Pentru ca fix exact acum o saptamana, cu inima cat un purice, mi-am trimis copila la Salonic, de unde a fost preluata de tatal ei, m-am gandit ca poate ar fi bine sa va explic cum e toata procedura de calatorie pentru un „minor neinsotit”.
In primul rand, atunci cand ii achizitionati biletul, cel putin la Tarom, trebuie sa platiti o taxa de insotitor de 40 de euro sau echivalent in lei. Atentie, tineti alaturi de biletul de avion si factura+chitanta care dovedesc plata taxei, fiindca eu am fost intrebata de doua ori daca am achitat taxa si in mod normal ar fi trebuit sa am chitanta doveditoare (de parca oamenii nu ar fi vazut in sistem ca a fost achitata). De altfel, au fost mai interesati sa verifice plata taxei aleia, decat sa ma verifice pe mine (de exemplu, nimeni nu mi-a cerut vreun act de identitate).
In al doilea rand, aveti nevoie, de o declaratie notariala prin care ambii parinti isi dau acordul ca respectivul copil sa calatoreasc insotit de un reprezentant Tarom (un model aveti aici, dar notarii stiu despre ce este vorba si va vor oferi propriile modele, care altfel, in esenta contin aceleasi informatii). Un exemplar va ramane persoana care preda copilul si unul la persoana care preia copilul la aterizare. Pentru declaratie aveti nevoie de: buletine, pasapoarte (ale voastre si al copilului), biletul de avion si orice alte acte (de exemplu, la noi a fost Hotararea Judecatoreasca de incredintare).
In momentul in care ajungeti la check-in trebuie sa completati un formular in foarte multe exemplare autocopiative, in care reluati toata poliloghia din declaratie, atata doar ca acum va si semnati, unul la predare, unul la preluare. Nu va stresati, nu veti intra in posesia niciunui exemplar din toate aceste formulare. De fapt, copilul va este luat si nu primiti nimic la schimb. Noi nu am stiut nici macar numele persoanei care a luat-o pe Rebecca (am prins noi in zbor un nume, dar nici acum nu suntem siguri ca ala era numele insotitoarei). Altfel, am vorbit mereu cu ea la telefon.
Ca si procedura dupa predarea copilului, ea a trecut prin filtrele obisnuite (are prioritate, totusi, fiindca nu a stat la nicio coada, nici macar la trecerea frontierei, a bagat-o insotitoarea pe la un ghiseu destinat personalului navigant, cred), si ulterior a dus-o direct la avion, cel putin asa am inteles din toata discutia ulterioara cu ea, dupa care insotitoarea a disparut.
La aterizare, stewardesele de pe zborul Tarom au predat-o catre doua persoane de la security din Grecia, evident, grecoaice, care au predat-o apoi tatalui ei, fara bagaj. In momentul in care a intrebat el despre bagaj, atunci au scos un „ah, bagajul!” si au facut cale intoarsa in zona de ridicare a bagajelor si au pescuit si valiza copilei.
Atentie, la copiii cu varsta intre 2 si 5 ani trebuie sa platiti si biletul dus – intors pentru insotitorul din partea Tarom!
Linkuri utile: Politia de frontiera – conditii de calatorie pentru minori
Tarom – informatii pasageri
Lista conditii calatorie pentru alte linii aeriene
La Ryan Air si Wizz Air nu este permisa calatoria minorilor neinsotiti. La Blue Air se poate.
Un articol foarte complet pe subiect aveti pe esky.ro si un altul pe paravion.ro.
Cat despre emotii, nu mai zic nimic. Am tras o boceala in aeroport, dupa ce am vazut-o disparand dincolo de trecerea frontierei si mi-ar fi prins bine niste extraverale.
Am urmarit-o pe Flight Radar, o aplicatie foarte faina si utila din cand in cand :) Nu stiu cat de utila, ca m-au luat iar emotiile cand am vazut ca zboara cu un ATR (in imaginea de mai sus), dar totul a fost in regula pana la urma :)
Utile informatii, multumim!
Din experienta recenta, as dori sa adaug o informative utila pentru situatia in care copilul este insotit de o persoana cunoscuta (o prietena in cazul nostru): pe langa declaratia ambilor parinti autentificata la notar, persoana insotitoare trebuie sa aiba un extras de cazier judiciar (informatie pe care nu o afli de la notar).
Da, asa este, trebuie cazier judiciar!
Nu este adevărat, informația despre cazierul judiciar ți-o spun și birourile notariale, așa din omenie, sau cel puțin biroul la care lucrez eu așa procedează. Nu este obligația biroului notarial, dar experiența ne-a învățat așa și oamenii chiar se bucură pentru că nu toți știu acest aspect, le este utilă informația.
Hey am niste intrebari:
1.Zborul poate avea escala
2.trebuie sa umblii prin tribunale pentru declaratia notariala sau o pot imprima pe aceasta si completa?
Buna,
1. indiferent daca zborul are escala sau nu, copilul este in „gestiunea” unui insotitor pe toata durata calatoriei.
2. Declaratia notariala se face, asa cum ii spune si numele, la un notar. Nu ai nicio treaba cu tribunale. In ceea ce priveste partea a doua a intrebarii, nu inteleg ce sa printezi si sa completezi. Declaratia notariala o vei primi de la notariat in mai multe exemplare
Am fost foarte uimit sa vad ca exista si trolere speciale pentru copii, cu dimensiunile corecte pentru avion, mai ales ca de la o varsta vrea sa aiba valiza lui. Pentru parintii care sunt interesati de asa ceva, le gasiti aici https://www.mykitty.ro/trolere-copii
Buna..acum am dat de articolul tau.Poate ma poti ajuta.Daca ai actul de divort de la notar,hotararea cum ca iti este incredintat copilul,mai e nevoie si de declaratia tatalui la notar pt a trimite copilul cu un insotitor de zbor????
Bună ziua, sunt și eu într-o situație asemănătoare,fetița mea este în România în vacanță la tatăl ei și trebuie sa se întoarcă în septembrie la mine în Anglia, vreau sa știu, pentru că am sunat la consulatul României și nu mi-au dat nici o informație concreta, ori nu știa ea ori nu știu, trebuie să cumpăr biletul înainte de a face declarația sau nu contează, este pentru prima oara când fetita mea zboară singura cu însoțitor de la compania aeriana, aștept răspuns, mulțumesc frumos