Despre faptul ca noi calatorim mult impreuna cu Radu, David si Rebecca, cred ca deja stiti. Ceea ce nu stiti insa este faptul ca, involuntar (sau poate dimpotriva!) pana acum aproape doi ani, am ales sa calatorim aproape mereu in locuri incarcate de istorie.
Fie ca am mers la mare in Grecia (Thassos), fie ca am mers la munte sau prin diverse alte locuri am legat aproape mereu calatoriile noastre de vizitarea obiectivelor istorice din zonele respective.

Pana acum doi ani am facut-o mai mult instinctiv, probabil atrasi de pasiunea noastra, a adultilor, pentru istorie (oricine a facut Sava in generatiile noastre isi aduce aminte cu placere de profesorul Zbuchea, well, Bogdana l-a avut pe Grosu…). Eu probabil am facut-o amintindu-mi si de anii copilariei atunci cand bunicul meu ma ducea in vacantele de vara sa vizitez muzee, pesteri, castele si cetati din Romania.
Dupa ce copiii nostri, in special cei mari, au prins si ei de la scoala gustul istoriei (gustul calatoriilor il aveau din plin), am inceput sa vizitam, de data aceasta constient, aproape la fiecare plecare, fie cetati, fie pesteri sau manastiri, locuri pline de povesti cu cavaleri si domnite, vrajitoare sau dragoni (pentru Raducu).
David si Rebecca au luat contact din ce in ce mai mult cu istoria romanilor, intrebarile s-au inmultit odata cu dorinta lor de a vedea locurile in care au trait dacii si romanii si mai apoi voievozii si cavalerii din epoca medievala. Muzeul de istorie si muzeul militar sunt primele in lista lor de preferinte iar noi le vizitam cel putin o data pe luna. Castelul Bran si cetatea Rasnov datorita proximitatii sunt alte doua repere importante pe lista de locuri de vizitat des a copiilor nostri.
Anul acesta le-am propus (si ei au fost extrem de entuziasmati) ca in prima parte a vacantei de vara timp de 10-12 zile sa facem un traseu mai lung prin Romania, traseu marcat de cetati, castele si pesteri (o alta mare pasiune a lor). Ne-am propus sa pornim (din nou) din Transilvania cu cetatile din zona Rasnov – Bran, vom urca apoi spre Fagaras, Viscri, Cinsor si Sibiu, apoi trecand prin Alba Iulia ne vom opri undeva langa Cluj si vom lua la rand cetatile si pesterile din Apuseni.
Traseul nostru inca nu e definitivat in cele mai mici detalii si tocmai de aceea m-am bucurat extrem de tare atunci cand am aflat despre faptul ca cei de la Bitdefender au venit intr-un fel in intampinarea noastra si au creat o aplicatie care isi invita utilizatorii sa (re)descopere monumente istorice de pe intreg teritoriul Romaniei (dave dacice, castele medieval, biserici fortificate).
Pasionatii de istorie asa cum suntem noi vor avea de acum utilizand aplicatia “Drumul Cetatilor” incolo un ghid care ii va ajuta sa afle informatii noi despre obiectivele turistice aflate pe traseele alese de ei, un ajutor in a afla indicatii in legatura cu directiile rutiere pe care le au de urmat si nu in ultimul rand un instrument prin care vor putea promova monumentele vizitate.
Pe scurt, Drumul Cetatilor e un fel de indrumar turistic, o aplicatie de vacanta care ne va purta pe drumul istoriei si ne va ajuta sa gasim locurile in care au trait voievozii, cavalerii si domnitele atat de indragiti de copiii nostri. In plus, la fiecare check in la cate un obiectiv vizitat ma voi putea lauda si spune copiilor mei ca rangul meu in aplicatie va creste de la strajer, logofat si vornic pana la voievod ☺.

Aplicatia o puteti descarca la fel cum am facut-o si noi, din App Store (pentru utilizatorii de IOS) sau Google Play (pentru Android).

Noi cu siguranta o vom instala si pe tabletele copiilor si chiar ii vom ajuta si incuraja sa o foloseasca, sa isi castige fiecare rangul medieval.
Nu in ultimul rand, ma bucur sincer ca un brand 100% romanesc cum este Bitdefender s-a gandit sa promoveze intr-un fel aparte si totusi modern istoria, traditia si valorile romanesti!