În timp ce citeam bilanţul pe 2015 al programului Mobile Kids iniţiat de Mercedes Benz România în colaborare cu Organizaţia “Salvaţi Copiii”, mi-a atras atenţia o frază: “Cunoaşterea regulilor de circulaţie de la o vârstă fragedă reprezintă baza unui viitor şofer responsabil.”

Da, am mai spus asta si ieri pe Facebook, aceasta este cheia, ideea esenţială de la care ar trebui să pornim toţi şi de aceea îmi doresc că celor peste 3000 de copii care au beneficiat anul acesta de cursurile de educaţie rutieră să li se mai alăture zeci de alte mii de copii în anii următori. Mi-aş dori să văd mult mai multe programe dedicate acestui subiect.

Poate aşa nu aş mai vedea copii mici ţinuţi în braţe pe scaunul din dreapta, sau copii care deşi stau pe bancheta din spate nu au centura de siguranţă prinsă. Poate aşa nu aş mai vedea zi de zi, copii traversând prin locuri nepermise, dar în aceeaşi notă, poate nu aş mai vedea nici adulţi care nu dau prioritate la trecerea de pietoni din faţa şcolii.

Dincolo de programul Mobile Kids, care beneficiază şi de prezenţa mascotei Moki, un guguloi de energie care transformă lecţiile într-o joacă interactivă şi interesantă şi care dă o cu totul altă dimensiune ideii de a „învăţa”, Mercedes Benz a dezvoltat şi un site dedicat acestei campanii. Site-ul a devenit un instrument pentru toți cei care doresc să învețe regulile de circulație într-un mod plăcut.

Sunt clipuri disponibile ce au ca subiect acţiuni legate de siguranţă rutieră prin respectarea regulilor de circulaţie, atât ca pasager, cât şi ca pieton, purtarea centurii de siguranţă. Într-un alt video este subliniată necesitatea de a instala scaune speciale în maşină, pentru copii, potrivit grupei de vârstă. Un alt subiect abordat este legat de echiparea corespunzătoare dacă se circulă cu bicicleta, rolele sau cu alte mijloace.

Nu este vorba doar de siguranţa noastră şi a copiilor noştri. Dacă acest program (sau altul similar) ajunge la cât mai mulţi copii, treptat-treptat tot mai mulţi copii vor deveni mai conştienţi de ceea ce trebuie să facă atunci când sunt în trafic pentru a fi în siguranţă, şi sunt sigură, îşi vor învăţa, unii dintre ei chiar şi părinţii, cum să se comporte mai responsabil atunci când ies pe stradă. Numai în acest fel se poate construi o generaţie de şoferi mai prudenţi şi mai responsabili faţă de vieţile lor şi cele ale celorlaţi din jur.

Programul va continua şi în 2016, iar unităţile de învăţământ care doresc să se înscrie în ediţiile viitoare ale programului Mobile Kids pot contacta reprezentantul Organizaţiei Salvaţi Copiii – Andreea Hagiu, la adresa de email andreea.hagiu@salvaticopiii.ro.

Mobile Kids face parte din programul global Daimler, de educaţie rutieră pentru copii şi este implementat de peste 14 ani la nivel internaţional iar eu nu pot decât să mă bucur că de peste 3 ani s-a alăturat şi ţara noastră programului. La cât mai mulţi să fie.