Saptamana trecuta am vizionat, fara copii, The Jungle Book.

Ne-am dus fara ei, cu gandul la animatia originala, dar si la trailer-ul care indica o poveste destul de serioasa, in ideea de a testa noi mai intai filmul. Am facut asta dupa ce la Bunul Dinozaur, dar mai ales la Zootropolis, la finalul filmelor, baietii nostri au avut multe intrebari si anumite reactii legate de felul in care se transforma animalele bune in animale salbatice. Am descoperit in sala de spectacol ca nu eram singurii parinti care vizionau filmul fara copii pentru a verifica daca ii pot aduce ulterior si pe acestia.

Filmul inspirat din cartea lui Rudyard Kipling respecta in mare parte povestea originala, dand mai multa importanta anumitor personaje (familia de lupi) si eliminandu-le pe altele (Colonelul Hati, elefantul).

Regizorul Jon Favreau (Iron Man și Iron Man 2) a transformat, cu ajutorul efectelor speciale și folosind in distributie (voice acting) actori consacrati precum Ben Kingsley (Bagheera), Idris Elba (Shere Khan), Lupita Nyong’o (Raksha), Bill Murray (Baloo), Cristopher Walken (King Louie), Scarlett Johanson (Kaa) o poveste pentru copii intr-un spectacol vizual de care se poate bucura chiar si un iubitor de film de actiune.

Filmul este extrem de bine realizat si asta se datoreaza in mare parte folosirii tehnologiei CGI cu ajutorul careia au fost stilizate imagini cu animale reale. Tocmai din acest motiv, filmul este intr-un fel infricosator cu scene surprinzator de realiste care nu sunt tocmai potrivite pentru un copil cu o varsta mai mica de 9-10 ani.

 

In rolul principal, cel al micutului Mowgli a fost distribuit Neel Sethi, un baietel de 12 ani care, dupa mine, a reusit un rol aproape perfect. De ce spun asta? In primul rand mi-a placut expresivitatea si faptul ca nimic din ceea ce a facut micutul Sethi nu a parut fortat, nenatural. Pana si mersul leganat si gestica sunt imprumutate din poveste si din animatia originala.

Filmul este distractiv, umorul si muzica ( Bear Necessities, I wanna be like you) au fost pastrate din pelicula originala, dar pe de alta parte, dupa cum spuneam si mai sus, oarecum infricosator si in multe momente intunecat.

Dupa cum era de asteptat, pe langa America, incasarile record ale filmului au venit din China si din tara de origine a lui Mowgli, India. Totusi cred ca el va fi primit foarte bine si in Europa mai ales de catre familiile cu copii mai mari.

Una peste alta, daca vreti sa retraiti emotiile copilariei (eu mi-am adus aminte cu cat de multa nerabdare asteptam cele 15-20 minute de desene animate difuzate la televiziune romana inainte de 1990), daca vreti sa vedeti o poveste creata pentru copii si adusa acum in lumea adultilor, mergeti la The Jungle Book.

Si daca tot mergeti, pentru un efect garantat, incercati sa o faceti la IMAX-ul din AFI Cotroceni.