Am vazut mai intai discutia la o prietena pe Facebook. Am tot stat sa ma gandesc daca e cazul sa scriu sau nu. Nu imi doresc nici sa fac valuri, nici sa critic, insa atunci cand vad ca nu sunt respectate niste reguli elementare nu pot sa nu vorbesc.
Am tot respectul pentru cei de la Organizatia Salvati Copiii. I-am sustinut in nenumarate randuri, atat public cat si in privat. Cu vorbe dar si cu fapte. Apreciez tot ceea ce fac, mai ales pe zona de violenta si abuzuri. Am tot respectul pentru multe din doamnele prezente la evenimentul in cauza, le cunosc si le admir.
Dar nu despre asta este vorba mai jos.
Nici nu stiu cu ce sa incep enumerarea de erori din imaginile de mai jos, insa poate cea mai flagranta mi se pare aceea de a lasa un strain sa aiba contact direct cu un nou nascut.
Sau de a tine la o distanta atat de mica un telefon de un nou nascut (stiati ca telefoanele voastre pot avea mai multe bacterii decat un vas de toaleta publica?!?).
Exista oare acordul scris al parintilor pentru acele prim-planuri? Si da, este necesar si am fost implicata in trecut in campanii cu alte asociatii si mereu s-a respectat dreptul la viata privata si la intimitate al nou nascutului.
Recunosc, mi-au lasat un gust amar cele vazute. Poate sunt si subiectiva, fiindca am avut si eu doi copii care au stat in salon la prematuri, pentru foarte putina vreme, e adevarat, si la care aveam acces strict controlat, o data la trei ore. Si nu, nu mi-as fi dorit sa stiu ca este liber la plimbare pentru persoane straine venite din afara. Tatal nu a avut acces in zona aceea. Si vorbesc de niste reguli care in 2006 si in 2009, la o alta maternitate decat cea aflata in discutie, Giulesti, inainte de incendiu, erau mai „laxe” ca sa fiu delicata in exprimare.
Astept un punct de vedere oficial al Organizatiei.
Sursa imaginilor este pagina de Facebook a Organizatiei Salvati Copiii.
Pana pe 25 mai puteti sa redirectionati si voi 2% catre orice organizatie va doriti, inclusiv catre Salvati Copiii. Eforturile lor sunt admirabile si cu pasi mici au reusit lucruri mari pana acum.
La una dintre dnei ii iesise tocul afara din aceea protectie pentru pantofi…nu mai zic nimic altceva.
Dragă Bogdana,
Îţi mulţumim că ai adresat acest subiect, apreciem foarte mult preocuparea ta! Te rugăm să ne permiţi să facem câteva precizări. Fiecare eveniment de dotare a unei secţii de nou-născuţi este precedat de una sau mai multe vizite pregătitoare în maternitate, ocazie cu care discutăm cu echipa medicală pentru a stabili care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm la vizita în secţia de neonatologie, discutăm cu părinţii copiilor aflaţi în secţie şi obţinem acordurile acestora pentru a documenta dotarea maternităţii, ne asigurăm că vizita noastră va respecta toate măsurile de siguranţă. La evenimentul de ieri, de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, am avut acordul tuturor părinţilor pentru copiii care apar în fotografii. De fiecare dată fotografiem doar copiii pentru care avem acordul părinţilor, iar în 99% din cazuri părinţii sunt extrem de bucuroşi şi dornici să ne susţină, ei sunt alături de campania Salvaţi Copiii, mai ales că micuţii lor beneficiază de echipamentele medicale donate. În orice secţie de neonatologie există restricţii, dar acestea nu sunt totale. În acest caz, vizitatorii au fost echipaţi corespunzător şi în salonul respectiv erau copiii echilibraţi, nu prematuri extremi aflaţi în terapie intensivă. Vizita a fost scurtă şi ne-am luat toate măsurile de precauţie, iar cadrele medicale au fost prezente pe toată durata vizitei, ne-au supravegheat şi îndrumat.
Nicio clipă nu am avut intenţia de a expune copiii la vreun pericol, departe de noi gândul de a fi rău-intenţionaţi. Pentru noi este important să asigurăm transparența activităţilor noastre, astfel încât susţinătorii noştri să vadă donaţiile oferite şi să aibă garanţia că sprijinul lor ajunge unde trebuie. Desigur, niciodată în cele 58 de maternităţi pe care le-am dotat până acum nu am pus nimic mai presus de siguranţa copiilor. Ne pare rău dacă pozele nu au reflectat pe deplin intenţiile noastre, dar la următoarea dotare ne-am bucura să te avem alături, pentru a vedea cum se desfăşoară o astfel de dotare.
Cu mulţumiri,
Salvaţi Copiii România
In primul rand, multumesc pentru raspunsul prompt si foarte detaliat. In al doilea rand, ma bucur foarte mult ca exista acordul parintilor. In al treilea rand, vreau sa subliniez ca nimeni nu a pus la indoiala bunele intentii ale Organizatiei (stiu ca ma repet, insa in mai multe randuri am scris la modul admirativ despre Salvati Copiii – o simpla cautare printre articolele de pe blog poate fi lamuritoare). Pentru mine, Salvati Copiii este un reper si cred ca cu asta am zis tot. Sper sa luati acest feedback sincer din partea mea exact asa cum este el. Nimeni nu face lucrurile perfect, oricine poate gresi, parerea mea sincera este ca de aceasta data a fost un mic lant de erori neintentionate si dorinta mea e ca pe viitor sa se poata schimba lucrurile.
Va asigur ca, cu toate masurile luate (Ioana – Printesa Urbana mi-a mentionat solutia dezinfectanta folosita, botoseii si halatul) riscurile sunt mult prea mari si nu stiu cat va puteti asuma ulterior. In imaginea in care doamna atinge manuta copilului, se vad clar numeroasele semne de la branule. Vorbim da, de un prematur echilibrat, dar de un prematur care, din imagine pare ca nu are mai mult de 2 kilograme, un prematur care este in pampers doar si care in mod normal nu ar trebui sa intre in contact cu medii si culturi de bacterii complet straine de el. Este o imagine care pe mine ma intristeaza. Oricat m-ar impresiona (si va asigur ca ma impresioneaza pana peste poate), nu mi-as permite sa ating copilul unei alte mame, fara ca acea mama sa fie prezenta si in conditiile delicate in care acel copil lupta pana la urma pentru propria-i viata.
Inteleg perfect importanta faptul ca oamenii trebuie sa vada donatiile materializandu-se si cred cu tarie ca exista multe alte variante cu un impact similar decat aceasta.
Sunt onorata de invitatie, o accept cu cea mai mare placere. Tinem legatura.