Descoperirea inceputului de an este pentru mine, ca părinte, MyKoolio. Caut de mult alternative de e-learning pentru Rebecca mai ales, dar alternative construite logic, prietenoase ca şi mod de utilizare (usability) şi mai ales, utile. Cu Rebecca suntem într-un punct în care volumul de materie a crescut brusc, la clasă e din ce în ce mai complicat să aprofundeze tot ceea ce se predă, dincolo de asta se pregăteşte de “marele” salt în clasa a V-a, de care nu prea am auzit de bine, fiind resimţită ca o clasa “şoc” pentru marea majoritate a copiilor. Nu mai spun de faptul că generaţiile astea nu sunt făcute să stea la un birou şi să facă dintr-o culegere zeci de exerciţii. Este obstacolul de care mă lovesc din ce în ce mai des şi rezultatul începe să devină previzibil (şi este absolut firesc): după o oră de teme devine frustrată, nu înţelege “DE CE?”, fiindcă nu vede o finalitate a acestor teme, începem discuţiile şi recunosc că uneori rămân fără argumente şi mă împotmolesc în tristeţea lui: “pentru că aşa trebuie”. Generaţiile acestea care vin puternic din spate se definesc în primul rând prin acţiune şi interactivitate şi de aceea materiile şi programele trebuie regândite, astfel încât să poată fi adaptate acestei realităţi. Nu încerc în momentul de faţă nici să critic sistemul, nici să îi scot în evidenţă minusurile, de astea suntem cu toţii conştienţi şi deşi am vorbit de multe ori despre ele, rareori am găsit şi o soluţie.
Platforma de care vă spuneam mai sus că e descoperirea începutului de an pentru mine poate fi parte a soluţiei. În zilele care au trecut înscrierii mele pe platforma am stat şi am luat-o la bani mărunţi, nu numai că şi materie şi exerciţii (am analizat-o îndeaproape mai ales pe zona ciclului primar, cu care, de altfel, sunt foarte familiarizată). Este impecabil structurată, cu zona teoretică dar şi zona de exerciţii rezolvate şi exerciţii pe grade diferite de dificultate (disponibilă contracost). De fapt nici nu prea ar putea fi altfel gândită, de “arhitectură” acesteia ocupându-se un colectiv de 20 de profesori conduşi de nimeni altcineva decât coordonatorul Lotului Olimpic Naţional de Matematică, Prof. Radu Gologan (în caz că nu ştiţi cine este, aveţi aici un interviu senzaţional cu dânsul).
În tot acest demers a fost implicat şi un grup de 30 de elevi, până la urmă, beneficiarii direcţi ai platformei.
Accesul la platforma este disponibil şi părinţilor, existând o zonă special creată pentru ei, în care ei pot observa evoluţia copiilor şi pot primi statistici referitoare la exerciţiile rezolvate de copii. De fapt părinţii sunt cei care îşi şi înscriu copiii la cursurile respective (eu, de exemplu, i-am înscris pe Rebecca şi pe David), fiecare având contul sau personal. Există şi o zonă pentru profesori (nu am ajuns la aceasta, însă dacă sunteţi învăţători sau profesori vă invit cu drag să testaţi platforma şi după aceea să reveniţi aici la mine pentru a va spune părerea despre calitatea şi nivelul acesteia).
Mi-a plăcut mult felul în care este gândită, ca un joc, cu un grad mare de interactivitate şi din câte am înţeles, în curând vor fi disponibile şi mai multe “features”, care îi vor creşte şi mai tare gradul acesta de interactivitate: un chat dar şi posibilitatea de concursuri şi dueluri între copii. Povestea de la care s-a plecat este şi ea la fel de jucăuşă precum este şi numele (care, apropos, înseamnă şcoală în finlandeză “koulu”). Profesorul Koolio vine de pe o planetă unde extratereştrii (koolienii) şi-au atins potenţialul maxim al inteligenţei. Pentru a putea progresa, planetă lor are nevoie de înţelepciune. Iar pământenii par a fi singurii care îi pot ajută acum. Acest lucru este posibil deoarece potenţialul uman este mult mai mare decât cel extraterestru. Tocmai de asta el îi va învăţa pe elevi, iar aceştia vor crea neuroni noi pe care Koolio îi copiază şi îi colecţionează pentru a-i duce pe planeta lui. Pentru că neuronii trebuie să fie testaţi în orice condiţii, iar galaxia lor este foarte asemănătoare cu a noastră, elevii se vor plimbă pe diverse planete pentru a vedea dacă aceşti noi neuroni rezistă în orice condiţii.
Mergeţi şi testaţi platforma, spuneţi-mi ce v-a plăcut, ce v-a plăcut mai puţin, unde este loc de mai bine, fiindcă ei sunt la început şi da, este nevoie şi de susţinerea noastră, chiar dacă aceasta se poate tranduce şi printr-un feedback onest. Primii 1000 de părinţi înscrişi beneficiază şi de oferta specială (), primind acces în zona “premium”, unde sunt disponibile pentru copii şi exerciţiile pe nivele de dificultate şi multe alte opţiuni, ulterior această zona costând 28 de lei pe luna, un preţ, zic eu, mai mult decât onest, ţinând cont de cât efort şi câtă muncă s-a depus la construirea acestei platforme. Îmi doresc şi sper din inima că această să crească şi să pună bazele unei comunităţi puternice şi unite de copii, părinţi şi profesori.
Vă las la final cu un scurt mesaj de la fondatori:
“Ideea platformei mykoolio.com a plecat de la un gând simplu, dar foarte important, unul avut şi de filosoful Constantin Noica: “De învăţat înveţi multe şi de la toţi. Dar profesor nu e decât cel care te învaţă să înveţi.” Astfel, am adus împreună unii dintre cei mai experimentaţi şi devotaţi profesori din ţară, pentru a crea o platforma care face exact asta, te învaţă cum să înveţi.
Deoarece ne dorim că viitoarele generaţii să îşi dezvolte gândirea logică, nu doar capacitatea de memorare. Vrem să creştem oameni inteligenţi, nu roboţi. De o astfel de educaţie ar trebui să beneficieze toţi elevii. De aceea am făcut eforturi că platforma să fie accesibilă tuturor, atât tehnic, cât şi din punct de vedere al costurilor.”
Despre asta este vorba.
Vă aştept cu păreri, dar şi cu critici. Eu revin cu părerea Rebeccăi.
Sunt curioasa de aceasta platforma si ma intereseaza pt copilul meu.