Nu stiu cat de familiarizati sunteti cu filosofia Montessori, eu de-a lungul anilor am citit o multime de pareri pro si contra. Una din cele mai lucide pareri pe acest subiect ii apartine Laurei Frunza, care de altfel a si tradus o carte despre acest sistem, toata discutia o puteti citi la ea pe site.

Screen Shot 2015-10-09 at 16.08.28Intr-adevar, sunt lucruri ce tin de sistemul Montessori pe care le-am facut cu copiii mei in mod natural, instinctiv, fara sa imi dau seama ca apartin de o anumita ramura educationala sau de un anumit principiu. La fel cum, urmarind-o pe Otilia pe la inceputurile ei (sa tot fie vreo 4 ani), am realizat ca aplicam principii de playful parenting pentru ca daaaaa, mi se pareau cele mai logice si cele mai adaptate contextului respectiv si o faceam fara sa fi citit dinainte despre ele.

Daca as avea o recomandare care sa mearga pentru toata lumea, apai aceea ar fi sa cititi din toate si sa luati ceea ce credeti ca vi se potriveste cel mai bine voua si copiilor vostri. Nu exista reteta ideala, fiecare parinte si fiecare copil si fiecare context este unic.

Revenind la Montessori, oricare ar fi parerea voastra despre sistem, v-as recomanda sa cumparati de la Editura Gama seria proaspat scoasa de ei de carti cu activitati. Aveti lista completa a acestora chiar aici.
654_2Sunt usor de parcurs, foarte prietenoase (nu-i asa ca va ia somnul numai privindul pe arici? :)), creative si numai bune de umplut lungile seri de toamna si iarna care bat la usa. Caietele sunt destinate copiilor de 3 si 4 ani (ei zic ca si peste 4 ani), eu sper ca vor scoate si colectii pentru copii mai mari, dat fiind faptul ca nu prea mai am copii in categoriile astea de varsta si mi-as dori sa lucrez cu ei pe niste materiale atat de simplu realizate si frumoase.

Pe mine m-au impresionat, nu atat prin felul in care sunt gandite exercitiile, cat mai ales prin felul in care sunt prezentate, de la fontul jucaus (care ne atinge pe noi, parintii, mai ales), dar si prin grafica minimalista care ii face pe copii sa isi doreasca ei sa intervina si sa continue. Este pentru ei un fel de „a begining of a beautiful friendship” :)

Spor la lucru si la exercitii :)

 

Surse foto: Editura Gama