Nebunia cu Pokemonii a inceput de pe 6 iulie, de miercurea trecuta (pana acum a inregistrat peste 2 milioane de descarcari). Intre timp am citit despre un tip care a fost prins de actuala prietena in timp ce vana Pokemoni la fosta prietena acasa, despre un altul care alerga dupa Pokemoni in timp ce sotia se pregatea sa intre in cezariana, am vazut imagini cu un semn pe autostrada „Don’t Pokemon and drive” (nu stiu cat de real este, dar la cat de razna e lumea asta, tot ce se poate sa fie!), insa ce mi se pare cel mai nasol si periculos este ca e un joc in care realitatea si virtualul se intalnesc si e jucat deopotriva de copii si de adulti si mai ales ca fiind la inceput, este plin de bug-uri si scapari.
Asa ca, inainte sa va lasati copiii sa joace acest joc, as zice sa fiti atenti la urmatoarele chestii:
- Ademenirea. Fiind un joc in care trebuie sa tot alergi prin diverse locuri ca sa prinzi monstrii aia, ganditi-va ca copilul vostru poate interactiona nu numai cu straini draguti ci, la fel de usor, poate interactiona cu niste predatori sau pedofili. Ma gandesc ca e raiul pentru astia acum, cu jocul asta :(. Cum pot fi ademeniti? Simplu, o varianta a jocului iti se arata ce Pokemoni mai sunt in zona in care te afli si esti chemat sa ii prinzi si pe aceia.
- Oferirea la liber de informatii despre locurile unde te afli. Jocul se bazeaza pe geolocatie. Cu alte cuvinte, trebuie sa dai „on” la location services si faza „tare” a fost ca pana de curand, dintr-o „scapare” google oferea acces la toate datele, odata ce utilizatorul se loga in joc cu contul de google. Se pare ca este in curs de remediere aceasta problema. Orisicum, revin la primul paragraf, cu tipul prins de actuala jucand Pokemon la fosta acasa, prins evident pe baza istoricului de locatii :) si acum merg un pas mai departe si imaginati-va ce pot face niste straini rau intentionati cu aceste informatii (in Missouri a si fost un caz in care un grup de infractori au ademenit opt persoane intr-un loc si i-au deposedat de toate bunurile pe care le aveau asupra lor)
- Consuma mult trafic. Fiindca te plimbi dintr-o parte in alta nu te mai conectezi la wifi, ci mergi pe 4g mai mereu si traficul se pare ca este urias (happened in the US). Atentie mare la cat se consuma, daca nu vreti sa va treziti cu niste facturi uriase.
- In-app purchases. Mare grija la cardul bancar, fiindca e plin de aceste oferte incrucisate si deja sunt cazuri de cumparaturi serioase (nu ca nu s-ar sti inca de pe vremea mult mai inocentei Angela si a prietenului ei, Tom). In fiecare zi se cumpara aplicatii in sistemul in-app purchases in valoare de 1,6 milioane de dolari.
- Te distrage de la mediul inconjurator. Oricum, de cand cu telefoanele, vezi din ce in ce mai des oameni pe strada mergand cu ochii in telefon si nemaifiind atenti la ceea ce se intampla in jurul lor pe strada, dar se pare ca acum a devenit si mai periculos. Metroul din NY a emis chiar si o avertizare pe Twitter in acest sens. Si noi adultii putem deveni distrasi, imaginati-va totusi niste copii care nu au inca deprinsa abilitatea de a folosi atentia distributiva cand sunt pe strada…
In the end, ganditi-va pana la urma ce e de castigat in toata chestia asta. E distractie? Cu siguranta. Insa la fel de sigur se pot gasi variante similare de a-ti distra copiii si fara un telefon. Evident, trebuie sa participi si tu, ca parinte si poate aici e toata problema: unii dintre noi chiar avem senzatia ca un device electronic ne poate inlocui cu succes. NU.
Ah, si de castigat va spun eu cine a castigat: actiunile Ninendo au crescut cu peste 25% in mai putin de o saptamana, ducand valoarea de piata a companiei la peste 9 miliarde de dolari.
Vanati-i daca vreti, insa vanati-i responsabil. Cat despre copii, nu mai zic nimic. Imi aduc iar aminte de un reporter cu care m-am intersectat acum niste ani, pe un material despre gadgeturi care m-a intrebat ce sfat ii dau si ce sa faca fiindca fiica lui de doi ani e dependenta de telefon si face urat daca nu i-l da cand ajunge acasa seara de la serviciu…
Pana la urma, concluzia este una singura:
Dezvoltatorii de astfel de produse fix asta vor: sa dea depenenta copiilor de orice varsta! Insa, controlul e totusi la parinti. Mai ales cand copilul n-are decat 2 ani. Parerea mea…