Dintr-o lipsa totala de timp, desi in capul meu mi-am dorit si chiar mi-am „scris” niste articole lungi pe aceste subiecte, ma voi rezuma la a anunta doua frumoase parteneriate media in care sunt si eu implicata, doua conferinte pe care, intr-un alt univers, niciun parinte cu scaun la cap nu le-ar rata. Motivele sunt numeroase, tocmai ce am spus ca ar fi facut obiectul si subiectul a doua articole ce stau frumos scrise in capul meu si asteapta ca eu sa gasesc timp pentru a le si asterne pe foaia virtuala.

Prima conferinta va avea loc in martie, in mai putin de o luna si as recomanda-o oricarui parinte care are un copil ce este deja in ciclul primar, asa, ca pe ultima suta de metri si o are in prim plan pe Meg Hickling, poate cel mai cunoscut nume la nivel mondial cand vine vorba despre educatia sexuala.

12728822_1090638314292814_2262957839626882519_n

„Principala preocupare a lui Meg Hickling atunci cand le vorbeste parintilor este sa sa ofere acestora instrumentele, informatiile si increderea de a vorbi cu copii lor, devreme si des, ori de cate ori apare un moment de invatare. (teachable moment). Ea sustine ca o educatie sexuala eficienta se bazeaza pe stabilirea unor obiective de invatare adaptate varstei copiilor. Ea a inventat termenul de “stiinta corpului“ pentru a stabili cadrul general al discutiior ei cu copiii. Abordarea ei deschisa si profesionala ii ajuta pe parinti sa se simta confortabil atunci cand vorbesc cu copiii lor despre un subiect ce uneori poate fi incomod. Atunci cand copiii sunt bine informati si se simt in largul lor sa foloseasca numele medicale pentru partile lor intime ei devin mult mai bine pregatiti pentru a face fata abuzurilor de natura sexuala.”

Conferinta va avea loc intre 19 si 20 martie, prima zi fiind dedicata parintilor, iar cea de a doua specialistilor, detalii complete despre agenda si inscrieri gasiti aici si aici. As merge chiar mai departe, spunand ca aceasta conferinta ar trebui bifata in cuplu, astfel incat sa fiti siguri ca absorbiti cat mai multe informatii, cat mai complete si ca le acoperiti din ambele perspective.

Si daca in continuare va intrebati de ce ar trebui sa mergeti la o conferinta unde sa o ascultati pe o doamna vorbind despre sex si sexualitate, tineti minte un singur amanunt: tinerii ai caror parinti discuta cu ei despre toate aspectele sexualitatii, tind sa amane inceperea activitatii sexuale, in comparatie cu cei care nu vorbesc cu parintii lor despre acest lucru.

Mai multe despre subiect (si acum poate ma intelegeti de ce am zis mai sus ca am o multime de scris si de impartasit) intr-un articol viitor. Pana atunci vizitati site-ul dedicat conferintei, sunt o multime de resurse folositoare si pline de informatii valoroase.

 

Al doilea eveniment va avea loc in a doua zi din aprilie, o are in prim plan pe Tina Payne Bryson, Director de Educație Parentală a Institutului Mindsight din California. Vorbim aici de un „next level” in ceea ce priveste abordarea relatiei cu copiii, fiindca tot ceea ce sustine in prezentarile sale Tina Bryson se foloseste de cele mai recente descoperiri in domeniul neurostiintei si abordeaza notiuni complexe din acest domeniu, precum neuroplasticitatea, neuronii oglinda, pe care le transmite parintilor intr-un mod accesibil.

De ce sa mergeti la aceasta conferinta? Aveti aici destule motive. Eu as mai adauga doua, care sunt mai mult niste observatii personale.

Primul este ca de atatia ani incoace, de cand sunt mama, de cand scriu pentru o comunitate mai mare sau mai mica si de cand interactionez cu un numar mai mare de persoane decat mi-as fi putut imagina vreodata ca ar fi posibil (in a pre-internet era) vad ca exista in continuare o confuzie totala in randul parintilor si al adultilor, in general, in ceea ce priveste conceptul de disciplina, care este vazut in alb si negru. Conceptul, este automat asociat cu coercitia, impunerea vointei, existenta unui sistem de pedepse si recompense. Lipsa de disciplina in sensul clasic este si mai si, fiind asociata cu indiferenta, slabiciunea. Pe de alta parte, sunt foarte multi parinti care exact in aceasta directie au si luat-o, sub umbrela „copilului meu ii permit sa faca orice”, fara sa existe un guidance sau vreo interventie din partea lor.

 

disciplina-fara-dramaxTINA

Al doilea este mai recent, vine din experienta noastra in spital si din lucrurile vazute acolo. Am concluzionat undeva la finalul sederii noastre, cu un gust tare amar, ca cel mai elocvent examen de parenting este cel din spital, desi nu i-l doresc nimanui. Insa acolo se vede cu adevarat cat de bine functioneaza o relatie parinte copil, cat de constienta si autentic este aceasta relatie si cata incredere (reala, „oarba” chiar m-as hazarda sa spun) exista intre cei aflati in relatie si cata rabdare se ofera din cele doua parti. Nu pot spune mai multe, este un subiect atat de delicat si cu atat de mult impact emotional, incat inca nu sunt pregatita sa il impartasesc, dar pot spune ca este un test, real si dureros, de situatie limita, in care se vede cu adevarat cine si ce fel de „parenting” practica.

Deci, tineti minte, 2 aprilie, Tina Payne Bryson cu strategii si instrumente  pe care le puteti folosi in relatia cu copiii, pentru a-i putea ghida si indruma intr-un mod care sa le respecte esenta si sa le permita sa se dezvolte si sa isi atinga adevaratul potential. Totul dublat de dovezi stiintifice, fiindca pana acum 20-30 de ani exista o lacuna pe aceasta zona, iar neurostiinta a avut marea onoare de a incepe sa umple aceste goluri. Informatii complete despre conferinta, preturi, agenda si inscriere aveti aici.