Sunt destul de reticenta atunci cand vine vorba de articole care incep cu “x lucruri pe care trebuie sa le….” Insa jur ca nu am gasit un titlu mai bun, deoarece chiar asa este. Si multe dintre ele sunt lucruri pe care as fi vrut sa le stiu si eu odata devenita mama. Pe multe din aceste lucruri mi le-am repetat ca o mantra chiar si la al treilea copil, chiar daca le stiam pe de rost, asa ca pot doar sa imi imaginez cat de dificil poate fi pentru o proaspata mama.

  1. Este un timp pentru orice. Asta inseamna ca la fel cum a fost timp sa fii tu in prim plan, acum este timpul lui, al bebelusului. Ii apartii, tu esti tot ceea ce cunoaste, tu esti tot ceea ce conteaza pentru el, prin tine va incepe sa descopere universul, asa ca da, pentru o perioada nu prea iti mai apartii. Si cu cat vine mai repede acceptarea acestei stari de fapt, cu atat tranzitia va fi mai usoara, iar bebelusul, principalul beneficiar al acestei schimbari va fi mai fericit si mai linistit.
  2. Zero asteptari. Asta inseamna ca daca azi noapte bebe a dormit zece ore asta nu inseamna ca si la noapte va dormi zece ore. Daca te culci cu gandul ca si la noapte va dormi la fel si el se va trezi de cincisprezece ori, pentru el va fi absolut normal, insa tu vei fi o epava si o epava nefericita. “Setarea” mintii pe zero asteptari te va ajuta nu numai sa treci peste cele mai grele nopti sau zile, insa te va tine concentrata efectiv pe ceea ce se intampla, in loc sa te focuseze pe ceea ce NU se intampla.
  3. Da, e complet adevarata vorba aceea: “Nu stii despre ce vorbesc pana nu treci tu personal prin asta”. Viitoare mame, stiu, banuiesc ca le-ati auzit deja din numeroase parti, deja va dati ochii peste cap. Nu vi le spune nimeni nici ca sa vi se ridice parul pe sira spinarii, nici ca sa va sperie aiurea. E foarte real socul si este imposibil de inteles pana in momentul in care il traiesti pe pielea ta. Si nu are nicio legatura cu cat de mult iti iubesti copilul (mi s-a spus de multe ori – “ok, daca te plangi de cat de greu e, de ce l-ai mai facut – NU au NICIO legatura una cu cealalta!). Nu se vorbeste foarte mult pe acest subiect, de cele mai multe ori maternitatea este zugravita in niste culori foarte pastelate care nu prea au foarte mare legatura cu realitatea din teren, de aici si acest soc care de cele mai multe ori ar putea fi mult estompat (a se vedea si punctele anterioare, care au o mare importanta).
  4. Nu mai pleca urechea la toate sfaturile din jur, mai ales la cele ale membrelor familiei – bunici, matusi, samd. Stiu ca fiecare isi va dori sa iti impartaseasca propria experienta in ale cresterii bebelusilor, insa cea mai importanta voce dintre toate este a ta. Si fix asta in primele saptamani de viata ale bebelusului este cea care este acoperita din toate directiile. De la neonatologul din spital (Slava Domnului, exista si exceptii de la regula), pana la vecina, toti vor dori sa iti transmita invatamintele personale. Care in majoritatea lor nu vor avea nicio legatura cu tine si cu bebelusul tau. Instinctul de mama functioneaza si functioneaza extraordinar de bine, tot ceea ce trebuie sa faci este sa il lasi sa … se exprime!
  5. Accepta orice ajutor ti se ofera. Traim intr-o epoca in care bunicile nu mai sunt ceea ce au fost odata, si nu o spun intr-un sens rau sau negativ. Este o realitate. Bunicile din ziua de azi calatoresc si multe dintre ele sunt inca foarte active in campul muncii, asa ca orice mana de ajutor intinsa este mai mult decat binevenita! Nu mai zic ca sunt momente in care poti sa te concentrezi pe tine insati, ceea ce ma/ne duce la punctul sase :).
  6. “Me time” – acest iubit si deopotriva hulit termen, care pentru mine a insemnat chiar si un mers la toaleta. Nu conteaza ceea ce va reincarca. Ca este o plimbare, un serial (pentru recomandari in aceasta directie, feel free to contact me ;-) ), o manichiura, un spalat pe cap (imi amintesc cat de voluptoasa mi se parea ideea de a ma spala pe cap si cat de minunat ma simteam dupa), o sedinta scurta de alergare sau bicicleta, o repriza de “barfa” cu prietenele, nu stiu, ORICE va face sa va simtiti mai bine dupa si va incarca de endorfine este BINEVENITA! Nu uitati de voi. Pentru a functiona pentru bebelus, trebuie ca in primul rand sa fiti voi “up and runing”.
  7. Setati-va prioritatile. Dupa cum ziceam la punctul 1, exista un timp pentru orice. Asa ca, stabiliti ce este cu adevarat prioritar. Banuiesc ca un cos de rufe nu este prioritar, atata timp cat inca mai exista haine in dulap. Acelasi lucru se aplica si curateniei si rufelor care “trebuie” calcate si multor altor treburi gospodaresti. Evident, asta nu inseamna sa abandonezi cu totul casa, ci pur si simplu sa optimizezi si sa inveti sa faci lucrurile in cel mai eficient mod cu putinta.
  8. Prenium-Care_355x215Implica-l pe tata. Sunteti in toata aventura asta impreuna si asa va fi de aici inainte. Lasa-l sa ii schimbe Pampers-ul  ori de cate ori este prin preajma (da, pentru mine scutec=Pampers :)), lasa-l sa aiba si el timp de calitate cu bebelusul (vei ramane surprinsa si topita in acelasi timp de aceste momente), ca sa nu mai zic ca este un back-up grozav pentru punctul 6 :).
  9. Oricat ar fi de grele anumite momente, jur ca trec. Stiu ca atunci cand esti la a suta noapte cu dormit cate trei ore adunate din cinci reprize nu iti arde sa vina cineva sa iti spuna ca toate astea vor trece, insa chiar vor trece. Aveti un nou nascut pentru o luna, un bebelus pentru unsprezece luni, un “toddler” pentru doi ani, un prescolar pentru 3 ani, un copil pentru patru ani, un preadolescent pentru trei ani, un adolescent pentru cinci ani si dupa aia si-au luat zborul. Deci, trece.
  10. Un fel de remake al punctului noua: bucura-te de fiecare clipa. Dar fiecare clipa. Chiar si atunci cand esti topita de oboseala, mai ofera-ti cinci minute in care sa ii admiri somnul pentru care te-ai luptat. Sunt atat de pretioase momentele acelea, linistea aceea incredibila care le insoteste incat, parca, nimic si nimeni pe lume nu mai conteaza. Si chiar asa si este!

Poate parea o colectie de truisme, insa sunt exact acele truisme datorita carora am rezistat si in cele mai albe nopti. Ceea ce va doresc si voua!