Raducu, mezinul familiei noastre a implinit anul acesta 5 ani. Poate si pentru ca este cel mai mic din cei trei copii ai nostri, dar mai ales pentru ca asa este firea lui, Raducu este cel mai ghidus, cel mai nazdravan si tot odata si cel mai rasfatat membru al familiei noastre.

Intr-un fel el este ca un corolar pentru familia noastra. A fost completarea de care aveam nevoie chiar daca nasterea lui a generat multe schimbari in jurul nostru. Venirea lui pe lume a fost neplanificata. Imi aduc si acum aminte de reactia parintilor nostri atunci cand i-am anuntat ca familia noastra va creste. Ii invitasem pe bunici la un restaurant in cartierul nostru si am asteptat pana la desert pentru a le comunica vestea cea mare. Le-am spus totul foarte direct si fara a schimba in nici un fel tonul discutiei. Mama ne-a intrebat daca suntem siguri ca ne vom descurca, apoi a luat o gura de apa si a inceput sa planga, tata ne-a felicitat si apoi a devenit brusc ingrijorat de ce vom face cu ceilalti doi copii, mama Bogdanei pur si simplu nu a mai putut scoate nici un sunet pret de mai bine de 5 minute, iar tatal Bogdanei care mai are la randul sau doi frati, deci stie ce inseamna familie mare a fost primul care si-a manifestat bucuria si a inceput sa faca planuri.

Ne-am intors acasa si primul lucru pe care l-a facut tatal Bogdanei a fost acela de a incepe sa inspecteze intreaga casa uitandu-se atent in fiecare camera. Trebuie mentionat faptul ca locuinta noastra a fost consolidata, compartimentata si amenajata cap-coada de tatal Bogdanei. Dupa cateva minute in care nimeni nu prea intelegea ce se intampla (eu eram ocupat cu scoaterea palincii de la Cluj din dulap), a venit si raspunsul. Iaia (asa este alintat de copii) cauta variante pentru o noua camera in apartamentul nostru. Pana la momentul acela Rebecca si David imparteau dormitorul lipit de dormitorul nostru. Dormitorul a fost initial doar a Rebeccai, apoi, pe la 6 luni, l-am mutat acolo si pe David.

Timpul a trecut, s-a nascut Raducu, l-am tinut cu noi in camera aproape un an si apoi a venit si momentul schimbarilor in casa noastra.

Dupa ce ne-am sfatuit si consultat si intre noi si impreuna cu David si Rebecca am hotarat ca singura solutie pe care o avem este aceea de a desfiinta terasa apartamentului si a o transforma in camera pentru domnisoara Rebecca care oricum incepuse si scoala.

Entuziasmul nostru a fost impartasit si de catre copii, Rebecca era fericita pentru faptul ca urma sa se mute in camera ei cu mobila si accesorii noi, David, atat cat reusea el sa inteleaga la cei aproape doi ani, pentru faptul ca va avea un fratior (o noua jucarie :)) care va locui cu el in camera si pentru ca acum, intr-un fel el prelua “sefia” camerei.

Problema majora in amenajarea noii camere, pe care noi am ignorat-o total si pe care doar tatal Bogdanei cu ochiul lui de arhitect a observat-o a fost legata de faptul ca fosta terasa avea ferestre extrem de mari pe doi din cei patru pereti, toate fiind orientate catre sud – vest. Daca pana la acel moment nu ne-am pus niciodata intrebari legate de eficienta energetica, control solar, izolare termica si confort vizual pentru ca foloseam terasa doar ca spatiu de recreere si pentru “depozitarea” plantelor din casa, in acel moment am inceput sa ne gandim serios la ce solutii avem pentru o camera cat mai luminoasa si potrivita pentru un copil de 6 ani. Trebuia sa cautam variante pentru a imbina nevoia de lumina naturala pe care o are orice copil care scrie, citeste, se odihneste si se joaca, isi petrece mult timp in camera lui cu necesitatea de a pastra caldura produsa in interiorul camerei si totodata, cu aceea de a limita supraincalzirea camerei. O alta problema, datorita suprafetei mari a ferestrelor era legata de gasirea unei solutii eficiente pentru sistemele de umbrire interioare si exterioare.

