Dupa ce ieri am citit mai multe pe subiectul Haralambie (Harambe o chema pe gorila, insa eu am citit prima oara Haralambie si asa mi-a ramas in cap), azi mi-a picat sub ochi articolul acesta de pe CNN.

Imediat dupa intamplare, unii bravi comentatori americani au tras concluzia: parintilor le trebuie niste lese pentru a-si tine copiii si pentru a-i opri sa o ia pe unde nu trebuie. Eventual si-o botnita, as adauga eu, cu un gust amar.

Deci, conform gandirii unor americani (care nu-s deloc departe de ai conationalii nostri)

  1. gradina zoo din Cincinatti nu are nicio vina,
  2. parintii nu au nicio vina – unii martori declara ca mama nu ar fi deloc de vina pentru faptul ca copilul a fentat gardurile (alti martori declara ca l-ar fi auzit pe copil spunandu-i mamei sale cu cateva minute inainte ca acesta sa dispara ca „se duce la apa”), mama a declarat pe facebook, intr-un post ulterior sters ca „in final, accidente se intampla mereu”

Concluzie: copilul este de vina si lui ii trebuie lesa. 

Autoarea articolului de pe CNN incearca sa explice de ce lesa nu e numai inutila ci si umilitoare, si bine face, sper doar sa aiba si efect.

Ca altfel, e ca la noi, pe principiul: „Si pe mine m-au batut ai mei si uite ce bine am ajuns”.

Astora si tuturor celor care cred ca o palma nu face nimic, sau ca „acolo unde da mama, creste”, sau ca umilirea si jignirile educa sau previn comportamente indezirabile, le-as face cadou cate un exemplar din cartea Mariei Olaru, Pretul aurului – sinceritate incomoda.

Cat despre decizia celor de la Gradina Zoo nu stau sa discut. Nu am cunostinte in materie, nu-s din domeniu si oricum e inutil.

Harambe, odihneste-te in pace!

Sursa foto: CNN – Gorile de munte odihnindu-se in Parcul National Kahuzi-Biega din Republica Democrata Congo