Acum o saptamana, in seara de sambata am luat copiii de cate o aripa si i-am dus sa asculte Argatu si Suie Paparude. Nu ca nu i-ar mai fi ascultat pana acum, jumatate din drumurile noastre din acest an au avut ca fundal sonor muzici „culese din cartier” si albumele paparudelor, dar am vrut sa ii vada si „live”.

Bineinteles, in mintea noastra era sa ii tinem cat pot ei duce, sa vada si Parov Stelar si un strop de IMAPP, dar au rezistat fix pana la 21:30 cand au aparut headlinerii pe scena.

 

In fine ideea e ca la plecare, in timp ce ne strecuram spre iesire, David care nu spusese mai nimic pana atunci, si-a scos la iveala al saselea simt, ala de viitor pompier si a izbucnit intr-o tirada care ne-a lasat pe toti masca:

„Mai mami, uita-te si tu cate tigari pe jos, cati oameni fumeaza si cum le arunca pe strada! O sa luam cu totii foc din cauza lor! De ce le arunca? Ce facem daca iau foc, pe unde vin pompierii?”

I-am aratat la iesire si pompierii si masinile de salvare si i-am explicat ca nu luam foc de la tigari :) dar ce ramane memorabil este ca m-a surprins, a nu stiu cata oara, cu stilul sau de a observa detalii care multora le-ar scapa si de a face niste conexiuni foarte fine.

„Nu imi place mami. Mai bine ca am plecat”

A doua zi, la Rural Fest acelasi scenariu. Atata doar ca nu mai eram intr-o piata imensa, ci pe culoarul ingust si ultra-aglomerat al Kiseleff-ului, si eu trebuia sa fiu cu ochii-n paispe, nu dupa cautatori prin buzunare (desi erau si din astia) ci dupa oamenii cu tigarile in mana, fiindca tigarile lor erau exact dreptul fetelor copiilor.

Si ca tot am ajuns aici, e ceva ce mie imi scapa. Vezi ca esti intr-un haos, in care se inghesuie 10 oameni pe metru patrat, iti arde buza chiar in asa hal incat sa nu mai rezisti pana iesi din aglomeratie sa iti aprinzi tigara? Culmea e ca nici macar nu trageau din tigari, le tineau in mana, sa fie. Ca tot fumul sa le intre copiilor in fata.

Nu mai zic nimic de parintii care stateau cu copiii la zonele cu iarba si care fumau de zor acolo. E pana la urma ceva normal, nu stiu parc la noi fara traditionala gasca de parinti care fumeaza la locul de joaca.

Sunt exact aceiasi parinti care se vor scandaliza peste 8-9 ani cand isi vor prinde copiii tragand cu nesat/curiozitate/scarba dintr-o tigara.

In alta ordine de idei, in Marea Britanie legea antifumat devine din ce in ce mai drastica, iar Moldova ne-o ia si ea cu mult in fata, la acest capitol. Da, Moldova.