Eu si Bogdana eram blocati in idei sau mai degraba concentrati pe noul membru al familiei asa ca solutiile au venit tot de la specialistul familiei in constructii, design si amenajari interioare, tatal Bogdanei. Am izolat interior si exterior intregul spatiu al terasei, peste gresie am adaugat o podea din parchet, am inchis cu rigips spatiile prin care terasa comunica cu sufrageria noastra. Mai ramanea doar problema legata de zona cu ferestrele pe care la acel moment am rezolvat-o folosind niste jaluzele fixe pentru marea majoritate a ferestrelor si unele electrice pentru restul.

In timp solutia aleasa s-a dovedit a nu fi ceea ce ne doream toti si mai ales Rebecca. Camera era extrem de calduroasa vara si foarte racoroasa iarna, lumina naturala intra doar printr-o singura zona (zona in care ne-am chinuit sa inghesuim si biroul Rebeccai).

Au trecut aproape 4 ani pana cand am gasit solutia reala pentru toate nevoile noastre. Si totul a fost legat de o intamplare ce nu avea nici o legatura cu ceea ce cautam noi. De fapt cautarile noastre se oprisera la un anumit moment, Rebecca, la fel ca si noi, se obisnuise/resemnase cu camera ei.  Parbrizul masinii noastre a fost avariat acum aproape doua luni intr-una din multele noastre calatorii pe drumurile mereu aflate in lucru din Romania, m-am uitat dupa producatorul acestuia si asa am ajuns pe pagina celor de la Saint-Gobain.

Faima celor de la Saint-Gobain o cunosteam deja, insa nu stiam ca ei sunt cel mai mare producator de vitraje pentru ferestre din lume si ca  sticla Saint-Gobain acopera pe langa multe altele si Piramida de la Luvru si 30 St Mary Axe (“Glontul” din Londra) si magazinul Cocor din Bucuresti. Chiar si celebra Mona Lisa, expusa tot la Luvru este protejata tot de sticla Saint Gobain. Cautand pe website-ul  Saint-Gobain am aflat si despre sticla SGG PLANISTAR SUN.

SGG PLANISTAR SUN este o sticla pentru ferestre care ofera anumite avantaje, exact cele pe care noi le cautam:

  • Izolare termica, fiind o sticla cu emisivitate redusa pastreaza caldura produsa in incapere
  • Control solar – limiteaza supraincalzirea spatiului interior, scazand efectul de sera resimtit si avand un factor solar scazut – 62%
  • Confort vizual –permite utilizarea redusa a sistemelor de umbrire exterioare sau interioare…aici am rezolvat o mare problema a noastra
  • Economie de energie – ajuta la optimizarea consumului de curent pe toata durata anului, prin reducerea costurilor de racire, incalzire si iluminare.
  • Transparenta maxima si iluminare mai buna a spatiului interior

Pentru noi, SGG PLANISTAR SUN  se pare ca va fi sticla perfecta pentru fereastra perfecta :) si abia asteptam sa ne intoarcem din vacanta pentru a pune in practica, in sfarsit, planurile noastre pentru camera Rebeccai.

Vitrajele Saint-Gobain pot fi achizitionate de la oricare din showroom-urile de ferestre ce sunt parteneri Saint-Gobain Glass. Cat timp noi am lipsit de acasa, bineinteles ca bunicul Iaia, la fel ca intotdeuna, s-a ocupat si de acest aspect. Presimt ca dupa ce vor vedea schimbarile din camera sorei lor mai mari, baietii nostri vor dori si ei sa aiba parte de acelasi confort si vom fi intr-o eterna redecorare. Oricum schimbarile sunt necesare si planificate in tot apartamentul nostru si faptul ca am descoperit vitrajele Saint-Gobain se potrivesc de minune cu tot ceea ce ne-am propus pentru perioada urmatoare.