Am vrut sa scriu acest articol imediat dupa intoarcerea din vacanta. Din pacate, recunosc si imi pare rau, l-am tot amanat in lista de prioritati.

Va mai aduceti aminte de cozile la vot la care au stat romanii din diaspora in 2014? Daca cumva ati uitat a avut grija dl. ex prim ministru Ponta, printre alte declaratii halucinante, sa va aduca aminte.

Domnul fost premier a declarat: „imi pare rau pentru acele cozi, pe care insă ulterior am aflat ca nu le-am facut eu, ci cei care se asezau de doua ori, de trei ori, de patru ori la rand, ca sa fie cozi, sa se arate la televizor”. Am citit de mai multe ori declaratia si apoi m-am uitat pe conversatiile pe care le-am purtat in ziua alegerilor cu sora mea care incerca sa voteze la Bruxeless si cu ati prieteni aflati in Germani sau in Anglia. Oameni care au stat la coada si 10 ore doar pentru a-si exercita dreptul la vot. Oameni de care Ponta impreuna cu aparatul PSD si-au batut joc si continua sa o faca.

10477886_10152556099256553_1274921518313694320_n

10513328_10152556099341553_4896750460931768298_n

Din pacate problema votului in diaspora este aproape aceeasi si dupa doi ani. In 2016 vor exista de doua ori mai putine sectii de votare in strainatate. Cred ca intelegem toti cam ce inseamna asta.

Lucrurile pot fi mai simple daca vom incerca si vom reusi sa ii mobilizam pe cei din diaspora sa se inscrie in Registrul Electoral. Doar asa ei vor putea vota fie la o sectie de votare deschisa in orasul lor, fie prin corespondenta.

Guvernul incearca, cam tardiv, sa simplifice procedurile de inscriere in Registrul Electoral. Cei care vor sa voteze prin corespondenta vor putea trimite actele necesare pentru inscriere si prin email.

Pe www.votdiaspora.ro sunt explicati toti pasii de urmat pentru a fi siguri ca anul acesta toti romanii vor putea sa voteze. E nevoie de acest lucru daca nu va doriti o guvernare pentru care exista deja pregatit un program pentru urmatorii 50 de ani

Orice ajutor în raspandirea acestor informatii este extrem de important. Va rugam sa dati si voi mai departe vestile astea, caci pana acum, din 4 milione de romani din diaspora s-au inscris în Registrul Electoral doar aproape 7 000.

Intregul demers povestit mai sus este o initiativa a Code for Romania, un grup de cativa tineri care au inceput sa faca ceva pentru comunitatea lor si pentru tara.

Code for Romania este un grup de voluntari care scriu linii de cod ca sa rezolve problemele noastre, scriu linii de cod care sa aduca datele de interes public in calculatorul si telefonul fiecaruia dintre noi, scriu linii de cod pentru proiecte sociale care schimba lumea in care traim.

Haideti sa ii ajutam si noi, haideti sa ii mobilizam pe toti romanii la vot. Daca mai aveti nevoie de motive pentru care sa votati, de motive prin care sa ii convingeti pe cei apropiati voua sa voteze, le gasiti aici

Haideti sa aratam ca ne pasa, haideti sa votam!

coada1

 

 

Sursa foto 1, 2 si foto 3