Ieri, in cadrul traditionalului eveniment de lansare a catalogului pe 2017, pe care eu l-am ratat cu brio nefiind in Bucuresti (insert aici emoticoane multe multe cu ochii rosii de plans), IKEA Romania a adus un suflu nou ideii de casa-acasa cu ajutorul unor femei extraordinare, pe care le puteti urmari mai jos.

Nu cred ca exista femeie in tara asta care sa nu se regaseasca macar un strop in descrierile din film. Casa, masa, maternitate, job, sotie, fiica, toate perfect executate. Nope. Nimeni nu le poate face pe toate, sau poate reuseste cineva, dar cu un pret mare de tot platit: renuntarea la propria persoana. Am avut si eu anii mei in care am incercat sa joc „dupa reguli”, sa fiu ceea ce se astepta de la mine, sa ma conformez, sa fac lucrurile ca la carte. Te consuma. Mult prea mult si mult prea repede. Si cu cat ne trezim mai repede, cu atat reusim sa traim mai constient, sa ne bucuram mai mult de ceea ce conteaza cu adevarat si sa pretuim inclusiv, sau poate, mai ales cele mai insignifiante lucruri din viata noastra.

Asa ca dragele mele, renuntati. Renuntati sa aratati ca scoase din cutie, doar fiindca asa vi s-a inoculat de cand erati mici, renuntati sa mai incercati sa dovediti ca le puteti face pe toate, renuntati la perfectiune, renuntati sa mai bifati si sa va lasati conduse de asteptarile celor din jur si incepeti sa cautati ceea ce va doriti voi cu adevarat, pentru voi.

Permiteti-va sa mai si gresiti, iertati-va voi insiva inainte de oricine altcineva, go out there si indrazniti sa fiti vulnerabile. Vulnerabilitatea pana la urma da masura umanitatii din fiecare. Sau invers, oare?

Tema de gandire, numai buna pana vine la usa noastra noul catalog.

In imaginea principala aveti una din colectiile proaspat lansate, colectie care imi place mult, fiindca e plina de culoare, usor haotica, in plin ton cu stilul nostru de acasa, usor dezordonat, dar plin de viata si veselie. Altfel, catalogul se pare ca vine cu o multime de noutati, dupa cum am inteles din comunicat:

„Catalogul IKEA 2017 va include pentru prima oară și editoriale. 13 povești au fost adăugate între paginile catalogului pentru a aduce mai multă savoare temei anuale și pentru a arăta situații de viață din mai multe colțuri ale globului. Cum este povestea lui Johan Reider, fost „chef al căminului” din Universitatea Columbia, care gătește simplu, amuzant și fără să se teamă de neprevăzut. Sau ce cred patru oameni care locuiesc în orașe diferite din Europa despre „Ce face o casă acasă?”. Sau chiar o poveste despre cum a început o echipă de designeri IKEA să cerceteze posibilitatea de a face mobilier din hârtie.

Uneori, designerii IKEA se mută acasă cu oamenii pentru a învăța cum să facă produse mai bune. Anul acesta, mesajul de pe coperta catalogului este „Pentru oameni, nu consumatori” și nu a fost ales întâmplător. Pentru compania IKEA, nu este un slogan; este un mod de lucru. Produsele și soluțiile sunt create cu cineva în minte, nu sunt lucruri fără un scop.

• Idei pentru a renunța la așteptări acasă – Soluțiile din acest catalog își propun să îi inspire pe oameni să spună adio așteptărilor. Cum ar fi să combine modele diferite de scaune sau să nu ofere tacâmuri la masa de nuntă. Să gătească mereu ca și când nimeni nu i-ar vedea – ustensilele pot fi manevrate în pași de dans, mai ales dacă se pot lua direct de pe raft (pag. 34). Să nu le ofere scaune tuturor invitaților dacă nu au; o masă între prieteni poate fi luată oriunde, chiar și pe podea (pag. 24).
• Mai multe pagini cu noutăți – Catalogul IKEA a venit întotdeauna cu noutăți. Produse noi, idei noi și moduri noi de a vedea viața de zi cu zi acasă. Cu toate acestea, mai puțin cunoscut este faptul că IKEA lansează produse pe tot parcursul anului. Noul catalog are mai multe pagini cu noutăți ca niciodată și o parte dintre ele sunt colecții care vor fi lansate peste câteva luni. SÄLLSKAP este inspirată de design-ul tradițional suedez și este o sărbătoare a bucuriei de fi împreună (pag. 166-168). IKEA PS 2017 este o colecție pentru viața alertă din mediul urban, cu piese de mobilier inteligente și flexibile (pag. 164 – 165).
• Soluții IKEA de zi cu zi – IKEA este o companie de fiecare zi. Îi ajută pe oameni să aibă dimineți de luni mai ușoare și după-amiezi de miercuri mai liniștite. Despre asta este vorba și în catalog – despre cum să locuiești într-un spațiu mic (pag.87), dar să creezi o casă care să îți urmeze ritmul și cum să faci sustenabilitatea să fie parte din viața ta (pag. 61). Și, desigur, cum să ai o casă în care să oferi copilului toată siguranța de care are nevoie (pag. 140).”

Incep sa numar zilele pana il gasesc la usa :) Intre timp a sunat curierul :) Catalogul a aterizat. Repet, catalogul a aterizat.