Zilele trecute mi-a aparut in feed-ul de Facebook un album intreg foto cu Conferinta despre Alaptare powered by Nutrimama. Pentru cine nu stie, Nutri Mama este un produs marca Nutricia. Cu alte cuvinte, o conferinta despre alaptare organizata de un producator de lapte praf. In plina Saptamana Internationala a Alaptarii.

Nu mai vreau sa intru in polemici, mi-am dus mommy wars-urile in vremuri imemoriale deja. Mi-am tinut coada sus refuzand orice colaborare/asociere cu orice producator de formula, indiferent ca era vorba de un alt brand din familie. Dintr-un simplu motiv: ceea ce ce fac ei se numeste manipulare. Si este printre cele mai „twisted” manipulari cu putinta, fiindca se adreseaza unei categorii extrem de delicate: proaspetele mame.

Am mai spus-o, o voi mai spune si nimic si nimeni nu imi poate schimba parerea: intr-o tara in care rata de alaptare pana la varsta de trei luni este de 12,6%, sa iti asociezi imaginea, tu ca formator de opinie cu orice producator de lapte praf, care face profituri uriase pe spatele celoralte 88 de procente, este trist si chiar m-as hazarda sa afirm ca e iresponsabil.

Puteti sa imi spuneti ce vreti, puteti sa imi dati unfriend.

Pozele transmit urmatorul lucru: „da, incercati sa alaptati, dar lasa ca nu e niciun dezastru daca nu reusiti. Nu e dracul chiar atat de negru si nu a murit nimeni din formula.”

Foarte adevarat, nu a murit nimeni din formula, insa FIX ASA renunta mamele, cate una cate una. Si se ingroasa randurile din procentul de 88%.

Voi va imaginati? 88% din femeile din Romania cumpara lapte praf. Faceti voi calculele, ca eu sunt rupta de realitatea preturilor la formula din 2016.

Asta in conditiile in care doar 2%, conform studiilor, nu pot alapta din motive medicale.

Si nu, nu inghit gogoasa cu „nu s-a mentionat nimic de lapte praf”. Come on, suntem adulti cu totii, stim exact ce e in spatele un spider care tipa „Nutri Mama”. Apropos, alta gaselnita, la fel de parsiva. Sa creezi produse pentru mamele care alapteaza, inoculandu-le mesajul cu alimentatia sanatoasa si aportul de vitamine si stresul ca poate laptele nu e bun daca nu isi asigura tot necesarul nutritional in fiecare zi.

E ca in Inception, dragele mele. E indeajuns sa sadesti o samanta microscopica. In mintea unei proaspete mame, care este la inceput de drum si care trebuie sa faca fata unor presiuni din toate mediile posibile (sa dovedeasca ca e o mama buna, ca se descurca de minune si cu casa si cu copilul de una singura, ca si-a revenit in mod miraculos dupa nastere, ca bebelusul e ca scos din paginile revistei), chiar si cea mai mica urma de indoiala „dar daca exista riscul sa nu mai am lapte” si paf, e calea sigura spre dezastru.

Stiinta inspirata din laptele matern? Care stiinta? Nu e nicio stiinta. E doar natura, care si-a facut treaba perfect de cand exista omul pe planeta asta. Ma intreb, retoric evident, cum Dumnezeului de am supravietuit noi ca specie fara stiinta inspirata din laptele matern….

Nu, nu vreau niciun raspuns din partea organizatorilor. Sunt de indeajuns de mult timp in bransa asta ca sa fi auzit toate motivatiile posibile si imposibile. Cineva zicea ca „pe vremea noastra” (=acum niste ani) nu se organizau conferinte. Ba da, ba chiar s-au facut eforturi supraomenesti sa fie adus Jack Newman in Romania. Aici aveti live blogging-ul de acolo din ziua 1 si ziua 2.

Daca brandul Nutricia/Danone (si discutia se poate extinde la toate celelalte branduri) vrea sa faca CU ADEVARAT o fapta buna, sa aiba curajul de a organiza conferinte si campanii la nivel national fara sa existe cea mai mica mentiune a brandului. Hmmm, care ar mai fi catch-ul atunci, nu? Care ar mai fi ROI-ul?

Nu, nu vreau povesti despre renuntare, despre lupte, nopti planse, dureri. Stiu indeajuns de multe, din pacate, mult mai multe decat povestile de succes in ale alaptarii. Stiu indeajuns de multe fiindca eu insami le-am trait.

Nu, nu vreau sa credeti ca am aratat cu degetul catre vreo mama care nu a alaptat. Dimpotriva. Am cea mai mare compasiune, fiindca stiu ca in mare parte din situatii, voit sau nevoit, toata lumea se joaca cu mintea ta. Si ca tot am ajuns la subiectul acesta:

Nu, nu aveti nevoie de niciun baton cu vitamine si nicio bautura minune ca sa alaptati asa cum trebuie. Nu aveti alimente interzise, singurul lucru care va trebuie este echilibrul.

Da, daca simtiti ca intampinati probleme, apelati fara rezerve la un consultant in lactatie. Si daca vi se pare scumpa o sesiune de consultanta, puneti in balanta cateva drumuri ale consultantului cu cheltuielile care vin la pachet cu trecerea la laptele praf.

Si, lat but not least, da, am aratat cu degetul catre o parte din blogosfera, proaspata, entuziasta si inca verde, parte pe care o citesc, iubesc si o ador, care nu este inca poate constienta de efectele mesajelor nespuse pe care le transmite. Daca v-am suparat, sa fie cu iertare. Ganditi-va la mustruluiala asta ca la mustruluiala unei bunicute, fiindca uneori asa ma simt.

PS: anul acesta am vazut pe plajele din Thasos o multime de mame care isi alaptau copiii, inclusiv o doamna cu niste gemene care aveau spre un an jumate.

PPS: pentru cei care sunt pentru prima oara aici (cu siguranta ca vor fi multi/multe), inainte de a da cu parul: am trei copii, pe care i-am alaptat aproape cinci ani de zile si scriu pe acest blog de aproape opt ani de zile.