Într-un articol de luna trecută spuneam că anemia prin carenţă de fier este o afecţiune care de cele mai multe ori nu da semne vizibile şi că este extrem de întâlnită mai ales la copiii aflaţi în perioadele de creştere. De fapt, despre ce vorbim noi, fiindcă până la 18 ani ei se află într-o creştere permanentă şi nevoile de diverse substanţe nutritive sunt crescute pe toată această perioada.

Mai spuneam inclusiv faptul că ultimele cercetări arată că primii doi ani de viaţă sunt critici pentru dezvoltarea ulterioară a creierului şi de aceea este extrem de important că nivelul de fier prezent în organism să fie în limite normale şi că se pare că necesarul de fier din aceşti doi ani de viaţă depăşeşte aportul de fier.

Că să înţelegeţi mai bine importantă crucială a fierului, am preferat că în cele ce urmează să subliniez care este până la urmă rolul sau în bună funcţionare a organismului şi de ce ne agităm noi atât de mult să atragem atenţia asupra necesităţii faptului că el trebuie să fie în cantitate îndestulătoare în organism.

• Fierul are rolul de a vindecă şi preveni anemiile, asigura nutriţia mucoaselor, secreţia gastrică, respiraţia celulară, ajută la procesul de creştere, măreşte rezistenţă la îmbolnăviri, mai ales la infecţii, ajutând la menţinerea imunităţii, , transporta substanţele implicate în metabolismul energetic, are acţiune antioxidantă, ajută la creşterea armonioasă, asigura funcţia reproductivă Enzimele intracelulare au nevoie de fier, de exemplu pentru formarea ADN-ului
• Celulele musculare au nevoie de fier pentru a produce energie
• Fierul este vital pentru dezvoltarea metabolică şi structurală a sistemului nervos
• Fierul este esenţial pentru oxigenarea ţesuturilor şi a organelor şi are un rol important în producerea de globule roşii.
• Fierul este esenţial în dezvoltarea creierului având rol în: dezvoltarea metabolică şi structurală neuronilor şi în funcţionarea neurotransmiţătorilor

În general aproximativ între 5 şi 10% din fierul ingerat este absorbit de către organism, ceea ce înseamnă că pentru a asigura un necesar zilnic de, să zicem 2 grame (la copii) este nevoie că alimentele consumate pe parcursul unei zile să conţină aproximativ 20 de grame de fier. În cazul în care există o carenţă de fier, este bine să ştiţi că aceasta nu se poate corecta doar prin alimentaţie. În funcţie de severitatea ei şi dacă a evoluat sau nu în anemie prin carenţă de fier, medicul va recomanda urmarea unui tratament cu medicamente care conţin fier.

Dincolo de toate aceste cifre reci şi seci şi dincolo de limbajul acesta destul de specializat, pe care am încercat pe cât posibil să îl îndulcesc, este important, pentru voi şi mai ales pentru copiii voştri să fiţi vigilenţi şi atenţi la orice semne care ar putea duce la o bănuială de anemie prin carenţă de fier.

Pasul următor nu este nici un „google search” şi nici o automedicaţie, ci o programare la un doctor, care ulterior consultului poate recomandă efectuarea unui set de analize sau nu. Analizele nu sunt un bau-bau, dimpotrivă, eu le văd că un bun prilej de a află că ai mei copii sunt bine şi sănătoşi, ceea ce va doresc şi vouă.

Sănătatea lor este cea mai importantă. Şi a noastră de asemenea. Haideţi să facem tot ceea ce ne stă nouă în putinţă pentru a-i ajuta să crească armonios, şi putem începe prin a ne informa din surse cât mai credibile şi cât mai potrivite.

Iniţiativa de informare a publicului despre anemia prin carenţă de fier este realizată de Asociaţia Anemia Working Group şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de cunoştinţe al femeilor, în special al mamelor, despre anemia prin carenţă de fier.