 3% din populatie are grupa ABIV+, grupa care este donator universal pentru transfuziile cu plasma, ceea ce o face de asemenea sa fie extrem de ceruta si mereu in cantitate insuficienta.

Din niste cifre (atat de vechi ca nici nu mai dau sursa, pentru ca oricat am cautat pe internetul asta, nu exista NIMIC actualizat pe acest subiect!) estimez ca anual se acopera cam 70-80% din necesarul de transfuzii.

In concluzie, este nevoie de sange si punct.

Un alt site ce abunda in informatii interesante este site-ul Crucii Rosii, dar evident nu al Crucii Rosii din Romania.

Informatii despre procesul de donare mai gasiti si pe un site construit special pentru una din campaniile de constientizare: O sansa pentru viata, realizat de Asociatia React si sposorizat de Vodafone. Din pacate, pare a nu mai fi fost actualizat de mai bine de un an.

In Romania exista si o fundatie a donatorilor, FDBS – Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, dar nici acolo nu sunt informatii complete sau actualizate.

Pe site-ul imparte.ro exista o sectiune cu informatii despre donarea de sange si o sectiune in care sunt postate anunturi cu nevoi si cazuri urgente.

Alte surse: Wikipedia, Wikipedia,