Ieri am participat la Palatul Cotroceni la anuntarea lansarii unui program tare ambitios: 2035 – Romania fara tutun.

Dincolo de discutiile purtate, unele mai interesante, altele mai sterile, s-au desprins cateva discursuri: cel al reprezentantilor Moldovei – vice-premierul si inca o doamna din partea Ministerului Sanatatii, Moldova fiind una din tarile cu o legislatie foarte stricta impotriva fumatului, mult mai stricta decat a noastra (asta ca tot se plang unii ca avem cea mai stricta lege!) si cel al ambasadorului Uruguay-ului, discurs avand ca subiect principal recenta victorie la Tribunalul de Arbitraj de la Washington impotriva Philip Morris detalii complete aici si, ultimul, dar nu cel din urma discursul prof. dr. Ian Graham, care mi s-a parut, alaturi de discursul lui Vlad Voiculescu, cel mai impresionant. Cine e Ian Graham? Aveti cateva detalii aici despre el. Stiu ca fac enorm de multe trimiteri, insa si cantitatea de informatii este uriasa si nici nu prea stiu cu care sa incep.

Mai jos aveti discursul lui Vlad Voiculescu.

„Fiind tânăr mă bucur să am ambii părinți în viață, ambii părinți fumează de la 20 de ani, mama învățătoare, tatăl sportiv de performanță. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de 40 de ani și a suferit un bypass acum mai puțin de șase luni. Încă este în perioada de recuperare și mă bucur să-l avem cândva așa cum l-am avut înainte. Capacitatea lui pulmonară este undeva sub 50%. Capacitatea pulmonară a mamei mele este tot sub 50%. Repet: au început să fumeze la 20 de ani”

„Anual în România mor 42 de mii de oameni din cauza fumatului, asta înseamnă cam 200 de avioane prăbușite. 5% dintre copii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani și 52 dintre copii de 15-17 ani, la acest ultim segment de vârstă ponderea celor care fumează constant e de 29%”

Poate da de gandit. In calitate de copii ai parintilor vostri, dar mai ales in calitate de parinti ai copiilor vostri. Moment in care ar trebui sa treceti dincolo de egoismul personal (care, stiu, atinge culmi nebanuite cand este vorba despre a renunta chiar si temporar la obiectul dependentei) si sa va imaginati propriul copil, la 11 ani cu o tigara in gura. Sau la 12 ani. Sau la 13 ani. Acesta este viitorul pe care vi-l doriti pentru copilul vostru?

Si, last but not least, un material cu cateva cifre interesante, pe care nu le-as fi banuit pana acum:

„Aproximativ 89% dintre locuintele de nefumatori sunt contaminate cu produse de tutun provenite de la locuintele de fumatori aflate in aceeasi cladire. Efectul reziduurilor de tutun depuse in interiorul unei case persista si dupa 2 luni de la parasirea acesteia de catre fumatori. La copii fumatul pasiv sau involuntar provoaca semnificativ mai frecvent boli bronhopulmonare cronice.

De altfel, singura modalitate dovedită științific a fi eficientă împotriva expunerii nefumătorilor la fumat pasiv este ca fumătorii să fumeze strict în aer liber. În oricare altă situație (spații semideschise, cu 2/3 pereți și un acoperis etc), NU poate fi evitată agresiunea la adresa sănătății nefumătorilor prin fumat pasiv nici în cadrul acestui spațiu și nici în afara lui.

Pentru o singură țigară fumată într-o cameră sunt necesare 2 ore pentru ca nivelul particulelor de tutun respirabile să ajunga la nivelul minim de siguranță.

Nefumătorul care se află în acceaşi încăpere cu cel care fumeză, inhalează, dupa o oră, cantităţi egale de nitrozamine cu cele existente în 15 ţigări filtrate.

Riscul bolilor cardiace creşte cu 25- 35% la angajatii nefumatori ai caror colegi sunt fumători. ”

Deci, continui sa va tin la curent. Lucrurile incep sa se miste, iar eu vreau sa fiu acolo, in mijlocul lor. Si vom incepe prin a face tot ceea ce imi/ne sta in putinta pentru a-i impiedica pe parlamentari sa isi impuna amendamentele cu dedicatie catre companiile de tutun. Momentan s-a lansat pagina de Facebook, site-ul va fi si el curand activ.

In final, un filmulet foarte, foarte interesant:

PS: Inca din 1604 Regele James I a anticipat cat de periculos poate fi tutunul pe care il caracteriza drept: „A custome lothsome to the eye, hatefull to the Nose, harmefull to the braine, dangerous to the Lungs, and in the blacke stinking fume thereof, neerest resembling the horrible Stigian smoke of the pit that is bottomelesse.”

PPS: Pentru voi toti, am un mesaj: daca doriti sa sustineti public, pe blogurile voastre sau in orice alt mod, aceasta initiativa, dati-mi de veste, va voi ajuta cu materiale, cu informatii, cu tot ceea ce va poate ajuta demersul de a schimba viitorul copiilor nostri, de a-l face mai respirabil si mai sanatos.