De vreo două luni încoace, din motive care ne scapă încă, băieţii noştri s-au certat cu periuţele de dinţi. Vorba vine s-au certat, însă zilnic, de două ori pe zi se întâmplă tot felul de lucruri care îi fac să încerce pe toate căile posibile să eludeze operaţiunea „spălatul pe dinţi”. Habar nu aveţi câtă imaginaţie sălăşluieşte în mintea unui copil, atunci când îşi pune în cap să nu facă ceva. Darămite doi.

De la nemulţumiri legate de culoarea periuţei, a perilor periuţei, de la formă şi înclinare, orice poate deveni un motiv de refuz. La fel şi cu pasta de dinţi. Ba e prea multă, ba e prea puţină (?!?), ba a curs pe margine, ba a intrat între perii, variante nenumărate. De ce te pui pe partea mea de chiuvetă, ba nu, că acolo stau eu, ba nu, că aici e locul meu…. mamiiiiii. Asta în puţinele şi rarele dăţi când „maaaamiiiii” sau „taaaaatiiiiiii” nu ajung în timp util şi ei în baie.

Dar de ce trebuie iar să mă spăl? M-am spălat azi dimineaţă, nu e îndeajuns? Dar uite că dinţii mei sunt albi, nu sunt galbeni. Haide mami, măcar în seara asta (strategia din fiecare seară). E târziu, nu mai avem timp să ne spălăm. Întârzii la grădi. Dar nu vreau să mă spăl. Nu am chef. Dar chiar trebuie? Dar ce se întâmplă dacă nu mă spăl o dată?

Ştiţi cum e să încerci marea cu degetul? Zi de zi, de două ori pe zi?

Până la urmă se spală. Momentele astea sunt exact acele momente pentru care m-au pregătit toate cărţile de parenting citite şi toate conferinţele de parenting la care am fost de-a lungul timpului.

Cu răbdarea trecem marea. Marea aia pe care o testează cu degetul ăştia mici ai noştri zilnic.

Exemplul sorei mari? Nu mai funcţionează. Degeaba am în ea cel mai bun aliat şi partener, degeaba le flutură lopeţile ei mari şi albe, degeaba le ţine lecţii şi prelegeri şi îi dădăceşte şi toacă mai mărunt decât mine. Sora mai mare este invizibilă când vine vorba de spălatul pe dinţi.

Şi nu ştiu unde e problema de fapt, fiindcă odată ce s-au urnit şi încep să se spele, toată atitudinea lor se schimbă şi termină chiar fericiţi şi vin şi-şi etalează dinţişorii în faţă noastră, cu un zâmbet victorios.

În condiţiile astea, marţi i-am dus pe amândoi să audă povestea celor 23 de ani de program  Colgate

în şcoli cel mai amplu demers preventiv şi educaţional în ceea ce priveşte igiena orală derulat în România,

În total în cei 23 de ani ai programului Bright Smiles Bright Future peste 5.600.000 de copii au fost implicaţi, beneficiind de ore de educaţie şi igienă orală. Anul acesta programul a ajuns la 116.000 de şcolari din ciclul primar.

Care sunt rezultatele după 23 de ani? Greu spre imposibil de cuantificat. De exemplu, la începutul programului, în 1993, românii îşi schimbau periuţa în medie o dată la 12 ani (!!!!). În momentul asta a scăzut acest interval de timp la 14 luni şi cu toate astea suntem extrem de departe de recomandările care spun că periuţa nu trebuie folosită mai mult de trei luni. Oricum suntem pe un loc codaş şi în ceea ce priveşte consumul de pastă de dinţi, un român consuman în medie un tub şi jumătate de pastă într-un an. Consumul în zona rurală este de cinci ori mai mic decât în zona urbană şi echipa Colgate îşi va concentra eforturile în anii următori spre zonele rurale.

Materialele educaţionale prezentate în cadrul programului au fost dezvoltate de o echipa interdiciplinara de specialişti în psihologie, pedagogie şi stomatologie preventivă, fiind adaptate local de medici dentişti cu experienţă pedodontica. Totodată, pentru ca lecţia să fie adaptată capacităţii de înţelegere a copilului, a fost creat personajul Dr. Măseluţă, mascotă Programului Şcolar Colgate, „vocea” care transmite toate mesajele educaţionale.

Fiecare lecţie de igienă orală abordează perspectiva învăţării ca joc, elevii având ocazia de a învăţa într-un mod plăcut paşii pe care trebuie să-i respecte în fiecare zi pentru a avea dinţi sănătoşi prin intermediul unui film educaţional cu Dr. Măseluţă şi echipa sa de Supereroi ai dinţilor sănătoşi, exersând totodată tehnica corectă de periaj dentar cu ajutorul unui model demonstrativ, sub îndrumarea profesionistului. La finalul lecţiei, copiii primesc produsele de bază pentru îngrijirea dinţilor (o periuţă de dinţi şi o mini-pastă de dinţi), un pliant cu sfaturi pentru părinţi şi un pliant pentru însemnarea periajului zilnic.

Dincolo de acest program, care deşi ar trebui să fie prezent chiar şi de mai multe ori pe an în şcoli, ce ar trebui să facem noi? Să continuăm să insistăm pe respectarea acestui obicei, fiindcă de perioada de copilărie depinde sănătatea orală ulterioară. Este, poate, unul din lucrurile la care ţin cel mai mult, fiindcă ştiu cât trag eu de pe urma lipsei de disciplină din propria-mi copilărie, şi nu aş exagera dacă aş afirmă că în aceeaşi situaţie suntem la nivel de generaţie şi nu numai.

  • periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi timp de două minute (noi am încercat inclusiv variantele cu filmuleţele de pe youtube şi cu clepsidră);
  • schimbarea periuţei de dinţi la fiecare trei luni de zile (la noi ar fi şi mai des, la cât de repede se plictisesc de ele);
  • control preventiv periodic la medicul dentist (despre poveştile noastre la dentist am scris în mai multe rânduri);
  • adoptarea unei diete echilibrate care să nu favorizeze apariţia cariei dentare – adică mai puţin (chiar spre deloc) zahăr (aici depun eforturi susţinute şi de multe ori simt că mă lupt cu morile de vânt, fiind sabotată periodic şi sistematic de bunici).

Revenind la cele două oiţe ale mele, de marţi încoace parcă a mai pălit un pic intensitatea cu care luptau înainte împotriva operaţiunii periuţă. Sper să îi şi ţină pe termen lung.

În ceea ce priveşte programul Colgate, marţi seară am auzit inclusiv poveşti cu generaţii de tată-fiu, care au avut parte la clasa ore din cadrul programului şi poate, dincolo de cifre şi alte statistici, asta este cel mai de impact mesaj. Îmi pare rău că nu am prins şi eu o lecţie de acest gen, în momentul în care a pornit programul eu era deja la liceu :) dar sunt curioasă dacă printre voi e cineva care a beneficiat la şcoală de programul Colgate şi sunt curioasă mai mult să văd care a fost impactul :)

Un infografic care comprimă 23 de ani în câteva cifre (impresionante, de altfel) aveţi mai jos:

Infografic Programul Scolar Colgate