Am avut parte de o toamna si de un inceput de iarna cum nu se poate mai bland. Si m-as hazarda sa spun ca la fel de bland a fost cu noi, pana acum (si asa sper sa fie si in continuare, si pentru noi si pentru voi, dragi cititoare si cititori) si sezonul “raceli-gripe-viroze”, aceasta triada ce da fiori oricarei mame posesoare a cel putin unui copil intrat in colectivitate.

Evident ca nu am fost ocoliti complet, ar fi ceva de-a dreptul utopic sa imi permit sa solicit asa ceva, insa daca e sa ma uit la experientele de acum cinci-sase ani, acum pot spune ca este floare la ureche totul.

Cum am facut? Pai, in primul rand, actionam preventiv. Asta inseamna o cura zdravana de catina inca din august-septembrie. Este deja al doilea an consecutiv in care fac aceasta cura, avand trei copii in colectivitate si rezultatele sunt mai mult decat vizibile, dar mai ales, pozitive.

In al doilea rand – igiena stricta. Daca ii scoli pe ai mei la trei dimineata si ii intrebi “care este primul lucru pe care il faci cand vii de afara?”, iti vor raspunde in cor: “te speli pe maini”.

Da, recunosc, devine mult mai simplu de la un copil la altul, fiindca cei mici nu numai ca deprind anumite “apucaturi” bune mult mai repede, insa au si niste invatacei de la care preiau lectiile respective cu mult mai mult deschidere si usurinta :). Asta se vede cel mai bine la capitolul “nas infundat”, unde inceputul a fost un calvar cu Rebecca, iar cu mezinul a fost o joaca inca de cand acesta era un bebelus. Acum ca m-am experimentat si eu intre timp si mi-am insusit un ghid de “bune practici”, fara doar si poate, insa nici efectul fratilor mai mari nu este de neglijat

Daca ar fi sa ma apuc sa povestesc toate pataniile noastre cu racelile copiilor, as putea scrie fara griji un “mic” roman-fluviu, insa ma voi rezuma la a impartasi ce invataminte am tras eu, si asta dintr-un motiv simplu: am primit odata cu venirea toamnei, din ce in ce mai multe rugaminti de a aborda subiectul pe casuta de mesaje blogului si ma batea un gand de ceva vreme sa fac asta, dar din lipsa de timp tot amanam, si cum lucrurile se potrivesc uneori la fix, mi-a venit si imboldul, sub forma unei provocari de a povesti, lansate de Marimer, brandul pe care il folosesc cu consecventa de mai bine de cinci ani de zile.

Chiar daca suntem cinci in casa, pot spune ca la fiecare raceala sau viroza, fiecare se manifesta diferit, drept care sunt prima care pledeaza pentru mersul la doctor in caz de boala si contra automedicatiei si a folosirii internetului in locul unei consultatii sau a unei analize medicale. Cam asta este primul sfat pe care il dau de fiecare data cand sunt intrebata “ce faci in caz de …. (insert aici orice afectiune respiratorie va vine in cap)”.

Al doilea sfat este sa luati totul ca o joaca. Inclusiv, sau poate mai ales, un nas infundat. Da, stiu ca atunci cand vine vorba de curatatul nasului va transformati in ochii copilului din mami cea dulce si zana cea buna intr-un mic monstru, insa nu trebuie sa fie de fiecare data asa. In primul rand, un nas infundat este o stare de disconfort accentuata pentru copilul vostru (stim cat ne scoate pe noi, adultii, din zona noastra de confort, inmultiti de cateva zeci de ori si va veti da seama cat de deranjanta este pentru copii).

Nu stau sa discut care este afectiunea ce poate duce la nasul infundat, ma vor concentra pe modalitatile prin care se poate rezolva problema cu calm si fara nervi, nu pe un tratament sau altul (am spus mai sus, pentru asta exista medicii, nu internetul!). Spuneam ca totul poate fi luat in joaca. Este cea mai simpla metoda de a relaxa copilul si de a-ti atinge scopul final. Joaca este o win-win situation pentru ambele parti si poate lua mai mult timp decat “clasica” si nedorita imobilizare a copilului, insa pe termen lung va aduce cooperarea din partea copilului.

Sa dai cu “fas-fas” in nasul copilului pentru a-i curata secretiile sau a-i face igiena poate fi o experienta un pic stresanta pentru copil. Insa poate fi si distrativa :). Eu, de exemplu, m-am folosit pe mine in anumite cazuri pe post de partener de “fas-fas” si ii faceam cu randul cu copiii. O data la mine, o data la ei. Cu rabdare, blandete si un ton cat se poate de jucaus. Pana la urma nu suntem la concurs, nu ne alearga nimeni sa curatam nasul in doi timpi si trei miscari, nu? Evident ca nu a mers mereu schema cu nasul meu, asa ca de multe ori am dat cu “fas-fas” si in nasurile papusilor (la Rebecca mai ales). Alteori au picat victime nevinovate niste plusuri. Jocul de-a doctorul este unul din jocurile favorite “all-time” asa ca am profitat din plin nu numai de idee ci si de toate “accesoriile” cumparate de-a lungul timpului din casa (de la boneta si halat pana la traditionalele truse de joaca).

Dupa ce a mai crescut Rebecca, mi-a fost si ea de mare ajutor si a facut pe doctorita (surorile mai mari sunt perfecte la casa omului!). Am speculat inclusiv faptul ca ii place sa fie mai mamoasa, asa ca a functionat de minune cand fratii au avut nasurile infundate, fiindca am avut momente in care implicarea mea a fost spre zero, eu stand cuminte dupa usa, ascultand dialogurile dintre ei si amuzandu-ma peste poate.

Un alt avantaj in a avea frati mai mari cand vine vorba de un nas infundat este ca puterea exemplului functioneaza si functioneaza din plin! Asa am ajuns ca mezinul sa stie sa isi sufle nasul (atentie, sa il sufle corect, cate o nara pe rand!) cu mult inainte sa implineasca un an (multumesc, multumesc, dar eu nu am niciun merit, am doar niste copii absolut senzationali si la acest capitol J).

De ce folosim Marimer? A fost alegerea noastra, dublata de-a lungul timpului si de alti factori, de la faptul ca ni s-a parut cea mai prietenoasa si blanda alternativa, ca si mod de a difuza prin “fas”-ul respectiv apa de mare si pana la pret (de luat si acesta in considerare cand ai cinci nasuri de curatat). Ulterior am aflat ca exista niste explicatii foarte simple pentru inclinatia noastra catre Marimer, spray-urile prezentand un sistem de pulverizare foarte fina a apei de mare, astfel incat sa nu raneasca mucoasa, ci doar sa o spele uniform, eliminand delicat toate secretiile si nu creeze senzatii neplacute bebelusului, copilului sau adultului ( nu ustura, nu doare, nu are gust neplacut). Sunt aspecte testate in primul rand pe pielea mea, asa ca vorbesc in cunostinta de cauza.

Inclusiv forma de spray Marimer Sinuzite si Rinite de 30 ml are sistem de microdifuziune, ceea ce nu are niciun alt spray de 30 ml prezent in Romania( restul sunt pump-spray, adica cu jet, care nu spala uniform). Daca nu folositi des, sau nu sunteti familie mare ca noi, spray-ul de 30 de ml este potrivit. Altfel, ca si raport cantitate-pret, va spun cu mana pe inima ca cel de 100 de ml este mult, mult mai avantajos. Avantajul cel mai mare este ca au gama de produse dedicate bebelusilor, ceea ce mi-as fi dorit sa existe si atunci cand ai mei au fost micuti, fiindca sunt special formulate si construite pentru narile minuscule si sensibile ale nou nascutilor.

Ca “trivia”, voi stiati ca: apa de mare din produsele Marimer se extrage din zona Saint Malo (Marea Manecii), de la mare adancime (este zona cu cele mai puternice maree si e considerata ca fiind extrem de bogata in minerale si alte oligoelemente marine)? Această zonă, aflată în apropierea golfului Mont Saint Michel, este renumită pentru calitatea apelor sale. Este una dintre cele mai mari regiuni de producţie de stridii din Franţa.

Golful Mont Saint Michel este locul unde se întâlnesc cele mai puternice maree din Franţa, precum şi din lume. Permanenta mişcare a apelor asigură  o mare diversitate de elemente minerale

Sursa foto